Boekenplank april 2021

Ook in april heb ik mijn boekenplank weer wat lichter kunnen maken. Zalig elke dag een beetje tijd vrij te maken voor lectuur hé ?
Dit zijn de boeken die ditmaal door mijn handen gingen. Benieuwd naar wat ik ervan vond ? Lees dan zeker verder (en klik ook op de blauw onderstreepte linkjes voor meer informatie)

‘SNEEUWBLIND’ door Ragnaa Jonasson –
(fictie, thriller), A.W. Bruna Uitgevers – 286 blz

Korte inhoud :
Siglufjördur : een idyllisch visserplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland, dat alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent.
Ari Thór, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavik en ver van de demonen uit zijn verleden.
Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoetvalt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

De korte inhoud op de achterflap oogde alvast uitnodigend. Evenals het aanvullend commentaar :
Een moderne en sfeervolle whodunit die je gegarandeerd koude rillingen zal bezorgen” (aldus FLAIR). En de beschrijving van de auteur Ragnar Jónasson als zijnde “De bekroonde internationale bestsellerauteur van een tiental thrillers …“, trok me helemaal over de streep om het boek te kopen.

Toch voelde dit boek niet echt als een thriller. Eerder als een politieroman, een detective. Niet superspannend (de aangeprezen “koude rillingen” heb ik niet gevoeld), maar toch heb ik van dit boek  genoten. 

Een moord in een kleine gemeenschap, waar iedereen iedereen kent. Waar geheimen schuilgehouden worden. Wie is er te vertrouwen ? En wie liegt ? Waarom ?

Er zijn redelijk wat personages in het verhaal, en in het begin is het zeker wennen aan die IJslandse namen. Maar de personages zijn dan wel zo uitgebreid beschreven dat het eigenlijk geen probleem vormt. Je krijgt zo ook veel achtergrondinformatie binnen.
Ook de sfeer in het, door een lawine volledig afgesloten dorp, wordt heel goed omschreven. En met de mooie beschrijvingen van de natuur daar in het noorden van IJsland, kan je je als lezer goed verplaatsen in de situatie.

Jónasson slaagt er ook in enige verwarring te zaaien, maar alle puzzelstukjes vallen uiteindelijk één voor één op hun plaats. Al vond ik het op het einde van het verhaal wel heel snel gaan !

Mijn conclusie : ‘Sneeuwblind’ is de 1ste in een reeks thrillers over politieman Ari. Maar ook al vond ik dit een ontspannend, vlotlezend boek, het heeft me niet kunnen overtuigen de volgende delen van de serie te willen lezen.

‘BLOGGEN ALS EEN PRO’ door Elja Daae –
(non-fictie, digitale trends en tools) – Uitgeverij Haystack

Iedereen kan bloggen, maar hoe word je daarmee succesvol? 
Volgens blogexpert Elja Daae begint dat met authenticiteit, focus en toewijding

Een succesvol blog ligt daarmee voor jou binnen handbereik. Blog als een pro !

Aan deze hebben de meesten onder jullie waarschijnlijk niet veel (tot niets), maar toch wil ik hem vermelden en er mijn mening over geven …

Waarom ik beginnen bloggen ben, konden jullie reeds lezen in mijn “Wie ben ik ?”– post. En sinds ik de videocursus van MatthijsOnline tot een goed einde bracht, heb ik al veel plezier beleefd aan mijn site (hopelijk jullie ook)

Als je iets heel graag doet, wil je er natuurlijk gewoon beter in worden. Dus volg ik zelf ook andere blogs, zoals onder ander Perfect Imperfect. Toen ik dit boek tussen de blogtips van Katrien zag staan, besloot ik het aan te kopen en te kijken of het me nuttige tips zou kunnen opleveren.

Natuurlijk heb ik op die enkele blogmaanden al ontdekt dat bloggen een heel intensieve hobby is. Een hobby waar je heel veel tijd en energie insteekt (artikels schrijven, foto’s maken, alles online plaatsen via diverse kanalen, je site onderhouden …)
Maar hé, als je iets graag doet neem je dat er graag bij, toch ?

In het boek vond ik verschillende tips terug die ik  nu al toepas. Maar ik leerde toch weer heel wat bij over bepaalde technieken, en vooral over organisatie. Heel interessant, want ik loop er nu soms nog wat bij als een kip zonder kop !

De gouden tip die Elja Daae geeft in haar boek, zie ik momenteel echter nog niet zitten : zoveel mogelijk bloggen, meermaals per week zelfs. Dat kan ik echt nog niet aan (en jullie ook niet om me zo vaak te lezen, denk ik dan ! 😁)

Anyway, ik vond het een interessant boek, waar ik zeker nog naar terug zal grijpen. 

‘ZUURSTOF’ door Patricia Cornwell
(fictie, literaire thriller) – Veldboeket Lektuur B.V.- 413 blz

Op het sportveld van het Massachusetts Institute of Technology wordt het dode lichaam gevonden van Gail Shipton, een studente informatica. Gewikkeld in een grote witte doek en in een elegante pose neergelegd. Haar lichaam bedekt met een felgekleurd fluorescerend poederlaagje.
Kay Scarpetta en rechercheur Pete Marino staan voor een raadsel. Gail lijkt verstikt, maar er zijn geen sporen die daarop wijzen.
Kortgeleden zijn in Washington drie jonge vrouwen net zo aangetroffen – moorden waar Kays echtgenoot Benton toevallig aan werkt. Weet hij er meer van ?

Ik ben al heel lang fan van de boeken van Patricia Cornwell. Vooral haar serie rond forensisch patholoog Kay Scarpetta lees ik graag.
Die boeken hebben, door de beschrijving van haar werk als patholoog en de gedetailleerde omschrijvingen van de reconstructies van de misdaden, een hoog CSI-gehalte. En laat ik nu toevallig een hevige CSI-fan zijn ! 😊

‘Zuurstof’ is het 21 ste (!) deel van de Kay Scarpetta reeks. Je vindt ook in deze thriller alle vaste personages uit de serie terug. Er is Kay zelf natuurlijk, maar ook haar nicht Lucy (een computernerd die voor Scarpetta werkt als computer- en technologie-expert), speelt weer een bepalende rol. Inspecteur Pete Marino is ook van de partij, evenals Kay’s echtgenoot Benton (die bij het FBI als profiler werkt).

Scarpetta wordt in ‘Zuurstof’ opgeroepen voor de moord op Gail Shipton. Op weg naar de plaats delict heeft ze reeds een onaangenaam gevoel bekeken en gevolgd te worden, thuis en onderweg. Heeft het iets met de zaak te maken ?
Bovendien ontdekt ze overeenkomsten met enkele moorden waar haar man Benton ondertussen in Washington mee bezig is.
En waarom wordt hij in die zaken tegengewerkt door zijn superieuren, nog meer wanneer hij besluit met Kay de zaken samen te bekijken ? 

Je kan het boek losstaand lezen. Maar het valt toch aan te raden enigszins vertrouwd te zijn met de serie. Al verwijst Cornwell in het begin van het verhaal wel naar gebeurtenissen uit het verleden met de hoofdpersonages, zodat je ze  kan plaatsen in hun relatie met Scarpetta.

Mijn mening : Eerlijk gezegd kon deze ‘Zuurstof’ me minder bekoren dan de andere Kay Scarpetta’s.
Het verhaal is soms wat langdradig met veel te veel details, waardoor de spanning wat wegvalt. Ik betrapte er mezelf twee-driemaal op een bladzijde diagonaal te lezen. Maar dan kwam er weer een nieuwe ontwikkeling en was ik meteen weer volop aan het genieten. 
Dus : ook al vond ik deze ‘Zuurstof’ iets minder, toch blijf ik een Cornwell fan …

Zo, dit zijn dus weer 3 boeken minder op mijn boekenplank !
Hopelijk heb je iets aan mijn review gehad. Misschien wil je nu zelf één van deze drie lezen ?
Of zijn ze ook al door jouw lezershanden gepasseerd ? Laat me dan zeker weten wat jij ervan vond !

Hierna nog een overzicht van mijn vorige boekenplanken. Per maand en met een directe link naar het blogartikel …

 

Boekenplank maart 2021 ? Klik HIER

Boekenplank februari 2021 ? Klik HIER

Boekenplank januari 2021 ? Klik HIER

 

 

TIP : Nog niet ingeschreven op mijn nieuwsbrief ? Doe het dan nu meteen door middel van het inschrijfformulier. Zo mis je geen enkel nieuw blogbericht !

Ook via mijn FB-pagina en mijn Instagramprofiel kan je me volgen. Klik hiervoor simpelweg op de betreffende buttons bovenaan het blogbericht of op de Homepage.

                                      Klik HIER om terug naar de Homepage te gaan

2 reacties op “Boekenplank april 2021”

  1. Également fan de Patricia Cornwell depuis «Postmortem », j’ai tout de suite odoré le personnage de Kay Scarpetta. J’ai dévoré ses livres dans les années 90 !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.