Op citytrip naar Barcelona!

Op citytrip naar Barcelona ! Waaraan denk jij dan automatisch ? De Rambla, de Sagrada Familia, Gaudi en Picasso, toch ?

Was bij mij ook zo, maar ter plaatse kwam ik tot de ontdekking dat Barcelona nog zóveel meer te bieden heeft.
Ik neem je dan ook graag mee op mijn ontdekkingstocht naar : 

1. de RAMBLA
2. het PICASSO MUSEUM
3. de MERCAT DE LA BOQUERIA
4. de KATHEDRAAL VAN BARCELONA
5. de PLAÇA DE CATALUNYA
6. PARC GÜELL
7. de SAGRADA FAMILIA
8. PORT VELL
9. het AQUARIUM VAN BARCELONA

Maar eerst nog dit : een goede uitvalsbasis is heel belangrijk bij een citytrip.
Voor onze citytrip kozen wij in Barcelona voor het Eurostars Gran Marina hotel.
En bij aankomst bleek dit meteen een goede keuze te zijn.

Het hotel is gelegen in het complex van het World Trade Center, in het centrum van Port Vell, de vernieuwde ‘oude’ haven van Barcelona.
Niet alleen bood onze kamer op de 5de verdieping een prachtig zicht op de haven, de schepen én Barcelona. Het hotel zelf bevindt zich bovendien op een boogscheut van de wereldberoemde Rambla.

Hierboven een zicht van op ons balkon. Links zie je het standbeeld van Christoffel Columbus er bovenuit steken (en daar begint de Rambla), helemaal rechts zie je de witte voetgangersbrug naar het Maremágnum, waarover later meer … 😊

1. DE RAMBLA

Na een stevig ontbijt, en gewapend met het stadsplan dat we in het hotel meekregen,  trokken we vol verwachting naar deze wereldberoemde laan. Hier zou onze ontdekkingstocht door Barcelona beginnen.

De Rambla. Of is het nu de Ramblas, in het meervoud ? 🤔 Ik hoor/lees beide. Bij navraag in het hotel zou de Rambla blijkbaar de hoofdstraat zijn, maar zou die onderverdeeld zijn in 5 kleine Ramblas, kleine stukjes van de hoofdstraat. Zo, had ik meteen een interessant weetje meer …

De Rambla is ruim een kilometer lang, en loopt van de haven (of beter gezegd vanaf het monument van Christoffel Columbus) naar de Plaza de Catalunya.

Eerlijk is eerlijk : de eerste kennismaking met de Rambla stelde mij teleur. Ik vond er niet die “couleur locale” terug waar ik al zoveel over hoorde. En oké, het was nog maar een uur of 10 in de ochtend, echt veel volk liep er niet rond (en zij die er wel waren, stapten snel door, waarschijnlijk op weg naar werk of school). Maar toch had ik een gevoel van: ‘Is het dít maar ?

We zouden tijdens onze citytrip nog vaak over de Rambla wandelen, en gelukkig werd die eerste indruk hierdoor wel enigszins bijgesteld. Want bij onze passages in de namiddag of ’s avonds waren de meeste bloemen-en souvenirkraampjes open, waren kunstenaars portretten aan het tekenen van toeristen, zagen we getalenteerde straatkunstenaars bezig, en streken er ook meer mensen neer op de terrasjes. OEF, dat toonde al veel gezelliger !

Hieronder zie je links bijvoorbeeld een straatkunstenaar die Galileo Galilei uitbeeldt. Ik twijfelde echt even of het hier om een monument of een straatartiest ging. Indrukwekkend !

De foto rechts toont het 60 m hoge monument van Christoffel Columbus. Je vindt het aan het begin van de Rambla. Normaal kan je er in om van bovenop het uitzicht te bewonderen, maar nu bleek het spijtig genoeg gesloten.

2. HET PICASSO MUSEUM

Het ‘Museu Picasso’ ligt in de wijk La Ribera. Het was ons eerste geplande bezoek, stond bovenaan ons lijstje omdat we beiden wel van zijn werken houden.
Persoonlijk ken ik niet zoveel van kunst (ik hou van wat ik zie of ik hou er niet van). Maar nadat ik bij een eerdere uitstap het Picasso museum in Málaga bezocht had, wou ik wel eens meer van zijn werken zien.

Het museum in Barcelona is verdeeld over 3 verdiepingen. Je vindt er zo’n 4000 kunstwerken van  Pablo Picasso, gaande over de periode van 1890 tot 1957.
Buiten zijn schilderwerken vind je er ook een collectie prints, olieschilderijen, tekeningen en zelfs keramiek. 
Je krijgt hier dus echt wel een totaalbeeld van zijn werken en van zijn evolutie door de tijd heen.

Zijn surrealistische schilderijen spraken me zoals gezegd al langer aan. Nieuw voor mij waren echter de werken uit zijn beginperiode. Ik vond het heel bizar om te zien wat voor mooie landschappen en portretten hij voorheen wel schilderde (met onder andere meerdere van zijn zus en zijn hond, maar ook van prominente personen).
Van het ene uiterste naar het andere als het ware : alsof hij het “brave” werk plots beu was . 

Ik heb alvast genoten van dit bezoek en kan het museum enkel aanraden…

3. de MERCAT DE LA BOQUERIA

De Mercat (markt) is gelegen in een zijstraat van de Ramblas en opende zijn deuren al in 1840.
Het is één van de grootste en bekendste versmarkten van Spanje. Ze wordt dan ook druk bezocht door locals en toeristen. En met reden !

Zo leuk om door die 19de-eeuwse gietijzeren overkapping te gaan en je onder te dompelen in een  sfeer van kleurrijke, goedgevulde kraampjes, gaande over groenten, fruit, vis, vlees, specerijen, tot zelfs snoepgoed in alle vormen. Een lust voor het oog, en het zet je geur- en smaakpapillen gegarandeerd aan het werk !

Die laatsten kan je dan weer gelukkig maken door ter plaatse heerlijke tapas te eten.
Het was nogal druk bij ons bezoek, en het was zoeken naar een plekje. Maar we vonden nog een laatste tafeltje vrij bij ‘Bar Pinotxo’. En de tapas die we er aten waren heerlijk ! 😋

Na de lunch wandelden we door de leuke smalle straatjes van de  Gotische wijk naar onze volgende bestemming :

4. de KATHEDRAAL VAN BARCELONA

Of, om volledig te zijn in de officiële naam : ‘Catedral de la Santa Creu i Santa Eulalia’. Maar geen paniek. Als je hier gewoon naar de ‘Catedral La Seu’ vraagt, weet iedereen waar je wil zijn hoor ! 😊

Zoals de meeste kathedralen in Spanje is ook deze groots en indrukwekkend door haar Gotische stijl.

Persoonlijk vond ik het wel niet de mooiste van diegenen die ik Spanje al heb gezien, maar het is toch best een bezoekje waard. 

 Een kleine impressie van de binnenkant. De Kathedraal heeft een groot schip met veel zijkapellen, waarbij toch wel enkele mooie altaarstukken.

Je kan tijdens je bezoek ook doorlopen naar het mooi verzorgde binnenplein van het 14de eeuws klooster dat naast de kathedraal ligt.

Opmerkelijk hier : de 13 ganzen die er  rondlopen. De kathedraal is gewijd aan de heilige Eulalia van Mérida. Elke gans vertegenwoordigt een levensjaar van Eulalia, een jong meisje dat door de Romeinen doodgemarteld werd omwille van haar geloof. 

Na buiten de Kathedraal nog even te hebben genoten van het uitzicht en de aanwezige straatmuzikanten, zetten we onze wandeltocht verder naar het grootste centrale plein van Barcelona, namelijk de

5. PLAÇA DE CATALUNYA

Dit is niet alleen één van de grootste pleinen van Spanje met haar 30.000 vierkante meter, maar ook één van de belangrijkste plaatsen in Barcelona.

Het moge gezegd : ik was onder de indruk was van dit plein. Niet zozeer door de schoonheid, maar wel door de drukte ! De Plaça de Catalunya is omgeven door winkelcentra, hotels, banken, bars en restaurants, wat al voor drukte zorg.
Maar 
hier komen bovendien álle verkeersaders bijeen : metrolijnen, buslijnen, auto’s, een massa taxi’s, voetgangers, noem maar op. Bovendien is het ook het begin- en eindpunt van de Hop-on Hop-off bussen, wat nog voor extra drukte zorgt !

Ook de ontelbare duiven zorgen voor veel animatie. Die weten dat ze eten krijgen van de toeristen (je kan ter plaatse een zakje eten kopen trouwens). De diertjes laten zich dan ook makkelijk verleiden tot fotootjes.

Gewoon je armen strekken en er komen  gegarandeerd enkele duiven op je af.
En wat dacht je ? Natuurlijk moest ik het uitproberen ! 😅

Na ons passage op de Plaça de Catalunya werd het tijd om naar het hotel te gaan voor een verfrissende douche, alvorens onze beentjes te gaan strekken in één of ander leuk restaurantje.
Zagen we toch nét nog die catamarans in de haven liggen zeker ! Een boottochtje van 40 minuten langs de haven met zicht op Barcelona ? Zoals steeds volstond één blik naar elkaar : dit konden we nu toch echt niet aan ons laten voorbij gaan hé ? ☺️

De avond zelf spendeerden we in het gezellige Restaurante Tobogán op de Plaça Reial. Dit pleins staat gekend als één van de gezelligste pleinen van Barcelona, en bevindt zich in de Gotische wijk. Het plein is haast volledig omgeven met bars en restaurants. 

We konden er tijdens ons etentje ook volop genieten van straatmuzikanten en artiesten die de toeristen maar al te graag komen entertainen.
Mooi einde van onze eerste dag dus …

DAG 2

Voor onze tweede dag Barcelona besloten we de Hop-On Hop-Off bus te nemen. Uit ervaring weer ik dat die in sommige steden wel al eens durft tegenvallen (door onder andere niet goed aangeduide of niet bediende haltes).

Maar deze is écht goed, en aan te bevelen. Je krijgt 2 routes (een rode en een groene) voor de prijs van 1. De routes kruisen zich op bepaalde punten. zodat je makkelijk kan overstappen van de ene naar de andere, en alle bezienswaardigheden kan aandoen. Zo krijg je een mooi overzicht van wat de stad je allemaal (nog) te bieden heeft. Je krijgt er bovendien nog een heel handige kaart bovenop met alle bezienswaardigheden.

De alom bekende open dubbeldekker bracht ons zo onder andere langs de Rambla, het Olympisch stadion, de berg Montjuic, de Plaza de España, het Camp Nou Stadion van FC Barcelona, de Gotische wijk, de Casa Battilo van Gaudi, de Sagrada Familia …

We stapten af aan de halte Park Güell, want dat was ons volgend doel. Toch even opmerken dat je eerst nog een serieuze kuitenbijter voorgeschoteld krijgt voordat je van je bezoek kan genieten, want het park ligt op een steile helling ! 
Maar het is de moeite meer dan waard. 

6. PARC GÜELL

Geef toe : als je de ingang van ‘Parc Güell’ ziet met de portiersloge- en woning, dan denk je toch aan een sprookje ? Het lijken wel peperkoekenhuisjes !
En dan weet je : hier moet ik zijn, dit wordt iets speciaals ! Zet ‘Parc Güell’ zeker op je lijstje als je in Barcelona bent. Dit is echt een must-see ! Het is één van de meesterwerken van kunstenaar Antoni Gaudi, en staat sinds 1984 verdiend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. 

Gaudi kreeg van Eusebi Güell de opdracht een luxe woonpark aan te leggen met 60 woningen. Het werd echter geen succes, want er werden maar 2 huizen verkocht en gebouwd.

Gelukkig voor ons allemaal denk ik dan, want anders zouden wij nu niet van dit prachtig park kunnen genieten. 😃
Het is zalig wandelen doorheen het park, gaande over loopbruggen en viaducten die de hogere en lagere delen van het park met elkaar verbinden.  Met Gaudi alomtegenwoordig …

Wat óns het meest aansprak ?
Onder andere de gewelfde boomachtige kolommen die je hierboven ziet. Ook wanneer je hier door wandelt waan je je in een sprookjesverhaal. 

Dan is er nog de ‘Serpentine Bench‘ , de golvende zitbank met mozaïeken, die je bij het Griekse theater vindt. Destijds bedoeld voor openluchttheaterstukken, die men dan vanaf de bankjes kon bekijken.

De bankjes vormen een balustrade rondom het plein en je hebt er een schitterend uitzicht over Barcelona. Hier worden duchtig foto’s genomen met Barcelona op de achtergrond. Tja, zo eentje wilden wij natuurlijk ook wel ! Het is er wel gegarandeerd even wachten op een plekje. Blijkbaar vindt iedereen het hier fotogeniek !

En de Zuilengalerij, gekend als de ‘Hal van Honderd Zuilen‘, kon ons ook wel bekoren. Indrukwekkend zoveel zuilen dicht bij elkaar.
Kleine kanttekening hierbij : blijkbaar zijn het maar 86 zuilen ! Het waarom moet ik je echter schuldig blijven.  Ik kon het nergens terug vinden. Als iemand het weet, ik hoor het graag … 😉

En dan is er natuurlijk nog de ongetwijfeld grootste en beroemdste attractie in het park : de dubbele trap met ‘El Drac‘, de salamander door Gaudi gemaakt.

Net zoals de zitbanken bestaat hij uit ontelbare mozaïekstukjes. Voor dit kunstwerk gebruikte Gaudi afgedankte tegels van een lokale fabriek. Het resultaat is prachtig ! 

Met ons bezoek aan ‘de salamander’ waren wij ondertussen ook aan het einde van Parc Güell gekomen.

Na een blik op Google Maps, besloten we om niet op de volgende Hop-On Hop-Of bus te wachten, maar te voet naar onze volgende bestemming te wandelen. Het extra wandelingetje van zo’n 25 minuten, gelukkig bergaf ditmaal , leek ons leuk (ook omdat we onderweg nog eerst onze dorst wilden lessen op één of ander terrasje😊).

7. De SAGRADA FAMILIA

En toen kwamen we inderdaad aan DE absolute nummer 1 bezienswaardigheid van Barcelona.
De Sagrada Familia ! Nog een meesterwerk van Antoni Gaudi, waaraan men trouwens nog steeds naarstig aan het verder bouwen is.

Tussen 2026 en 2030 zou de Sagrada Familia eindelijk voltooid zijn. Met haar 170 m hoogte zal ze dan de hoogste kerk van de wereld zijn, zelfs 30 meter hoger dan de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan !

De bouw wordt onder meer gefinancierd door donaties en de entreegelden. Als je bedenkt dat er jaarlijks zo’n 3 miljoen bezoekers deze plek bezoeken, dan zit dat wel snor voor de werken ! 

EN : als de Sagrada Familia áf is, zullen wij dus officieel met trots kunnen zeggen dat ook wij ons “steentje”  hebben bijgedragen aan de bouw van dit meesterwerk ! 🤩

Oorspronkelijk was de bouw van de kerk gebaseerd op de plannen van architect Francisco de Paula del Villar. Maar toen Gaudi een grote anonieme donatie kreeg, besloot hij om er een modern tempelontwerp van te maken.

De bouw van de Sagrada Familia begon in 1883 en heeft enkel tijdens de Spaanse Burgeroorlog een paar jaar stilgelegen. Gaudi heeft er tot aan zijn dood (in 1926) aan gewerkt, en ligt in de crypte onder het altaar begraven. We konden de crypte echter niet bezoeken, want dit is enkel mogelijk tijdens de mis.

De Sagrada Familia hier volledig beschrijven zou onbegonnen werk zijn (en waarschijnlijk te saai voor jullie om lezen). Ik kan enkel maar de raad geven ze zélf van dichtbij te gaan bewonderen. 

Over de buitenzijde wil ik dit toch even kwijt : Gaudi heeft ‘zijn’ kerk niet alleen versierd met  traditionele religieuze iconen, maar ook met verrassende dingen, zoals bomen die uit de gevels groeien, of slakken en kikkers die het gebouw beklimmen. Zo toont hij zijn eerbied voor de natuuur. Op zijn Gaudi’s zeg maar …

Opmerkelijk is ook dat langs de buitenzijde van de bronzen toegangsdeur het complete ‘Onze Vader’ in het Catalaans beschreven is, evenals het ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ in 50 talen!

En dan zijn er nog de mooie beeldhouwwerken rond die deur. Maar ik ga het er hier zoals gezegd  bij houden. Er zijn echt teveel mooie details te beschrijven …

SYMBOLIEK VAN DE TORENS

Oh ja, toch ook interessant om even te vermelden : in totaal zal de Sagrada Familia 18 torens krijgen : 12 torens die de 12 apostelen symboliseren, en 4 torens rond de vieringtoren die voor de 4 evangelisten rondom Jezus staan, plus daarnaast dus nog een vieringstoren (die uiteindelijk 170 meter hoog zal worden) voor Jezus en Maria.

Tussen ons bezoek en dit blogbericht in werd op 8/12/2021 ook een enorme ster op de Heilige Mariatoren geplaatst. Deze ster van zomaar even 7,5 meter breed en zo’n 5,5 ton zwaar (!) is gemaakt van staal en glas.

De ster zal overdag het zonlicht opvangen en weerkaatsen. ’s Avonds wordt ze dan van binnenuit verlicht. Weer een extra attractie er bij dus !
Klik HIER desgewenst voor een kort YouTube filmpje over de plaatsing van de ster. Hieronder zie je alvast hoe prachtig ze wel is ! 🤩

Ik vond de buitenkant van de Sagrada Familia al heel speciaal en indrukwekkend. Maar voor mij kwam de grootste verrassing er echter toen we de Sagrada Familia binnengingen.

En oh ja, ik had al wel gelezen dat het interieur lijkt op dat van van een stenen woud van palmbomen die naar boven toe vertakken.  Maar wow, als je dat in het écht ziet !
Echt, ik keek met grote ogen  naar die enorme boomstamzuilen die omhoog gaan naar een reeks van takken  die als gewelven dienen ! 

En dan was er nog de met wijnstokken en druiven versierde troonhemel boven het altaar, waar Jezus aan het kruis hangt. Prachtig ! (al klinkt dat misschien wat ongepast ?)

Maar ook aan het gebrandschilderd glas keek ik de ogen uit. Met de lichtinval geeft het de Kerk een magisch effect van kleur en licht.
En al val ik misschien in herhaling : ook dit vond ik prachtig ! 

Ik denk dat we bijna de hele terugweg naar het hotel nagepraat hebben over wat we op, rond en in de Sagrada Familia gezien hebben. En we waren het er meteen over eens. Deze willen we ábsoluut weer komen bezoeken als ze af is !

8. PORT VELL

De avond spendeerden we ditmaal in Port Vell, de haven van Barcelona, waar ook ons hotel gevestigd was.
Er is niet alleen het grote Maremágnum winkelcentrum voor de shoppers (heel het jaar open tot 22.00 uur). Je hebt er ook enkele leuke restaurantjes, met zicht op de haven.

De locatie is bijzonder, bijna volledig omgeven door water. Je komt er via een houten hefbrug die alleen voor voetgangers toegankelijk is, de ‘Rambla de Mar‘.
Port Vell is ook een leuke plek om ’s avonds rond te hangen. Velen komen er de zonsondergang bekijken, of naar de aankomende/vertrekkende cruiseschepen kijken.

                                                                     DAG 3

9. het AQUARIUM VAN BARCELONA

Omdat we het voor onze laatste dag wat rustiger aan wilden doen, kozen we voor een bezoek aan het Aquarium van Barcelona, in dezelfde Port Vell waar we de avond voordien al waren.

En ja, ook dit is een aanrader. Je vindt hier in de verschillende aquaria niet minder dan 11.000 dieren, zo’n 450 verschillende soorten. Van piepklein tot heel groot. Van zeepaardjes tot haaien.
Het alles in 35 bassins met zomaar even 6 miljoen liter zeewater. Ook pinguïns kan je trouwens spotten.
Weetje : de populatie verorbert zo’n ton voedsel per week. Hallo !

Het spectaculairst vond ik toch wel het Oceanarium. Spectaculair en uniek in Europa.
Rondom het Oceanorium loopt een doorzichtige tunnel van 80 m lang, zodat je tussen alle soorten vissen kan wandelen. Niet te vergelijken met de tunnelgangen in andere aquaria die ik al bezocht !

In dit Oceanarium ga je op een rolband staan (zoals in de luchthaven), en die brengt je dan stapsgewijs door de tunnel. Een leuke manier om alle vissen, waaronder de haaien voor je te zien voorbijzwemmen.

Oh ja, voor de durvers (die er dan ook extra voor willen betalen) : je kan er ook vanuit een haaienkooi tussen de haaien gaan (150 EUR). Gekwalificeerde duikers krijgen er zelfs de mogelijkheid om te duiken in de hoofdtank, en zo omringd te worden door haaien en duizenden vissen (daar moet je dan wel 300 EUR voor neertellen)

Wij stelden ons toch maar tevreden met de foto die ze aan de ingang maakten 😅

De rest van de dag spendeerden we nog aan een mooie wandeling langs de haven tot aan Barceloneta, het strand van Barcelona, waar we op een terrasje van wat tapa’s als lunch genoten.

Voor onze laatste avond kozen we opnieuw voor Port Vell, waar we eerder het leuke en lekkere restaurant ‘Mirando al Mar’ in het Maremagnum gespot hadden. Een laatste diner met zicht op de haven vonden we een perfecte afsluiter van onze citytrip Barcelona …

Dus ja : ondanks de valse start op de Rambla, kan ik een citytrip naar Barcelona echt wel aanbevelen.

Wij moeten trouwens zelf ook nog teruggaan, en niet enkel voor de afgewerkte Sagrada Familia. We hadden immers geen tijd meer over om met de Kabelbaan naar de berg Montjuïc te gaan, om daar onder ander het kasteel te bezoeken. Het Klooster van Montjuïc wil ik ook nog zien, evenals het Casa Milà van Antoni Gaudi.

En een bezoek aan het legendarische Camp Nou stadion van FC Barcelona staat (voetbalfan zijnde), trouwens ook nog op mijn lijstje. Maar daar zal nog wat overredingskracht voor nodig zijn, want mijn vriend heeft totaal niets met voetbal. Tja … 😏

Nog een laatste, toch wel belangrijke opmerking : ga je met de wagen naar Barcelona ? Vergeet dan vooral niet vooraf een ticket te kopen om de stad te mogen binnen rijden (het kan online en kost 5 EUR). Zeker doen, want er wordt per camera gecontroleerd en de boetes zijn hoog !

En zo ben ik aan het einde gekomen van mijn Barcelona verhaal.
Ben jij al naar Barcelona geweest? Laat gerust in een reactie hieronder weten wat je er zelf van vond. Of misschien heb je zelf wel een citytrip naar Barcelona gepland ? Hopelijk heb ik je dan wat ideetjes kunnen geven …

Meer lezen over mijn andere uitstappen in Spanje ? Dat kan heel makkelijk door op onderstaande linkjes te klikken. (Schrijf je ook in op mijn nieuwsbrief, zo mis je geen enkel nieuw blogbericht ! 😄)

Sevilla citytrip, mijn tips
Malaga in 1 dag
Benalmádena, zoveel meer dan strand
Juzcar, Setenil de la Bodega en Ronda, daguitstrap
de route van Muurschilderingen in Estepona

Klik HIER om terug naar de HOMEPAGE te gaan.

6 reacties op “Op citytrip naar Barcelona!”

  1. Je n’ai pas eu l’occasion de visiter Barcelone.
    Lorsque je lis ton blog, je reconnais les endroits dont ma fille Julie m’a beaucoup parlé avec enthousiasme. Elle adore cette ville , s’y est rendue à plusieurs reprises. Pour les garçons, fans de Messi , un match au Barça , stade mythique, reste un moment inoubliable !

    1. Merci pour ta réaction. Je comprends que Julie s’y est rendue à plusieurs reprises. Moi aussi je dois retourner, je n’ai pas su tout voir !

  2. Martine Patrouille

    Hoi Nicole… Ik ken Barcelone net zoals je zo mooi beschreven hebt… en het brengt veel leuke herinneringen naar boven. Enkel het museum hebben we niet bezocht. Blij te lezen dat jullie daar ook een leuke tijd beleefden. Dikke zoen Martine

    1. Bedankt voor je reactie Tine. Ja, Barcelona was leuker dan ik aanvankelijk dacht. Ik dacht niet te moeten zeggen dat ik nog terug ga omdat ik niet alles heb kunnen zien. Barcelona blijft dus op mijn to-do lijstje …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.