Benalmádena, zoveel meer dan strand!

Het eerste waaraan ik vroeger dacht bij het horen van de naam Benalmádena : één van die echte strandvakanties aan de Costa del Sol. Shame on me ! Op de website van ‘Fascinating Spain‘ zag ik een tijdje terug dat deze gemeente zoveel meer te bieden heeft dan een strand. 

En vermits we momenteel de provincie Málaga nog steeds niet mogen verlaten (omwille van coronamaatregelen), en Benalmádena zich gelukkig binnen die provincie bevindt, leende dit zich perfect tot een dagje weg (of dat dachten we toch). 

Klaar om mee op uitstap te gaan ? De volgende 7 plaatsen stonden alvast op mijn lijstje :

1. Estupa de la Iluminación

Bij het binnenrijden van Benalmádena kom je vanzelf aan de Estupa uit. Deze Boedhistische stupa (ingehuldigd op 5 oktober 2005), is blijkbaar de grootste van de westerse wereld. Meer dan 30 m hoog en een basis van 25 op 25 m. Indrukwekkend, en bovendien met een prachtig zicht op de kustlijn. 

Toen we de stupa betraden, gingen mijn gedachten automatisch terug naar die prachtige reis door Thailand die ik in 2019 maakte. Net als toen voelde ik de rust over me neerdalen bij het aanschouwen van de beelden, de muurschilderingen, de versieringen, het fruit dat er als offer lag.
Als je zelf ooit een stupa bezocht hebt, weet je wat ik bedoel.

2.  Benalmádena Pueblo

Na nog even van het prachtig uitzicht te hebben genoten vanop het grote terras van de Stupa, reden we verder naar Benalmádena Pueblo. Het dorp bevindt zich op zo’n 300 meter hoogte op de berg Calamorro. De wagen parkeerden we gemakkelijkheidshalve net buiten het dorp. 

En oh, wat hou ik toch van die witte dorpjes ! Ze weten gelukkig nog het typische Andalusische karakter te bewaren. Met hun in het wit gekalkte en met bloemen versierde huizen is het zalig flaneren door de pittoreske straatjes van de kleine dorpskern rond het kerkje.

Op de mooie Plaza de España gekomen, besloten we dat het tijd werd om onze wandeling te onderbreken voor een koffietje. We kozen voor een gezellig terrasje met algemeen overzicht op de ons omringende restaurantjes. 
Dit onder het ‘oog’ van de bronzen sculptuur van de “Niña de Benalmádena” (één van de iconen van de gemeente), die temidden het fonteintje staat. 

3. Castillo de Colomares

Van de Plaza de España is het maar een kleine 600 meter wandelen naar het lager gelegen Castillo de Colomares, ons volgende doel.

Toen ik foto’s van dít kasteel op het internet zag, was ik al meteen verkocht. Sowieso heb ik een zwak voor kastelen, maar dit leek me toch wel écht speciaal. Zoals jullie op de foto’s hieronder kunnen zien, zou het kasteel zo uit een sprookje kunnen komen !

En oké, het is geen eeuwenoud kasteel. Het werd gebouwd tussen 1987 en 1994 op initiatief van ene Dr Esteban Martín Martín. Maar het is wel een uniek bouwwerk, met een mix van Byzantijnse, Romaanse, Gotische en Mudejar elementen (dit voor de kenners onder jullie). 
Het geheel vormt een mooie hommage aan Christopher Columbus. En met een oppervlakte van circa 1500 m2 is dit tevens  het grootste monument ter wereld ter nagedachtenis van Columbus. 

Dr Esteban Martín Martín liet ook een leeg mausoleum plaatsen in het kasteel, in de hoop dat dit ooit de laatste rustplaats van Columbus zou worden. Hoogstwaarschijnlijk  ijdele hoop.
Bovendien is het nog steeds een raadsel waar de stoffelijke resten nu echt liggen. Zowel Spanje als de Dominicaanse Republiek claimen immers dat zij die resten bezitten !

Leuk weetje : aan de kassa kregen we een plannetje mee van wat er allemaal in het kasteel te bekijken valt. In het Nederlands ! Mooi meegenomen, toch ?

 

Hier poseren we bij het  kasteel van Isabella, van waaruit je een prachtig zicht hebt op de tuinen.

Hieronder een frontaanzicht van het kasteel, en  de eerste kaart van ‘Hispaniola Eiland’, zoals Columbus ze schetste.

Alles in het kasteel verwijst naar de historische reizen die Columbus maakte. Zoals bijvoorbeeld de prachtig uitgesneden afbeeldingen van de drie schepen waarmee hij naar Amerika reisde (de Niña, de Pinta en de Santa María), alsook de afbeeldingen van zij die mee zijn reis financierden. 

Na ons bezoek aan de Stupa, het dorp en het kasteel van Colomares, was het besef er al dat een dagtrip eigenlijk te kort was om mijn lijstje van “must see’s” af te werken. 

Maar mijn vriend en ik kennen elkaar ondertussen al heel goed, waardoor één blik naar elkaar volstond. We hebben sowieso steeds een kleine bagagekit in de wagen voor onverwachte overnachtingen. En thuis hadden we geen verplichtingen. Waarom zouden we er dan geen twee- of zelfs driedaagse van maken? Lekker relax. Bovendien was het al zo lang geleden dat we nog eens écht weg waren.

Een hotel boeken dan maar ? Tof idee, al bleek dat niet zo simpel. Door de coronacrisis (lees : het gebrek aan toeristen), zijn de meeste hotels nog steeds gesloten !

Maar na wat zoekwerk konden we via de site van ‘CARIHUELA’  toch een mooi appartementje huren op de grens van Benalmádena en Torremolinos. Tegen een spotprijsje én met zeezicht. Zalig !

4. Puerto Marina Deportivo

Na een verfrissende douche besloten we naar de haven van Benalmádena te wandelen om daar  een leuk restaurantje uit te zoeken. 

De jachthaven is één van de publiekstrekkers van de streek. Niet zonder reden. Met haar 1100 (!) ligplaatsen biedt ze plaats aan boten uit de hele wereld. Jachten, catamarans, zeilbootjes, noem maar op.
Er worden hier ook  heel wat boottochtjes georganiseerd, en desgewenst kan je er een bootje huren om zelf uit te varen.

Bovendien biedt de jachthaven tal van gezellige bars en restaurants. En natuurlijk kunnen ook de shoppers er  terecht in de talrijke winkeltjes !

Het ontwerp van de haven is op zich al heel speciaal. 
De witte gebouwen, in een combinatie van Oosterse en Arabische elementen, lijken wel eilandjes tussen alle waterwegen.

In het hele havencomplex bevinden zich ook honderden appartementen, zowel eigen woningen als vakantiewoningen (zoals je al kan vermoeden met een prijskaartje om U tegen te zeggen natuurlijk !)

Het aperitief namen we in één van de talrijke bars met, hoe kan het ook anders, zicht op de haven !

Daarna kozen we voor een Argentijns restaurantje op de eerste verdieping van het complex : “Steakhouse Agnus”, waar we van een sappige en lekkere steak (van het beroemde Agnus ras) konden genieten.
Door de ober aan tafel versneden zoals het hoort. Een echte aanrader voor wie van Argentijnse steak houdt!

Om deze mooie eerste dag af te sluiten, en nagenietend van wat we allemaal gezien hadden, wandelden we  na het diner langs het strand terug naar ons huurappartement. 

Wat was ik al blij verrast door het Benalmádena dat ik gezien had. En er stond nog meer op de planning voor morgen. Van een leuk vooruitzicht gesproken !

BENALMADENA  :  DAG 2

5. Sea Life Benalmádena

Na het ontbijt wandelden we opnieuw naar de Puerto Marino. Ditmaal voor een bezoek aan het Sea Life, dat daar gevestigd is.
Ik wist op voorhand dat deze Sea Life nogal kleinschalig is, maar toch had ik het op mijn lijstje gezet. Gewoon al omdat ik het altijd leuk vind de onderwaterwereld te bezoeken.
En ook al waren we inderdaad op een uurtje rond, teleurgesteld was ik zeker niet.

Het Sea Life is mooi ingericht. De aquariums zijn gevuld met een grote verscheidenheid aan zeedieren. En in het open aquarium komen de roggen graag even boven om geaaid te worden. Je kan er de vissen op bepaalde tijdstippen ook gevoederd zien worden, of zelf voederen.

In het Sea Life vind je vissen en andere zeedieren in alle maten en kleuren. Zowel heel kleine fluoriserende visjes als vervaarlijk uitziende piranhas. Maar ook zeepaardjes, octopussen, tot haaien en een prachtige gigantische schildpad.

Door de onderwatertunnel wandelen blijft natuurlijk ook altijd een ervaring op zich. Zo’n haai die boven je hoofd passeert is toch nog indrukwekkender dan hem gewoon voorbij te zien zwemmen in het aquarium. Deze zou je echt niet graag tijdens een zwempartij ontmoeten !

Dus ja : het Sea Life van Benalmádena is toch wel leuk om te bezoeken. Zelfs met kinderen, want ook voor hen zijn leuke dingen voorzien, zoals tunnels  op hun maat, voedermomenten en educatieve spelletjes om hen wegwijs te maken in deze prachtige onderwaterwereld.

6. Teleférico Benalmádena

In de namiddag was het tijd voor onze volgende bestemming. En hier keek ik ook echt wel naar uit. Als ik ergens een kabelbaan zie, is mijn interesse sowieso gewekt !

Deze kabelbaan brengt je via een 2,6 km lange rit, op zo’n  kwartiertje naar een hoogte van +/- 800 meter. De tocht gaat naar de top van de Mount Calamorro.
Alhoewel, niet helemaal tot de top. Als je boven uit de kabellift stapt, heb je nog een stevige wandeling voor de boeg als je hogerop wil. Over de rotsen, maar gelukkig met een veilige leuning. Degelijk schoeisel is toch wel een aanrader bij deze uitstap.

Het 360° uitzicht dat je cadeau krijgt na die extra wandeling, is echt de moeite waard. Een prachtig panorama strekt zich rondom je uit. Enerzijds zie je de (vaak) witte toppen van de Sierra Nevada. Langs de kustzijde heb je dan weer een prachtig zicht over onder andere Fuengirola, Benalmadena en Torremolinos.
Als het helder weer is kan je zelfs de rots van Gibraltar en Marokko zien !
Spijtig genoeg hadden wij daarin minder geluk, maar toch was het genieten daarboven.

En voor wie zich geroepen voelt : je kan de berg desgewenst te voet afdalen via verschillende routes. Maar daar moet je dan toch wel zo’n 2 uur voor uittrekken ! Bovendien kom je dan in het dorp uit en moet je op eigen houtje terug tot aan de kabelbaan raken.
Wij hielden het maar wijselijk bij een heen- en terugreis via de kabelbaan.

Ook leuk : elke gondel heeft een meertalige audiogids, in het Spaans, Engels, Duits en Frans. Terwijl je van de indrukwekkende zichten geniet, krijg je een volledige uitleg over het landschap en de bezienswaardigheden  van het gebied in de door jou gekozen taal.

In juli en augustus, alsook tijdens de weekends buiten het seizoen, kan je er op bepaalde tijdstippen tevens genieten van een show met roofvogels. 
Voor ieder wat wils dus …

Terug op de begane grond besloten we terug te rijden naar Benalmádena, om daar in een chiringuito, voetjes in het zand, te genieten van een tapaatje, een drankje, en het zeezicht waar we beiden zo van tot rust komen …

Na nog een kleine avondwandeling over de boulevard tot in Torremolinos, was het alweer tijd om ook deze mooie dag af te sluiten. En nog was mijn programaatje niet afgerond !

BENALMADENA  :  DAG 3 

Nadat we de sleutels van het appartement aan Pedro hadden overhandigd (Gracias, hasta luego…), besloten we in Benalmadena te gaan ontbijten in een typisch Spaanse bar. We bestelden er koffie en een toast Andalúz (toast met tomaat, Serranoham en olijfolie). Lekker, en perfect om de dag mee te beginnen alvorens het lijstje verder af te werken.
Dus, na het ontbijt op naar : 

7. CASTILLO DE BIL BIL

Eerst en vooral : dit is geen kasteel in de echte zin van het woord.  Het Castillo de Bil Bil (een constructie in neo-Arabische stijl uit de vorige eeuw),  ligt langs de boulevard, en is één van de herkenningspunten van Benalmádena.
Het werd 30 jaar gebruikt als privéwoning door een Amerikaanse familie die het de naam Castillo de Bil Bil gaf. (de volkswijsheid bepaalt dat de naam afkomstig was van de initialen van de toenmalige eigenaars) 

Begin jaren 80 werd het Castillo dan eigendom van de gemeente. Het wordt nu voornamelijk gebruikt als cultureel centrum. Er vinden vooral tijdelijke tentoonstellingen in plaats. Maar ook heel wat huwelijksceremonies voltrekken zich hier omwille van de mooie ligging en het interieur.

De binnenkant van het Castillo is eerder klein, maar wel heel mooi.

Het is vrij toegankelijk voor het publiek. Je moet er zeker eens binnenstappen als je er langs komt.

Buiten kan je dan weer genieten van het zeezicht vanop één van de bankjes in het parkje bij de fonteinen.

Na dit alles toch nog even de zonnekloppers onder jullie geruststellen. Benalmádena leent zich nog steeds uitstekend tot een strandvakantie hoor ! En ook de watersportliefhebbers blijven er hun gading vinden.

Er is voldoende plaats om te zonnebaden, en je vindt er tal van leuke restaurantjes aan de boulevard.
In normale tijden kan je er ook genieten van een bruisend nachtleven. Maar dat wordt dus nog even wachten op normale(re) tijden …

Zo, dat was dan een greep van wat er zoal te zien en te beleven valt in Benalmádena. Ik zeg bewust ‘een greep’, want er is nog veel meer. En dan denk ik bijvoorbeeld aan het enorme Parque de la Paloma, met een kunstmatig meer en een uitgebreid netwerk van wandelpaden. Maar ook aan het Selwo Dolfinarium. Of het Vlinderpark, waar honderden tropische vlinders rondfladderen in een mooi Thais gebouw.

Maar voor ons zat het bezoek aan Benalmádena er op. Ik hoop in elk geval dat jullie genoten hebben van mijn rondleiding. 

Meer over mijn uitstappen in Spanje weten ? Lees dan zeker ook mijn blogbericht over Juzcar, Setenil de la Bodega en Ronda. En dat je ook Málaga in 1 dag kan bezoeken lees je HIER.
Heb je misschien een citytrip naar Sevilla in gedachten ? Dan lees je alvast mijn tips HIER.
Of wil je samen met mij de Route van muurschilderingen in Estepona eens verkennen ? Leun dan achteruit in je zetel en klik op het linkje …

NOG EEN LAATSTE TIP : als je op de hoogte wil blijven van mijn nieuwe blogberichten, schrijf dan zeker in op mijn nieuwsbrief.
En/of volg me via mijn FB-pagina en Instagramprofiel. Dit kan heel simpel door te klikken op de betreffende buttons bovenaan elk bericht en op de homepage.
KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN.

8 reacties op “Benalmádena, zoveel meer dan strand!”

 1. Martine Patrouille

  Ik ken deze omgeving zeer goed… Heb je mooi en herkenbaar beschreven Nicole… Meer van dat graag ???????? groetjes xx Martine

 2. Encore un reportage super documenté !
  La nostalgie m’envahit lorsque je lis ton blog …
  J’ai passé de si beaux moments en Andalousie !

 3. Guy Verhofstadt

  Mooi verslag. Wist niet dat zuid Spaanse kust zoveel mooie en interessante plekjes had.

 4. Marco Ronsmans

  woonde en werkte 12 jaar in benalmadena, in de marina en woonde meestal aan boord van 1 van de super yachten, blog geeft een perfect beeld van benalmadena, mijn spaanse vriendin was van aroyo een wijk van benalmadena…the good old days.

 5. Ook al kunnen we zelf niet reizen, lijkt het door jouw blog of toch weer iets nieuws gezien hebben.

 6. Met een vrote nieuwsgierigheid je prachtig reisverslag verslonden en genoten van de mooie uitzichten en historische gebouwen. We hebben weer eens kunnen wegdromen van zuiderse toestanden.

 7. Bravo Nicolleke, très beau reportage, pas trop long, intéressant, bien documenté et agréable à lire. Je ne m’étais jamais arrêté à cet endroit. Lors de notre dernier voyage au dessus de Malaga, nous étions descendu jusqu’à Tarifa avec un stop à Puerto Banus et à Gibraltar. L’Espagne a plein de ressources, de quoi te donner encore envie de nous faire voyager à travers tes aventures…merci.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.