Leuke tips voor als je in Almería bent.

Hoog tijd om nog eens op stap te gaan en opnieuw een stukje Spanje te ontdekken ! 

Wat dacht je van wat leuke tips voor als je in Almería bent ? Want op deze mooie streek viel onze keuze ditmaal …
 🤩

PLASTICULTURA

We vertrokken met de wagen vanuit Estepona (provincie Málaga). Maar van waar je ook komt, op weg naar Almería kan je niet naast de ‘Plasticultura’ kijken. Toch wel speciaal, en daarom wil ik er hier ook wel iets over vermelden.

Almería lijkt immers op sommige plekken een zee van plastic te zijn. De plastic kassen beslaan rond de 30.000 ha (!).
Groenten, fruit, peulvruchten, álles wordt hier geteeld door zo’n 15.000 gezinnen. Deze plasticultura is dan ook economisch gezien heel belangrijk voor de streek.

Is dit mooi ? Neen, zeker niet. Maar je moet er wel eens doorgereden hebben om je er een idee van te geven, vind ik. Van hier komen tenslotte zoveel van de groenten en fruit die we in België en Nederland invoeren.

(Als je meer wilt weten over het hoe en waarom van deze voor de streek zo belangrijke plasticultura moet je HIER maar eens klikken voor wat extra interessante informatie … )

Maar niet geklaagd over deze ‘plasticultura’ hoor ! Laat het je er zeker niet van weerhouden deze mooie streek te bezoeken !

Al die plastic kassen links, rechts, voor en onder ons waren snel vergeten.
Via mooie kronkelende bergwegen, hoogtes en laagtes (de ‘wow’s‘, ‘prachtig‘ en ‘hoe mooi’s‘ volgden elkaar in sneltempo op 🤩),  kwamen we in een heel andere wereld terecht. 

CABO DE GATA NATURAL PARK

En dit is dan al meteen een reuzetip die ik meegeef ! Cabo de Gata (of ‘Baai van Agaat’, naar het mineraal dat hier vroeger werd gedolven), ligt zo’n 72 km ten zuiden van Mojácar. Het is meteen ook het grootste beschermde kustgebied in Andalucía. 

Weetje : Hier bevind je je op het meest oostelijke deel van het schiereiland. ☺️

In Cabo de Gata vind je prachtige ongerepte stranden, vulkanische rotsformaties, koraalriffen, prachtige landschappen met kliffen en ravijnen, beschermde diersoorten, tot zelfs geiten die gewoon langs de weg lopen te grazen, zonder omheining om hen tegen te houden ….
Als natuurliefhebber is het hier zalig rondlopen !

Bijkomende tip : rij zeker naar ‘Faro Cabo de Gata-Nijar‘. Via een vrij smalle, maar goed berijdbare weg met veel bochten, kom je aan de Faro (de vuurtoren), waar je van fantastische zichten kan genieten. Van hieruit kan je ook mooie wandelingen maken in de beschermde natuur.

Na een heerlijke wandeling tussen al dat moois, werd het tijd voor ons om door te rijden naar ons hotel in Mojácar, op zo’n 20 minuutjes rijden.

PARADOR DE MOJACAR

Als uitvalsbasis voor ons bezoek aan de streek, kozen we voor het PARADOR DE MOJACAR. Het hotel ligt in Mojácar Playa, aan het strand (met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee 🤩). Het leek ons de ideale locatie om van daaruit op uitstap te gaan.

Het is een leuk hotel met ruime kamers, prachtig gelegen aan zee, met zwembad, gezellige bar en een terras met uitzicht op zee voor het ontbijt en/of diner.
Last but not least speelde in ons geval ook het gemakkelijk kunnen parkeren aan het hotel een rol in onze keuze.

Oh ja, er is ook een restaurant in het hotel voor wie geen zin heeft uit eten te gaan. Maar persoonlijk gaan wij liefst zelf op ontdekking naar leuke plaatselijke eetgelegenheden ☺️ 

MOJACAR PUEBLO

Mojácar is een traditioneel 9de eeuws dorpje aan de Costa de Almería. Het ligt op zo’n 170 m boven zeeniveau, op de top van een heuvel. 

Vanuit het hotel kan je er wel te voet heen, maar het is wel een steile (tot heel steile) wandeling. Eerder voor geoefende stappers zou ik zeggen. Wij verkozen de raad van de hotelbediende op te volgen en er toch maar met de auto heen te rijden. ☺️

Aan de voet van het dorp kan je trouwens goed parkeren. En desgewenst kan je van aan de parking zelfs een lift nemen om in het dorp zelf te komen !

WAT VALT ER TE ZIEN IN MOJACAR PUEBLO ?

Mojácar Pueblo is zo’n typisch ‘wit’ dorpje. Je komt dus meteen in een wirwar van kleine, kronkelende straatjes terecht met die leuke typisch witgekalkte huizen. Heel gezellig om rond te lopen, ik blijf er van genieten …

Je vindt er ook genoeg tapastentjes, bars en restaurantjes om even te verpozen terwijl je van de mooie uitzichten aan het genieten bent.

En voor de shoppers : er zijn ook heel wat winkeltjes voor de aangepaste souvenirs hoor ! 😄

Hier nog enkele sfeerbeelden van Mojácar …

WIE IS INDALO ?

In de Cueva de los Letreros vond men 4500 jaar oude grottekeningen terug. Eén ervan is een man met een boog over zijn hoofd. Zijn naam : INDALO (wat krachtige en beschermende god betekent). De inwoners geloofden dat Indalo hen beschermde tegen kwade geesten. Vandaar de boog over zijn hoofd.

Wie regelmatig in Spanje komt, heeft hem zeker al gezien.

De Indalo is nu immers het bekende symbool van de provincie Almería en Mojácar. Let maar eens op camions die uit Almería komen. Achteraan zie je vast dit embleem …

In Mojácar zelf zie je dit symbool overal terugkomen : als muurschildering, als versiering aan relingen, en al zeker als beeldje in alle maten, vormen en kleuren in de souvenirwinkels

Ik vind het alvast iets hebben. En ja hoor, ook wij konden er niet aan weerstaan. Onze eigen Indalo staat ondertussen thuis op de kast te pronken ! 🤩

OOK MOOI OM ZIEN IN MOJACAR :

Deze knapperd vond ik toch een plaatsje verdienen in dit blogbericht. Volgens sommigen zou het om een Treurvijg gaan. Anderen beweren dan weer dat het een Drakenbloedboom is. 

Wat er ook van zij : deze boom zou meer dan 100 jaar geleden meegebracht zijn door een emigrant uit Amerika. Je vindt hem in het midden van de Plaza del Ayuntamiento. Hij is indrukwekkend mooi zoals je hieronder kan zien !

En als je hem dan toch aan het bewonderen bent : waarom zou je geen drankje nuttigen op het terrasje van dit pleintje ? 😉

Op het pleintje voor de Iglesia de Santa Maria, vind je dan weer het standbeeld van de ‘Mojaquera’. Een mooi marmeren beeld als eerbetoon aan de vrouwen van Mojácar, uitgebeeld in typisch gewaad, hier als waterdraagster.

GARRUCHA

Wij kozen er voor het stadje na de middag te verlaten en door te rijden naar Garrucha, een badplaats en havenstadje op zo’n 10 min. rijden van Mojácar Playa. 

Garrucha heeft een mooi strand en een dijk waar het aangenaam wandelen is. Maar dit havenstadje is in heel Andalucía vooral beroemd  om zijn zeevruchten.
En laat ons nu net allebei van vis en zeevruchten houden! 🤩

Keuze genoeg met de veelvuldig aanwezige visrestaurantjes die allemaal even uitnodigend naar je lonken. 

Onze keuze viel tenslotte op BAR RESTAURANTE EL BIRRA, waar we op het terras, onder een stralend zonnetje, van een lekkere ‘fritura’ konden genieten. Het restaurant bevindt zich aan de Paseo del Malecón in Garrucha, pal aan de haven. Zeker een bezoekje waard ! 

OASYS MINI HOLLYWOOD

En nu een tip voor de filmfans ! Op een uurtje rijden van Mojácar Playa (en op zo’n 30 km van hoofdstad Almeria) ligt de Tabernas woestijn. Wil je omringd worden door filmsets in Hollywood stijl, dan moet je hier zijn !

Door de Tabernas woestijn rijden is trouwens al een belevenis op zich. Alsof je in een andere wereld terecht komt ! Het ruige landschap is indrukwekkend, en algauw kon ik maar al te goed begrijpen waarom hier zo veel gefilmd werd.

Het voelde gewoon alsof we door het Wilde Westen reden. Alsof we elk moment cowboys te paard konden zien verschijnen, of een postkoets achtervolgd door Indianen ! 😅

UIt de verschillende themaparken in de buurt kozen we voor Oasys Mini Hollywood. Meteen het grootste en bekendste themapark in de Tabernas woestijn. 

Bij het binnenkomen lieten we ons al meteen verleiden tot het laten maken van deze foto als souvenir, en onmiddellijk voelden we ons in de juiste sfeer ! 🤩

Het westerndorp werd gebouwd voor de filmset van ‘For a few dollars more‘. Ook ‘The Good, The Bad and The Ugly’ werden hier verfilmd (beide films met Clint Eastwood en Lee Van Cleef).

Maar ook onder andere Sean Connery, Harrison Ford, Arnold Schwarzenegger en Steven Spielberg draaiden hier scènes.

WAT HEEFT OASYS MINI HOLLYWOOD TE BIEDEN ?

Het is een waar themapark geworden (voor jong en oud dus). Zoveel te zien en te beleven. Buiten het cowboydorp vind je er onder andere ook nog een beschermd dierentuinreservaat en verschillende interessante musea over film en filmaccessoires.

Maar het belangrijkste blijft toch wel het cowboydorp zelf. Nadat de opnames voor de films beëindigd waren, is het dorp gebleven. Je krijgt hier een unieke Wild West ervaring.  

We maakten eerst een wandeling door het dorp zelf (in mijn vriend, die grote fan is van de hier gedraaide westerns, had ik trouwens de perfecte gids die me tekst en uitleg gaf over waar welke scène gefilmd werd 😊).

En hoe leuk is het om tijdens je wandeling het pad te kruisen van cowboys te paard, de cellen in de Sheriff’s Office te gaan bekijken, een drankje te nuttigen in een authentieke saloon … 

Als je er heen gaat moet je zeker ook gaan genieten van de shows die er gegeven worden. In de saloon bijvoorbeeld wordt vrolijk de cancan gedanst en gezongen.

Maar vooral de opvoering van een spannend duel tussen de sheriff en bandieten vond ik de moeite waard (zie de twee foto’s hieronder). Heel professioneel, net echt.

TIP : ga voor de beste beleving van de opvoering op één van de vele balkons staan. Daar heb je het mooiste overzicht op de hele scène.

Klik zeker ook even HIER voor een kort YouTube filmpje over deze opvoering. Je ziet er ook wat Oasys Mini Hollywood nog meer te bieden heeft ! Wedden dat je deze uitstap op je lijstje zet ?😉

FORT BRAVO

Na ons bezoek besloten we toch nog even verder te rijden om een kijkje te nemen in Fort Bravo (Texas Hollywood), het oudste van de Western dorpjes waar meer dan 600 (!) western films zijn opgenomen. Het dorp ligt in een diepe ravijn, wat al een beleving op zich is om er naartoe te rijden !

Maar, en misschien komt het omdat we net uit Oasys Mini Hollywood kwamen, dit dorp kon ons niet echt bekoren. Het kwam ons allemaal nogal verloederd en verlaten over. Het bleef dan ook bij een korte wandeling door het dorp en langs de indianen tipi’s. 

Tja, soms kan een bezoek al eens tegenvallen, maar ook dan wil ik het hier eerlijkheidshalve vermelden.

RODALQUILAR GOUDMIJN

En als we dan toch terug in de tijd gaan met die cowboydorpen, wil ik de Rodalquilar goudmijn ook als tip meegeven. Zeker een bezoekje waard !

Je vindt de (afgedankte) goudmijn op het einde van het dorp Rodalquilar (volg er de borden ‘Mines Oro’ voor de mijn). De site is goed bereikbaar met de wagen. 

 De oude mijnen en de gebouwen zijn ondertussen vervallen tot betonnen geraamtes, maar deze plek geeft je wel een goede indruk van hoe enorm deze mijn wel was in de jaren ’60. En hoe groot de goudkoorts toen wel moet geweest zijn !

Vooral de gigantische was-installatie om het goud uit het erts te spoelen (vooraan op de foto) vond ik indrukwekkend. Er zijn ook nog wat oude mijnwerkershuisjes overgebleven aan de site, maar die zijn ook voor het grootste deel vervallen.

Aan de ingang is een klein museum waar je meer te weten komt over de geschiedenis en  de werking van de mijn.

Je kan een wandeling maken rond de mijnschachten en tunnels. Er zijn zelfs twee uitgestippelde routes die allebei starten achter het museum.
Je kan kiezen tussen een wandeling van 4 km en een langere van 12 km. 

Vermits het weer bij ons bezoek heel onzeker was, lieten we deze langere wandelingen echter voor wat ze zijn, en beperkten ons tot een wandeling rond de site zelf. Wat toch ook al indrukwekkend was.

Na de Rodalquilar goudmijn zat ons verblijf in de provincie Almería er alweer op. Het bracht ons leuke uitstappen, lekker eten, prachtige natuur, en weer een heleboel nieuwe herinneringen op. 

Ik vind deze streek zeker de moeite waard om er enkele dagen te spenderen. Veel te zien, veel te doen, ook als je je even buiten Almería stad wil wagen. 

En uiteraard kunnen de strandgangers onder jullie er ook heen. Stranden genoeg in deze prachtige streek hoor! ☺️

VOEL  JE  MIJ  AL  KOMEN ?

Ik heb alweer een prachtig stukje Spanje mogen ontdekken. En natuurlijk ben ik nu weer zó benieuwd of jij deze streek al bezocht hebt of nog wil bezoeken. 

Laat het me zeker weten in een reactie hieronder ! 😊

MEER LEZEN OVER MIJN UITSTAPPEN  IN  SPANJE ?

Dat kan heel makkelijk door op onderstaande linkjes te klikken. Veel leesplezier alvast !

BILBAO, Guggenheim en mucho más
CORDOBA citytrip
BARCELONA citytrip
SEVILLA citytrip

MALAGA in 1 dag
BENALMADENA, zoveel meer dan strand
ESTEPONA, route van de muurschilderingen
JUZCAR, SETENIL DE LA BODEGA, RONDA

Klik HIER om terug naar de homepage te gaan (maar schrijf je eerst nog even in op mijn nieuwsbrief, dan mis je geen enkel nieuw bericht ! 😉)

10 gedachten over “Leuke tips voor als je in Almería bent.”

 1. Martine Patrouille

  Je wordt nog een echte Spanje specialist…. én wij ook dankzij jou 😁. Was weer heel interessant! Groetjes Martine

 2. Wat een prachtig geschreven verhaal alweer…👍
  De indrukwekkende foto’s, de geschiedenis bij elke uitstap,….je waant je iedere keer opnieuw mee in je verhaal! Je bent een ware gids!
  Ps. Nog maar een anderhalve week terug en ik mis al het moois alweer…
  Veel liefs😘🐾

  1. Dankjewel voor al die mooie complimenten Leen. Ik hou er gewoon van al het moois dat ik zelf ontdek, met iedereen te delen. ☺️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.