Córdoba in januari bezoeken!

Córdoba in januari bezoeken ? Wij vonden het alvast een goed idee, met in het achterhoofd dat de temperatuur er vanaf de lente maandenlang rond en boven de 35°C hangt ! 
En Córdoba is dan misschien wel niet zo bekend als Sevilla of Granada, maar zeker even bijzonder.

Er zijn natuurlijk de gekende trekpleisters, als zijnde de Mezquita en het historisch centrum. 
Maar zoals je hieronder zal zien, kan ik je zeker aanmoedigen om ook enkele kilometers buiten het historisch centrum te gaan genieten van verrassend mooie en interessante bezienswaardigheden.  Volg maar ! 🤩

ALGEMEEN

Toch eerst nog even vertellen dat Córdoba in Zuid-Spanje, meer bepaald Andalucía ligt. Je vindt de stad aan de voet van het gebergte Sierra Morena, en aan de rivier de Guadalquivir (die we ook al tijdens onze citytrip naar Sevilla zagen, en zelfs bevoeren).

En als ik er nog bij zeg dat het historisch centrum van Córdoba sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, dan weet je dat deze stad zéker een bezoek verdient ! 

Maar nu : op pad. Onderweg met de wagen konden we trouwens al genieten van prachtige zichten en van veel ooievaarsnesten langs de weg (híer overwinteren ze dus ! 😅)

DE MEDINA AZAHARA RUINES

Al meteen een eerste stop op weg naar ons hotel. De Medina Azahara ruïnes liggen op 8 km ten westen van Córdoba en zijn zeker een bezoek waard. 

Je moet er de auto parkeren aan het museum (dat trouwens gratis toegankelijk is voor Europese burgers), en van hieruit brengt een bus je naar de ruïnes.

De Medina Azahara zijn de ruïnes van een grote ommuurde Arabische stad. De bouw ervan startte in 936 en het werd één van de machtigste steden van het Europa van de 10de eeuw.
Medina Azahara heeft echter amper zeventig jaar bestaan, en werd verwoest in een burgeroorlog. Daarna werd de stad eeuwenlang vergeten.

Maar aan de hand van de vertaling van een Arabische tekst, kon de Medina Azahara in 1843 weer gelokaliseerd worden. De ruïnes worden sinds 1910 opgegraven. Momenteel is nog maar 10 procent van het gebied van 112 hectare blootgelegd en gerestaureerd !
Maar zoals je hieronder kan zien, is er al heel wat moois boven gekomen.

Na deze mooie start, reden we door naar het hotel. Voor ons verblijf in Córdoba kozen we voor het EUROSTARS PALACE. Wel speciaal van uitzicht met een opvallende ijzeren gevel, maar mooi en modern.

Onze keuze werd mee bepaald omwille van de perfecte ligging aan de rand van het oude centrum. Bovendien konden we er genieten van een superpromotie, met gratis ontbijt en gratis parking (nog een voordeel om tijdens de winter te gaan 😊)

Na het uitpakken besloten we alvast een verkennende stadswandeling te gaan doen.
Nóg één van de pluspunten van Còrdoba : het historisch centrum is niet al te groot en grotendeels verkeersvrij. Ideaal om te voet te verkennen dus. 👍

Via de Puerta de Almodóvar aan de overkant van het hotel, kwamen we meteen in de oude joodse wijk terecht. Van daar werd het rondstruinen door de smalle straatjes en pleinen van het centrum,  van wat tapas genieten in de gezellige, typisch Spaanse BODEGA MEZQUITA, om  daarna de namiddag af te sluiten met een terrasje, in een aangenaam winters zonnetje.

CABALLERIZAS REALES DE CORDOBA

Paardenliefhebbers (en ik ben daar eentje van ☺️), kunnen niet voorbij aan de Caballerizas Reales (de koninklijke stallen). Ze werden in 1570 opgericht door Felipe II, die in Córdoba een nieuw ras wilde creëren : het Andalusische paard. 
Normaal gezien kan je de stallen en de koetsen overdag gaan bezoeken. Maar toen wij er waren, was het gesloten. Spijtig…

PAARDENSHOW

Enkele avonden per week kan je hier ook terecht voor een paardenshow van ongeveer een uur. En daar keek ik écht naar uit !
Voor alle zekerheid hadden we ons vóór vertrek al van kaarten voorzien (toch wel aan te raden!)

Het spektakel gaat normaal door in de openluchtarena. Maar tijdens de wintermaanden, waar het ’s avonds toch wel erg kan afkoelen,  gaat het binnen door.
Dat neemt echter niets weg van het spektakel ! Wat een prachtige, intelligente dieren ! En wat heb ik genoten van de paardendressuur die ik te zien kreeg. Zo knap wat die ruiters  hun paard geleerd krijgen.

Foto’s nemen is er ten strengste verboden, en er wordt echt wel toezicht op gehouden!
Spijtig, want ik had graag wat actiefoto’s getoond.

Toch kon ik er niet aan weerstaan deze ene foto stiekem te nemen op het einde van het spektakel wanneer paarden en ruiters het publiek kwamen groeten ☺️

Via DEZE LINK kan je wel een kort en mooi YouTubefilmpje zien om alvast een indruk te krijgen. Doen, het loont écht de moeite !

FLAMENCO EN PAARD

Nooit gedacht dat ik een paard een flamencodans zou zien doen ! Die interactie tussen het paard en de danseres ? Indrukwekkend, alsof het paard echt meedanst ! 

Dus ja, als je Córdoba bezoekt : zeker deze show overwegen !

Na het spektakel belandden we in de Gastrotaberna La Chiquita De Quiniop slechts 200 meter van de Mezquita. Een aanrader !

Het restaurant is heel gezellig ingericht in een (gelet op de tijd van het jaar), overdekte en verwarmde patio. 

Bovendien kan je er ’s avonds genieten van livemuziek en/of flamencodans. Altijd mooi meegenomen, toch ?

We kozen er beiden voor een traditioneel vleesgerecht van Córdoba : de Flamenquin.  Dit is in principe niet meer dan plakjes Serranoham gewikkeld in stukjes varkenslende, gepaneerd en daarna gefrituurd.  Iedereen in Andalucía kent en houdt van Flamenquin. Het is dan ook best wel lekker. 😋
Oh ja, je kan ook kiezen voor een variant van de Flamenquin, waarbij plakjes kaas op de ham gelegd wordt… 

LEUK WEETJE 

De Flamenquin zou haar naam danken aan de Vlaamse troepen die Keizer Charles V vergezelde tijdens zijn reis naar Spanje. De gouden kleur van het gerecht deed blijkbaar denken aan de kleur van hun Vlaamse manen… ☺️

DE MEZQUITA  CATEDRAL

Het eerste wat je te horen krijgt als je over een bezoek aan Córdoba begint? ‘Ha, dan moet je zeker de Mezquita bezoeken !’

En dus, na een lekker en stevig ontbijt, was het dan ook hoog tijd om de belangrijkste bezienswaardigheid van Córdoba te gaan bezoeken. Eerlijk gezegd was ik er wel heel benieuwd naar, na al de mooie foto’s die ik gezien had op het internet en al die lovende commentaren die ik las/hoorde.

En WOW, twee stappen was ik binnen en ik kreeg een kippenvelmoment om U tegen te zeggen ! Ik werd gewoon emotioneel bij het zicht van deze pracht …

EEN KLEIN STUKJE GESCHIEDENIS

De moskee-kathedraal van Córdoba werd in de 8ste eeuw op de resten van een Christelijke Visigotische kerk gebouwd door de Spaanse moslims die destijds heersten. In 1236 werd Córdoba heroverd door Ferdinand III van Castilië en werd de moskee weer omgebouwd tot een Christelijke kerk. De moskee werd hiervoor wel niet vernietigd. 

In 1523 gaf Karel V dan weer toestemming om het geheel om te bouwen tot een kathedraal, die in het hart van de moskee kwam te staan.

Het gebouw heeft dus in een periode van 1300 jaar afwisselend dienst gedaan als moskee én als kathedraal. Hierdoor smelten verschillende bouwstijlen en religies samen.

DE MIHRAB

Een opvallende curiosititeit in de Mezquita Catedral is de Mihrab, de gebedsnis die de gebedsrichting aangeeft.

 Normaal wijst deze richting het zuidoosten, de richting van Mekka. In de Moskee-Kathedraal van Córdoba wijst de gebedsnis echter richting het zuiden, net zoals haar tegenhanger in Damascus. Het waarom lijkt niemand echt te weten …

De gebedsnis is ingebouwd in een kleine kamer, wat er voor zorgde dat de woorden van de Iman werden versterkt door de akoestiek.

EYECATCHER

Wat echter het meest in het oog springt in de Mezquita, zijn ongetwijfeld de rood en wit gestreepte arcades. De bogen en gewelven worden ondersteund door zo’n 856 pijlers van graniet en marmer.

Oorspronkelijk waren het er zo’n 1200. Maar toen Karel V toestemming gaf om het geheel om te bouwen tot kathedraal, moesten er een vierhonderdtal verwijderd worden.

Karel V zou na de verbouwing tot kathedraal tegen de architect gezegd hebben : 

U hebt iets gebouwd dat U of anderen overal gebouwd hadden kunnen hebben, maar U hebt iets verwoest wat uniek was in de wereld

Wel, ik had het niet beter kunnen zeggen, want na mijn bezoek had ik net hetzelfde gevoel ! 🙄

ALCAZAR DE LOS REYES CHRISTIANOS

 Na het indrukwekkend bezoek aan de Mezquita besloten we om ook meteen het vlakbij gelegen Alcázar de los Reyes Christianos (oftewel het ‘paleis van de christelijke vorsten’ ) te gaan bezoeken.

Dit Alcázar is een middeleeuws paleis. Het diende als één van de belangrijkste residenties van Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon, en is een mix van Christelijke en Islamitsche stijlen. 

Tot daar de korte beschrijving, want het kasteel op zich stelt niet zoveel meer voor (zeker niet als je net de moskee-kathedraal bezocht hebt !).
Binnenin was niet echt veel te zien dat je een beeld zou kunnen geven hoe hier destijds geleefd werd.

De tuinen daarentegen zijn gewoon prachtig en de moeite waard om in rond te wandelen !

De huidige tuinen dateren van een grote verbouwing rond het midden van de 20ste eeuw, en beslaan zo’n 55.000 m2 !
Je vindt er massa’s bloemen en bomen, zoals palm-,sinaasappel- en citroenbomen, rond een aantal mooie fonteinen en vijvers.

Alles wordt goed onderhouden. Je kan er massa’s mooie foto’s maken, en er zijn voldoende bankjes om even te rusten of gewoon te genieten van al dat moois.

Na dit dubbel bezoek werd het meer dan tijd om naar onze ondertussen knorrende magen te luisteren, en besloten we naar de Plaza de la Corredera te wandelen. 

TEMPLO ROMANO

Onderweg passeerden we de ruïnes van de Templo Romano, een Romeinse tempel gelegen naast het stadhuis. 

Er zijn nog maar enkele zuilen overgebleven, maar met wat verbeelding kunnen die misschien toch een beeld van de oorspronkelijke tempel uit de 1ste eeuw na Christus vormen.

Veel indruk maakt het echter blijkbaar niet meer. Het viel me op hoe iedereen er gewoon achteloos aan voorbij liep.

Ik vond het toch mooi genoeg om er een fotootje van te maken …

 

PLAZA DE LA CORREDERA

Dit 18e eeuws plein is het meest bekende, en tevens grootste plein in het centrum.  Toch wel speciaal met die rechthoekige vorm en de arcaden. En ook hier zie je weer een mix van bouwstijlen. 

Blijkbaar zouden er op deze Plaza de la Corredera vroeger ook stierengevechten georganiseerd zijn. Nu is het een gezellig plein met veel restaurantjes onder de arcaden.
Wij kozen er alvast een leuk terrasje uit om ons in het aangenaam winterzonnetje te goed te doen aan wat lekkere tapas . 

Na een ietwat uitgelopen lunch (het was er dan ook zalig vertoeven in het winterzonnetje 😎), wandelden we terug via een andere belangrijke bezienswaardigheid in Córdoba, namelijk de

PUENTE ROMANO

Deze 331 meter lange brug werd door de Romeinen gebouwd over de rivier Guadalquivir. Heel speciaal aan deze brug zijn de 16 bogen.

Langs de ene zijde van de brug ligt de stadspoort : de ‘Puerta del Puente‘, vlakbij de Mezquita. Deze poort vormt de ingang tot het historisch centrum.

Aan de overzijde vind je aan het eind van de brug de ‘Torre de la Calahorra‘, waar een museum gevestigd is over de cultuur van al-Andalus

Het is zeker de moeite waard om eens over deze Puente Romano te wandelen. Je kan er heel mooie foto’s maken vanaf de nieuwe naar de oude stad.  

CORDOBA BY NIGHT

Bij een citytrip vind ik het altijd leuk om, als ‘afscheid’, de laatste avond nog eens door de bezochte stad te gaan wandelen. Na een lekker etentje in het typisch Spaanse ‘Gastrotaberna Macsura‘ genoten we dan ook van een laatste mooie avondwandeling door Córdoba.

Maar na ons vertrek uit Córdoba ’s anderendaags, hadden we echter nog één bezoekje af te vinken.

CASTILLO ALMODOVAR

Het 12de eeuws Moors kasteel zie je al van ver liggen, op de heuvel bij het dorpje Almodóvar del Rio  (op zo’n 28 km van Córdoba). 

De wagen moesten we op de (gratis) parking onderaan de heuvel parkeren. 
Van daaruit rijdt om het kwartier een busje om je naar de ingang van het kasteel te brengen. Je kan de heuvel natuurlijk ook te voet op, maar het is écht wel een steile wandeling.
Wij kozen toch maar wijselijk voor het busje.
☺️  

Maar wat een mooi kasteel is dit !
De ruïne werd in de 20ste eeuw gerestaureerd door de privé-eigenaar. En hoe ! 

Knap is ook dat je haast alle torens kan beklimmen en van daaruit van het weids uitzicht te genieten. Je kan er ook helemaal rond over de vestingmuren wandelen. 

In diverse torenkamers zijn bovendien taferelen uitgebeeld van het leven in de late middeleeuwen. Je kan er desgewenst ook dia- of filmmontages zien over de geschiedenis van het kasteel. 

 Er is best wel veel te zien in het kasteel. Er is het paradeterrein, de feestzaal, de ridderzaal, een kerker, een verzameling zwaarden, harnassen …

Geen wonder dat er hier enkele scènes uit het beroemde ‘Game of Thrones‘ (uit het 7de seizoen) gefilmd werden ! Je kan je hier best in de Middeleeuwen wanen !

Oh ja, je kan er trouwens ook enkele van de door de acteurs gedragen kostuums bewonderen …

Na dit leuke kasteelbezoek, kwam er écht een einde aan onze citytrip Córdoba.

MIJN CONCLUSIE ?

Ik ben blij alweer een pareltje uit Andalucía ontdekt te hebben. Ik heb er weer een heleboel mooie herinneringen bij  …

En ja, natuurlijk is het mogelijk om Córdoba in 1 dag te bezoeken en enkel de bekendste bezienswaardigheden te bezichtigen. 

Maar is het niet zoveel leuker je bezoeken te kunnen spreiden en ze af te wisselen met een relaxte lunch, een terrasje op tijd en stond, en ’s avonds van een prachtige paarden-of flamencoshow te gaan genieten ? Voor ons in elk geval wel…

Eigenlijk heb ik maar één conclusie : als je in Andalucía bent, laat dan Córdoba zeker niet links liggen ! Ook niet in de winter !

Ben jij soms al naar Córdoba geweest? Laat gerust in een reactie hieronder weten wat je er zelf van vond.
Of misschien heb je nu zelf wel zin gekregen Córdoba te bezoeken ? Hopelijk heb ik je dan wat leuke en nuttige tips en ideetjes kunnen geven …

Meer lezen over mijn andere uitstappen in Spanje ?

Dat kan heel makkelijk door op onderstaande linkjes te klikken. (Schrijf je ook in op mijn nieuwsbrief, zo mis je geen enkel nieuw blogbericht ! 😄)

BARCELONA citytrip 
SEVILLA citytrip
MALAGA in 1 dag
BENALMADENA, zoveel meer dan strand
JUZCAR, SETENIL DE LA BODEGA en RONDA, daguitstrap
ESTEPONA, de route van Muurschilderingen

Klik HIER om terug naar de Homepage te gaan.
En je kan me natuurlijk ook blijven volgen op mijn FB-pagina of Instagramprofiel. 
Gewoon op de betreffende buttons (bovenaan elke pagina) klikken
🤩

10 gedachten over “Córdoba in januari bezoeken!”

  1. Vorige week ook weekendje geweest. Overigens wel vaker een dagje. Blijft mooie stad en wat ons opviel dat er buiten rondom de mezquita weinig toeristen waren in deze tijd. Inderdaad perfect. Ga je volgende keer nog eens en hou je van lekker eten probeer dan Choco Restaurant eens

    Mooi verwoord en geschreven trouwens

  2. Magnifique et de mieux en mieux rédigé et documenté avec les liens et tout…Bravo! Nous avons eu la chance de visiter Cordoba, il y a une petite vingtaine d’année lors d’un tour d’Andalousie de deux semaines qui partait et revenait à Jerez de la Frontera, nous avions fait Séville, Granada, Ronda, Cordoba et Cadiz (moins connue mais très agréable). Cordoba, nous y étions à la période de Pâques, c’était la fête partout dans les rues de la ville avec les Espagnoles et leurs longues robes style flamenco aux couleurs chatoyantes…A un moment alors que nous étions proches de la cathédrale, il y avait une foule immense massée à l’extérieure et à l’intérieure, nous avons vu arriver les cavaliers avec les chevaux blancs (lipizzan) et les femmes assisent à l’arrière en amazone…, c’était un spectacle merveilleux, ce cortège est entré dans la cathédrale et la foule à suivi…et nous avec! Nous avons ainsi pu assister à l’office avec un orchestre et un coeur digne des Gipsy Kings…, on se croyait au cinéma… A la sortie depuis la tour de la cathédrale, ils jetaient des pétales de roses sur la procession…, c’est un souvenir inoubliable! Alors oui, on garde une merveilleuse image de Cordoba! Nous n’avions pas fait la Medina Azahara, ni l’Alcazar de Los Reyes, par contre le castillo Almodovar bien… En outre, nous avions pu voir à l’oeuvre les splendides chevaux blanc, lors du spectacle à l’école d’équitation à Vienne et nous en gardons également un excellent souvenir! Merci pour ce partage et bonne continuation, on attend les autres!. Amitiés, Daniel

  3. Wow…weeral een prachtig verhaal en mooi geïllustreerd! Ik zou zo in de auto stappen en vertrekken…en het zonnetje. ☀️. Doet ons dromen…
    Liefs,
    Leen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.