Juzcar, Setenil de las Bodega en Ronda (Andalucía)

Serrenía de Ronda

Hoog tijd voor een daguitstap ! Het reizen mag dan momenteel wel op een heel laag pitje staan omwille van corona, maar hier in Andalucia zijn zoveel mooie en interessante plekjes te (her)ontdekken, dat we daar alvast mee aan de slag kunnen !

We besloten voor vandaag een route richting bergen uit te stippelen. Nu is het mooie dat ons stekje in Estepona aan de kust ligt, en we toch maar amper een twintigtal minuutjes moeten rijden om de bergen te bereiken. In die kleine tijdspanne waan je je zo in een andere wereld. Fantastisch toch ?

Dus hop, de wagen in en rijden maar richting onze eerste stop :

J U Z C A R

Juzcar, Smurfendorp

Juzcar ligt in de provincie Málaga, in de Sierra de Ronda. Met nog geen 300 inwoners en een oppervlakte van amper 34 km2 echt wel een klein dorp. 

Verleden jaar hoorde ik voor het eerst over deze plek vertellen. Juzcar staat hier bekend als het Blauwe dorp of het Smurfendorp (el pueblo de los pitufos), en dat prikkelde al meteen mijn nieuwsgierigheid.

Na wat op het alleswetende internet te hebben rondgesurft, vond ik inderdaad het Smurfendorp terug. In 2011 werd het blijkbaar geheel blauw geschilderd voor opnames van de 3D-film ‘The Smurfs’. Ook in 2013 en 2017 werd Juzcar nogmaals als decor gebruikt voor een tweede en derde Smurfenfilm. Blijkbaar zou er hiervoor toen niet minder dan 9000 liter blauwe verf gebruikt zijn ! 
Wow, dat dorp is dus écht wel blauw ?! Nu, dat wou ik dan wel eens van dichtbij gaan bekijken !

Juzcar, Smurfendorp

Bij aankomst werden we al meteen “verwelkomd” door een enorm beeld van Grote Smurf. Een foto met hem mag natuurlijk niet ontbreken dacht ik meteen. En hop, zo gezegd, zo gedaan ! 

Daarna gingen we op verkenning door het dorp. En ja hoor, inderdaad : de huizen, de winkeltjes, zelfs de kerk is blauw geschilderd ! Her en der kan je ook leuke muurschilderingen vinden, met onder andere afbeeldingen van Gargamel en zijn kat Azraël, de Smurfin met Grote Smurf, Castañito, …

Leuk is ook dat dit wel degelijk een écht dorp is, want die blauwe huisjes worden gewoon bewoond. En neen, niet door Smurfen ! 🤣

Na de opnames van de Smurfenfilms beslisten de bewoners om het oorspronkelijk witte dorp blijvend blauw te laten. Dat was een goede zet, want het Smurfendorp werd een toeristische trekpleister. Bars, restaurants en souvenirwinkels deden goede zaken, want duizenden toeristen wilden zich wel eens in dat  Smurfendorp begeven en de Smurfensfeer opsnuiven.
Maar in 2017 kwam er een kink in de kabel. De erfgenamen van de Belgische striptekenaar Pierre Culliford, beter bekend onder de naam Peyo en tekenaar van de Smurfen, eisten een percentage van de inkomsten van alle activiteiten die in het dorp georganiseerd werden rond de Smurfen.
Het kwam niet tot een overeenkomst, en alle Smurfen dienden verwijderd te worden. Grote Smurf is gelukkig blijven staan, ook de muurschilderingen bleven EN het dorp is nog altijd blauw.

En, zoals jullie op onderstaande foto’s kunnen zien, blijft het een leuk dorpje om in rond te wandelen en zich even in Smurfenland te wanen. Toch een omweg waard als je in de buurt bent vind ik …

 

Na wat te hebben nagepraat op het gezellige terrasje van hotel Bandolero, besloten we door te rijden naar : 

SETENIL  DE  LAS  BODEGAS 

Setenil

Een autoritje van zo’n 37 km door een prachtig berglandschap bracht ons van het Smurfendorp naar Setenil de las Bodegas in de provincie Cádiz, meer bepaald in de Sierra de Cádiz.
Deze plek staat bekend om de uitstekende wijnen die er geproduceerd worden (‘de las Bodegas’ betekent trouwens ‘van de wijngaarden’, en verwijst naar de wijngaarden die het dorp omringen). 
Maar ik denk dat Setenil de las Bodegas bij de toeristen toch vooral bekend is als één van de meest unieke witte dorpjes van Andalucía, en dit omwille van de grotwoningen daar, waarvan je misschien al wel foto’s gezien hebt op het internet. 

Wel, ik kan je verzekeren dat het écht wel een uniek en indrukwekkend zicht is. De rotsen liggen hier gewoon als daken over de straten !
Hoe dat zo gekomen is ? Setenil de las Bodegas ligt eigenlijk in een dal, uitgeslepen door de rivier Guadalporcún. De huizen maken gebruik van de uitgeslepen rots, die dan de achterkant van het huis of het dak vormt. Het zijn dus deels grotwoningen die hier het straatbeeld bepalen.
Door de overhangende rotsen worden de straten van nature koel gehouden. 
Twee van de belangrijkste straten waar je zeker door moet zijn de Calle Cuevas del Sol en de Calle Cuevas de la Sombra (grotten van de zon en grotten van de schaduw).
We wandelden eerst door de Calle Cuevas del Sol, die het meeste licht krijgt omdat de gevels naar het zuiden gericht zijn. Hier zie je echt hoe de rots als het dak en de muur van de huizen, bars en restaurantjes dient. 
Daarna ga je best over het brugje om de rivier over te steken en zo in de straat Cuevas de la  Sombra te komen. Hier is de rots dan weer zó breed dat niet alleen de huizen, maar de hele straat overdekt wordt, zodat de zon verhinderd wordt om de Cuevas de la Sombra op te warmen.
Meer dan eens had ik een wow-gevoel tijdens onze wandeling. Mooi om zien, oordeel zelf maar bij de foto’s hieronder.

En oh ja, als je het dorp bezoekt in gezelschap van je man/vrouw of vriend/vriendin, wandel dan zeker eens door de Calle Herrería, het romantische straatje van Setenil de las Bodegas. Je kan er een leuke selfie maken onder de spreuk “Besame en este rincon” (Kus me in deze hoek). Wij konden er alvast niet aan weerstaan !

Setenil

Na ons bezoek aan Setenil de las Bodegas wou ik, op de terugweg naar Estepona, toch nog even halt houden in Ronda. Ik was er verleden jaar al wel eens geweest, maar wilde er absoluut nog eens halt houden. 
Dus weer de wagen in, verder genieten van het landschap, en op naar 

R O N D A

Andalucía, wit dorpje

Ronda ligt in de Serrenía de Ronda, een bergachtig gebied op 750 meter boven zeeniveau in de provincie Málaga. Nog een witte stad ? Ja, maar niet zomaar één !
Ze werd door de Moren op een rots gebouwd en is opgesplitst in twee delen door een diepe kloof, de Tajo de Ronda, uitgesneden door de rivier Guadalevin. 
En als ik zeg : een diepe kloof, bedoel ik ook écht een diepe kloof. Bijna 100 meter diep, ook nog 500 meter lang en 50 meter breed !
Ik heb vreselijk last van hoogtevrees, dus ook nu weer schuifelde ik voorzichtig naar de balustrade, om die dan eerst met beide handen stevig te omklemmen alvorens naar beneden te durven kijken.
Maar eens zover kon ik weer écht genieten van het spectaculaire uitzicht op de hoge kliffen en die  diepe kloof. 
Kijk zelf maar hieronder. Spectaculair toch ?

 

Ronda, Andalucía

Vanop de mirador heb je ook nog eens een prachtig uitzicht op die toch wel prachtige Puento Nuevo die als één van de drie bruggen de kloof overspant. Nu ja, echt “nieuw” kan je die brug nu ook niet noemen. Ze dateert immers van eind 18de eeuw. Het duurde trouwens 40 jaar alvorens de brug er daadwerkelijk lag en de twee stadsdelen, de Mercadillo en La Ciudad werden verbonden.
Met een hoogte van 89 meter en een lengte van 66 meter is dit echt wel een indrukwekkend bouwwerk en geldt met reden als hét symbool van Ronda vind ik.

We zetten onze tocht verder langs de Plaza de Tores, waar de oudste arena van Spanje ligt. De Real Maestranza-stierenarena werd in 1785 gebouwd door José Martin Aldehuela, dezelfde architect die ook de Puente Nuevo-brug ontworpen heeft.
Hier begon blijkbaar het moderne stierenvechten. De traditie wordt hier nog eenmaal per jaar verder gezet, met een corrida tijdens het Fería Goyesca. Stierenvechten blijft een wezenlijk bestanddeel van de Spaanse cultuur, ook al is een meerderheid van de Spanjaarden tegenwoordig tegen het houden ervan.
Mij zal je er alleszins nooit aantreffen. Ik begrijp het martelen en doden van dieren als volksvermaak echt niet. De voorstanders zien het dan weer als een eeuwenoude traditie die in ere dient gehouden te worden. Tja …

De smalle geplaveide straatjes van de oude stad brachten ons verder naar het historisch centrum, waar we onder andere het mooie Parador de Ronda (het oude stadhuis) en de Santa María del Mayor-kerk konden bewonderen, om tenslotte op een terrasje van het gezellige Plaza del Socorro een laatste verfrissend drankje te nuttigen.

Het werd ditmaal een ietwat korter bezoek aan Ronda omdat we ook al Juzcar en Setenil de las Bodegas aandeden vandaag, maar je kan hier best een hele dag doorbrengen. Ronda heeft voor ieder wat wils en is echt wel een aanrader. De stad heeft immers, buiten haar spectaculaire ligging en prachtige natuur, ook nog veel historische gebouwen en overblijfselen uit de Moorse en Romeinse tijd te bezichtigen, zoals het Mondragonpaleis en het Palacio del Rey Moro.
En heb je een hongertje of een dorstje, dan zal je zeker je gading vinden in één van de lokale restaurants of één van de gezellige terrasjes waar je kan verpozen.

Wij konden alvast moe maar tevreden terug afzakken naar de kuststreek. Het was een prachtige rit door de bergen en, nogmaals : als je in Andalucia bent, bezoek dan zeker deze drie plekken. Je zal er geen spijt van hebben ..

TIP : WIL JE GRAAG OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN MIJN NIEUWE BLOGBERICHTEN?SCHRIJF JE DAN ZEKER IN OP MIJN NIEUWSBRIEF. EN/OF VOLG ME OP MIJN INSTAGRAM EN FB-PAGINA (DOOR OP DE BUTTONS BOVENAAN TE KLIKKEN)

                                 KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN

5 reacties op “Juzcar, Setenil de las Bodega en Ronda (Andalucía)”

  1. Super Nicole, terwijl ik aan het lezen was kreeg ik direct goesting om te vertrekken en al dat moois te gaan bewonderen. Alvast proficiat 👍

  2. Super le village des Schtroumpfs…une découverte ! Ronda, nous l’avons fait il y a quelques années dans notre tour d’Andalousie et c’est spectaculaire. La visite de la plus ancienne arène Espagnole était intéressante.

  3. Peggy De Bruyne

    WoW zeg super blog . Zoals de meeste denk ik bij Spanje ook aan zon zee en strand maar jou reisverslagjes zijn adembenemend en laten een ander beeld van Spanje zien dat ik niet ken. Je zou een super gids zijn en ik begrijp nu nog beter waarom je zo graag in dit zonnige land verblijft. Kan niet wachten op je volgende reisblog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *