Beieren : ontdek hier de mooiste plekjes.

Beieren is een geweldige vakantiebestemming in de Duitse bergen.

Ontdek hier samen met mij dat dit zuidelijk deel van Duitsland – dat officieel Oberbayern heet – synoniem staat voor mooie kastelen, een schitterende natuur met hoge bergtoppen, uitgestrekte meren en historische steden.  Zowel natuur- als liefhebbers van geschiedenis komen hier zeker aan hun trekken. 

Ik neem je mee naar de kastelen Hohenschwangau, Neuschwanstein en Linderhof, maar ook naar de Tegelberg en de Zugspitse. We bezoeken Füssen, Garmisch en Ettal.
EN we gaan ook nog rodelen! ☺️

Reis je mee ?

We vertrokken met de wagen vanuit België en reden via Luxemburg, Saarbrücken, Karlsruhe, Stuttgart en Ulm naar Füssen (zo’n 740 km).

Voor ons verblijf ter plaatse kozen we voor het BOUTIQUE HOTEL DREIMADERLHAUS in Füssen.

Dreimaderlhaus Boutique Hotel - Fussen
Dreimaderlhaus Boutique Hotel - Füssen

Het hotel ligt pal aan de Weissensee (een meer van 720 meter lang !), en is zeker een aanrader.
Het wordt gerund door heel vriendelijke en attente mensen. Je krijgt er elke morgen een fijn ontbijtbuffet gepresenteerd, met veel zelfgemaakte producten. En geef toe,  ontbijten op het terras en uitkijken op de Weissensee. Als dat geen goed begin van de dag is ! 🤩

Je kan hier wel enkel ontbijten. Maar je bent slechts een kleine 6 km van het centrum verwijderd. Vlak naast het hotel bevindt zich bovendien een leuk Italiaans restaurantje, ‘Osteria Seespitz da Giovanni’, met uitzicht op het meer. Lekker, en met dagelijks nieuwe suggesties.

KASTELENTOCHT

Ik keek al meteen uit naar onze eerste dag. Op de planning : Schloss Hohenschwangau en Schloss Neuschwanstein (dit laatste ook bekend als het sprookjeskasteel waar Walt Disney zijn inspiratie vond voor het Doornroosje-kasteel van Disneyland)

Maar eerst een korte kennismaking met de toch wel speciale koning waar het hier allemaal om draait.

LUDWIG II VAN BEIEREN

Ludwig II was de oudste zoon van koning Maximiliaan II van Beieren en koningin Marie van Pruisen. Na de plotse dood van zijn vader in 1864, werd hij op 18-jarige leeftijd koning van Beieren. Dat zou hij tot 1886 blijven.

FILMTIP

Luchino Visconti maakte de film ‘LUDWIG‘ over diens leven.
Helmut Berger vertolkt de rol van Ludwig, Romy Schneider die van keizerin Elisabeth. 

Ludwig II van Beieren
Ludwig II van Beieren

Ludwig was niet in de wieg gelegd voor het koningschap. Hij had geen ervaring, en politiek interesseerde hem niet. 

Hij ademde opera, romantiek en literatuur. Bovendien was hij gefascineerd door mythes en  kastelen. Een sprookjeskoning als het ware !

De koning was bovendien mensenschuw en trok zich meer en meer terug in de Alpen, waar hij de kastelen Neuschwanstein, Linderhof en Herrenchiemsee liet bouwen.

Op het einde van zijn leven liet de regering Ludwig II onbekwaam verklaren wegens zijn excentriek gedrag en vermeende krankzinnigheid.
Enkele dagen na zijn gevangenzetting verdronk hij onder mysterieuze omstandigheden, waardoor veel geruchten ontstonden als zou hij vermoord zijn. 

Bij het bezoeken van de kastelen en het aanschouwen van het excentrieke ervan, krijg je de indruk dat Ludwig II wel een ietwat ‘gekke’ koning is geweest. Toch merk je nu nog overal dat deze koning de nationale trots van Beieren blijft. 

Plan kastelen Hohenschwangau

Nog wat tips voor een bezoek aan de kastelen :

Zoals op het kaartje te zien is, liggen Schloss Hohenschwangau en Schloss Neuschwanstein niet zo ver van elkaar. Wij trokken toch een dag uit om beide kastelen te bezoeken.

Belangrijkste tip (alweer) : boek je tickets online, de wachttijden aan de kassa kunnen serieus oplopen ! Je kan makkelijk boeken via www.ticket-center-hohenschwangau.de 
Wij kozen voor een KINGS-TICKET. Dat is meteen geldig voor beide kastelen. Bij je boeking kan je dan eveneens het gewenste tijdslot kiezen. 

SCHLOSS HOHENSCHWANGAU

Schloss Hohenschwangau

Hohenschwangau is misschien iets minder bekend dan Neuschwanstein, maar absoluut ook een aanrader.
De 4 hoektorens en de muren met kantelen doen zo denken aan een middeleeuws kasteel. 

In dit kasteel bracht Ludwig II het grootste deel van zijn leven door. Hij ontving er onder andere ook zijn groot idool, Duits componist en dichter Richard Wagner.

Schlosss Hohenschwangau

De beelden en de geschilderde wapenschilden boven de ingang lonkten in elk geval al uitnodigend om het kasteel te bezoeken !

Schlosss Hohenschwangau
Schlosss Hohenschwangau

De gids (je kan het kasteel enkel bezoeken mits een rondleiding te boeken), loodst je door 14 vertrekken en geeft een goede uitleg over alles wat je ziet, en over het leven van Ludwig II.

Zo kwamen we onder andere te weten dat de thema’s van de meer dan 90 muurschilderingen waarmee het kasteel is versierd, de geschiedenis van het slot vertellen en middeleeuwse heldensagen uitbeelden.

Het symbool van de zwaan, het wapendier van het kasteel (en tevens lievelingsdier van Ludwig), is alomtegenwoordig, zoals op lampen, meubels, en ook als beelden in fonteinen.

Spijtig genoeg mag je geen foto’s nemen binnen het kasteel. Uit het boekje dat ik ter plaatse kocht wil ik toch 2 foto’s delen, gewoon om je een idee te geven. Al kan ik enkel de raad geven al dat moois in het echt te gaan bekijken !

DE ZWANERIDDERZAAL

Deze zaal zie je op de eerste foto. Dit is de vroegere eetzaal. Hier valt al meteen de enorme muurschildering op, een illustratie van de sage van de Zwaneridder Lohengrin. 

En, zoals in de meeste vertrekken, zijn er veel stukken uit zilver en porselein ter versiering. De meesten zijn geschenken van staatslieden, prinsen en ridders.

Schloss Hohenschwangau

De kamer van de Hohenstaufen

Op de tweede foto zie je de kleed-en muziekkamer van de koning. Opvallend hier : de mooie grote zogenaamde Wagnerpiano. 

Koning Lodewijk II zou zelf ook een goede pianist geweest zijn. Al vertelde de gids ons in een anekdote dat de pianoleraar blij was toen de koning besloot te stoppen met de lessen. ☺️

Tijdens zijn bezoek zou Richard Wagner himself uit zijn eigen werk gespeeld hebben. Ludwig was, zoals gezegd, een groot bewonderaar van Wagner, en financierde verschillende van diens werken.

En dit was dan de enige foto die de gids ons toeliet om vanuit het kasteel te nemen, ‘omdat ze wist dat het zo’n machtig zicht was‘.

De foto is genomen vanuit de schrijfkamer van Lodewijk II.

Schrijven met zicht op de Alpsee. Ik zag het me zo doen … ☺️

Schloss Hohenschwangau
Altsee Hohenschwangau

Naar diezelfde Alpsee zakten we na ons bezoek aan slot Hohenschwangau af. En vermits we nog ruim de tijd hadden voor ons bezoek aan slot Neuschwanstein, konden we hier nog wat verpozen en een wandelingetje door de Alpseestrasse maken.

Hohenschwangau, Romantische Strasse
Hohenschwangau, Alpsee Strasse

SCHLOSS NEUSCHWANSTEIN

En dan was het tijd om naar het ‘sprookjeskasteel’ te gaan. Je ziet het kasteel al van ver. Het staat bovenop een 925 hoge rots. Van beneden gezien lijkt het wel alsof het bovenop de rots balanceert.

Je kan er te voet heen, maar dat is toch een steile wandeling bergop van zo’n 40 minuten. Wij besloten de paardenkoets te nemen. En geef toe, naar een sprookjeskasteel in een paardenkoets. Het heeft toch wat hé ? 🤩

Neuschwanstein
Neuschwanstein
Hohenschwangau
Neuschwanstein
Neuschwanstein
Neuschwanstein
Neuschwanstein

In Neuschwanstein creëerde Ludwig II zijn eigen droomwereld. Met zijn voorliefde voor sprookjes, sagen en de opera’s van Wagner ontsnapte hij hier aan de realiteit.

Slot Neuschwanstein heeft meer dan 200 kamers, maar slechts 15 zijn volledig afgewerkt. Tijdens de rondleiding bezochten we vooral de 3de en 4de verdieping, met de belangrijkste vertrekken van de Koning. Weer één pracht en praal, waar je ook komt. 

Alle kamers zijn erg luxueus ingericht, wel met overdreven versieringen. Ook hier zie je, vertrek na vertrek, muur- en plafondschilderingen met thema’s uit Wagners opera’s.

Maar niet alleen binnen kijk je je ogen uit. Telkens je een blik door de ramen werpt, is het genieten van prachtige zichten over het meer en de bergen. 

BELANGRIJK

Ook hier weer  kan je het kasteel enkel bezoeken onder begeleiding van een gids. Tijdens de rondleiding van zo’n 30 minuten krijg je wel heel wat interessante achtergrondinformatie over het kasteel. Dus erg vond ik dat niet.

Spijtig genoeg alweer verboden te fotograferen binnen, maar ik kan je verzekeren dat het zeker de moeite is om naar dit kasteel te gaan. 

Een ideetje krijg je alvast met deze foto’s uit het boekje.

DE TROONZAAL

Hier viel al meteen op dat in deze troonzaal …. een troon mankeert ! Het plan was er één te installeren van goud en ivoor. Maar de nis bleef leeg, omdat na de dood van Ludwig II, de werken stilgelegd werden.

Neuschwanstein, Troonzaal
Neuschwanstein, Troonzaal

Toen de gids ons vertelde dat de lichtkroon waar we onder stonden zo’n 900 kg zwaar is, ging menig bezoeker (ik ook 😅) instinctief een stapje achteruit.

De vloer vond ik ook bijzonder mooi. Hier wordt het leven van plant en dier op aarde gesymboliseerd. Met 2 miljoen steentjes ! Een huzarenstuk noem ik dat !

Wat mij echt ook een wow-effect gaf was de grotkamer (uit de opera Tannhaüser voor de kenners). 

DIT verwacht je nooit in een koninklijk kasteel. 

De grot bevindt zich tussen de salon en de studeerkamer.
Ze is compleet met een kunstmaan, neprotsen.  kunstmatig gecreëerde druipsteen, gekleurde verlichting en een watervalletje. Perfect nagemaakt en indrukwekkend om door te lopen.

Neuschwanstein, grotkamer
Neuschwanstein, grotkamer

De grot benadrukt nog maar eens hoe excentriek Ludwig II wel was. Want wie plaatst er nu een grot IN zijn huis ?!

Na onze kastelentocht waren we stilaan toe aan wat rust. Terug naar het hotel dus, om daar een ‘zwemmeke’ te gaan doen in de Weissensee.
Zwemmen in de meren kan je hier dus overal doen. Heel leuk, en toch wel indrukwekkend om in zo’n meer van 720 meter lang te zwemmen, omringd door bergen …

In het hotel lag ook elke morgen bij het ontbijt een krantje klaar met de activiteiten van de dag in de buurt. En blijkbaar was er net nu een concertje met Alpenhoorns, aan het meer. 
Ik was heel benieuwd om het eens in het echt te horen, dus na onze zwempartij begaven we ons richting muziekkapel.

Eén van de Alphorn spelers vertelde dat de volledig uit hout vervaardigde alpenhoorn vroeger gebruikt werd voor communicatie in de Alpen. Door het brede geluid konden de alpenherders communiceren tot in het dal of met een andere alpenweide.

Füssen, Alpenhoornconcert
Füssen, Alpenhoornconcert

Ik heb er een fragment van gefilmd. Klik HIER maar eens om te zien/horen hoe ze met zo’n Alpenhoorn zelfs  muziekstukjes kunnen spelen!
Knap toch als je weet dat het geluid enkel geproduceerd wordt door lipspanning !

En zo kwam een einde aan een drukke, maar leuke en leerrijke eerste dag …

TEGELBERG

Zet deze Tegelberg zeker op je lijstje ! Hij staat gekend als één van de mooiste uitzichten op de Beierse Alpen.

De Tegelberg (1881 m hoog) maakt deel uit van de Ammergauer Alpen en ligt maar op enkele kilometers van Fussen en zijn 2 beroemde kastelen.

Wij namen de Tegelbergbahn om naar boven te gaan. Deze gondel brengt je in ongeveer 10 minuten van 800 meter naar 1.700 m hoog. 

Onderweg naar boven is het al genieten van de natuur rond je. Je krijgt  bovendien een uniek uitzicht op kasteel Neuschwanstein.

Füssen, Tegelberg
Füssen, Tegelberg
Tegelberg, Fussen
Tegelberg, Fussen

Eens boven konden we inderdaad genieten van prachtige uitzichten op de bergen en de vallei. We zagen er ook heel wat mensen die, uitgerust voor bergwandelingen, te voet hier naartoe gekomen waren. En anderen die vanaf dit punt nog hogerop gingen wandelen.
Het is hier dan ook perfect voor bergwandelingen, met een diversiteit aan routes. Maar dan heb je echt wel aangepast schoeisel nodig. 

Wij hielden het bij een kortere wandeling tussen al dat moois, om daarna met een drankje in de hand, vanuit een ligstoel op het buitenterras van het restaurant te bedenken hoe zalig het wel is zoveel moois om je heen te hebben ….

Wie Oostenrijk zegt, denkt waarschijnlijk ook aan Rodelen. Dat stond dan ook bij ons op het programma. Beneden tegen de Tegelberg aan vind je een zomerrodelbaan van 760 meter lang. Voor mijn eerste rodeltocht ooit vond ik deze al niet mis. Maar mijn vriend wou me absoluut meenemen naar :

DE ALPSEE COASTER

Je vindt deze rodelbaan in Immenstadt (Ratholz 24). Als je van rodelen houdt is dit echt wel de ‘place to be’.

Met 3 km is de Alpsee Coaster de langste Rodelbaan van Duitsland, met een hoogteverschil van 355 m. Je gaat naar beneden midden in de natuur, door het bos en over bergweiden, en dit via een 100-tal bochten, 4 bruggen en 23 golven. 

Zin in een snelle rit ? Blijf van de remmen en haal tot bijna 40 km/h ! Kantelen is onmogelijk, dankzij de railgeleiding. Ga je snel ben je op een vijftal minuutjes beneden. In een rustiger tempo wordt dat zo’n 10 minuten.

Omdat ik toch met een bang hartje naar beneden ging en nogal vaak de rem aantrok, was dat bij mij nog wel langer denk ik …

En kijk, daar in de bocht rechts, dat ben ik in volle ‘actie’. 

Mijn vriend, die net voor mij vertrok, kon de foto van beneden nemen. (ik was zó traag dat hij álle tijd had om mij te zien afkomen … 😅)

Alpsee Coaster

FUSSEN

De dag besloten we ditmaal met een leuke wandeling door Füssen zelf.

Fussen, de oude stad
Fussen, de oude stad

Füssen is een leuk stadje om in rond te kuieren. Er zijn veel mooi gekleurde huizen, soms met een soort kunstwerk op de voorgevel. In het midden van het stadje staat ook een burcht, van waar je een mooi uitzicht hebt. 

Füssen heeft een levendig stadscentrum met winkeltjes, gezellige terrasjes en lekkere restaurants.

DE ZUGSPITZE

Zugspitze
Zugspitze

Na alweer een leuk en lekker ontbijt op het buitenterras van het hotel, waren we toe aan het laatste luik van ons ’to see-lijstje’ in Oberbayern.

De Zugspitze is met 2962 m de hoogste berg van Duitsland en ligt in Zuid Beieren, op de grens met Oostenrijk.

Bij het dalstation aan de Eibsee stapten we in de Zugspitze Seilbahn. Die brengt je dan naar de top van de berg.
Onderweg geniet je gegarandeerd al van de prachtige zichten op de bossen en de rotsen van de Zugspitze.

Zugspitze
Zugspitze

Eens boven heb je dan een adembenemend zicht op de omliggende bergtoppen van het Wetterstein-massief. 

Alvast, dat neem ik als waarheid aan zoals het in de folder staat. Want helaas : wij hadden pech en zagen enkel … wolken rondom ons.

Zugspitze

Dit was dan ook de mooiste foto die ik van bovenop de top kon nemen… 😏

Leuk detail is wel dat je daarboven in enkele stappen de grens oversteekt. De ene kant van het terras ligt immers in Duitsland, de andere in Oostenrijk.

Met een temperatuur van 5,8 graden en tussen de wolken, namen we de eerstvolgende gondel al terug naar beneden. We hadden dan misschien wel pech, maar de tocht met de kabelbaan was sowieso de moeite waard.

 GARMISCH

Vanuit de kabelgondel van de Zugspitze zagen we in de verte ook Garmisch-Partenkirchen liggen. Op weg naar onze laatste afspraak, Schloss Linderhof, besloten we dan ook niet recht op recht te rijden, maar langs Garmisch te gaan. 

Dat zou ik zeker aanraden (wij doen het steeds vaker trouwens). Rij niet steeds recht op recht, maar neem eens een omweg, Zeker als je in zo’n prachtige streek als deze bent. Laat snelwegen eens vaker links liggen, rij door de lieflijke, typisch Beierse dorpjes, en geniet van onverwachte stops.

Garmisch

MAAR IS HET NU GARMISCH, OF GARMISCH-PARTENKIRCHEN ?

Dat vroeg ik me af toen we Garmisch binnenreden. Even googelen leerde me dat vroeger de dorpen Garmisch en Partenkirchen gescheiden waren. Maar op bevel van Hitler werden ze blijkbaar in 1936 samengevoegd voor de Olympische Winterspelen. Weer een weetje rijker !😀

Garmisch-Partenkirchen is natuurlijk bij de meeste mensen (ook bij mij) gekend als bergresort, met zijn skipistes en het jaarlijkse schansspringen op 1 januari.

Garmisch, gevelversiering
Garmisch, gevelversiering

In de winkelstraten van Garmisch vind je nog verschillende winkels die plaatselijke kledij aanbieden. 

Dus wil je als souvenir een echte lederhose of een dirndljurk kopen ? Dan moet je hier zijn ! 😄

Garmisch
Garmisch

Na nog een wandeling door Garmisch (met oog voor de mooi beschilderde en versierde huizen), werd het tijd om onze tocht verder te zetten.

Onderweg naar Schloss LInderhof zagen we bij het binnenrijden van Ettal een groot gebouw in de verte opdoemen dat meteen onze aandacht trok. Dus toch nog maar even een tussenstop maken !

ABDIJ VAN ETTAL

Ettal, basiliek

Dit benedictijnenklooster werd in 1330 gesticht door keizer Lodewijk IV. Momenteel zijn er nog een vijftigtal benedictijnen aanwezig. Er wordt nog steeds middelbaar onderwijs gegeven aan een 450-tal leerlingen, waarvan een deel in een internaat verblijft. 

Nadat de abdij en de abdijkerk grotendeels verwoest werden door een brand in 1744, werd alles weer opgebouwd in barokstijl, met een fenomenale koepel. Bijzonder aan het gebouw is dat het een rondbouw is. Het resultaat is prachtig. Van buiten en van binnen.

Binnen vergaapte ik me aan de prachtige plafondschilderijen. Het interieur zit bovendien vol fraai houtsnijwerk, standbeelden en religieuze reliëfs in goud en marmer. Dit is zeker een stop en bezoekje waard !

Klik HIER om het filmpje te bekijken dat ik binnen het gebouw maakte.

Ettal, basiliek
Ettal, basiliek
Ettal, basiliek
Ettal, basiliek

Na deze onverwachte stop reden we door naar 

SCHLOSS LINDERHOF

Schloss Linderhof
Schloss Linderhof

Nog een kasteel van Ludwig II, en meteen zijn favoriete woning. Het is het kleinste van de kastelen die hij liet bouwen, en ook het enige dat vóór zijn dood afgewerkt werd.

Het kasteel ligt midden in een groen bos. Er is een grootse tuin om in rond te wandelen, met mooi aangelegde plantenperken en fonteinen. Ludwig II haalde hier duidelijk zijn inspiratie uit Versailles (maar dan veel kleiner)

Schloss Linderhof, tuinen
Schloss Linderhof

Eens binnen (ook hier weer kan je het paleis enkel bezoeken mits een rondleiding met gids), kijk je alweer je ogen uit.

De enorme slaapkamer van de koning, de indrukwekkende spiegelzaal (die de ruimte nog veel groter lijkt te maken), de eetkamer, de studeerkamer … Ook hier weer veel goud en blingbling alom. Veel houtsnijwerk ook, afgewerkt met bladgoud. Muur-en plafondschilderingen waar je ook kijkt, enorme kroonluchters …  Rococo ten top !

Spijtig, maar ook hier kan ik je enkel een foto uit het boekje aanbieden. Met nogmaals de raad het allemaal zelf te gaan bekijken en te ervaren hoe excentriek Ludwig II hoe langer hoe meer werd.

Schloss Linderhof, eetkamer
Schloss Linderhof, eetkamer

Dit is de eetkamer. Maar buiten de ook hier weer overdadige en met bladgoud bedekte versieringen, is het vooral de tafel die interessant is (zeker voor die tijd).

Het eten van de koning kon namelijk opgediend worden op het gelijkvloers, om dan met een mechanisme de tafel naar de eerste verdieping omhoog te laten komen door een opening in de vloer!

Oh ja, ter info. De kunstmatig aangelegde Venusgrot konden we niet bezoeken omdat daar grote onderhoudswerken aan de gang zijn (die nog tot eind 2023 zullen duren). Spijtig, want de grot die we in kasteel Neuschwanstein konden bewonderen, zou volgens de gids maar het kleine broertje van deze Venusgrot zijn!

En met het bezoek aan Schloss Linderhof was ons lijstje afgewerkt. Het lijkt misschien een druk programma, maar tussenin namen we nog genoeg tijd voor mooie wandelingen en genietmomentjes aan één van de talrijke meren hoor …

Mijn conclusie : ik kom alvast terug naar deze prachtige streek !

TOCH NOG DEZE TIPS :

Voor een bezoek aan de kastelen :
– Ik zou je aanraden om deze volgorde aan te houden : Hohenschwangau, Neuschwanstein en Linderhof. Dan zie je echt de grootheidswaanzin en het excentrieke van Ludwig crescendo gaan …
– Koop je tickets online. Het bespaart je lang aanschuiven aan de kassa. Je kan beter die extra tijd gebruiken om te genieten van de omgeving.

Zo, hopelijk heb je genoten van mijn rondleiding. Misschien heb ik je zelfs zin gegeven om het allemaal ter plekke te gaan bewonderen ? Laat het me zeker weten in een reactie hieronder. Altijd leuk je te lezen …

Klik HIER om naar de homepage te gaan

12 reacties op “Beieren : ontdek hier de mooiste plekjes.”

 1. Martine Patrouille

  Ik heb het je al gezegd Nicole… jij moet reisgidsen schrijven 😁😁… Prachtig geschreven…. xx Martine

 2. Wat een mooi reisverslag alweer! En alles uit de eerste hand. Ik ga proberen de film te kijken.
  Groetjes!
  Anita

  1. Bedankt voor je leuke reactie Anita ! Ik ga ook proberen de film te kijken. Maar voorlopig vind ik hem enkel in het Italiaans, zonder ondertiteling. En mijn Italiaans is spijtig genoeg nihil. Dus als jij hem ergens met ondertiteling (Engels, Frans of Nederlands) kan vinden, hoor ik het graag !

 3. Dat staat dus nu ook op ons lijstje van te bezoeken. Dat kasteel met die grot in is wel speciaal. Bedankt voor de mooie uitleg.

 4. Els Van Herp

  Wij hebben al dat moois al een paar keer gezien, we fietsen vanuit Reutte in Tirol dan tot de Alpsee en blijven dan een dagje in Fussen rondhangen…Je kan even verder ook helemaal rond de Forgensee fietsen(een paar uurtjes voor uittrekken), we vertrekken dan aan het Festspielhaus, wat speciaal is aan dat meer, ze laten het in de winter helemaal leeglopen om in de lente het sneeuwwater op te vangen…is echt de moeite waard om te doen. Wat de Zugspitz betreft…we waren er al drie keer, drie keer in de hoop om eens van het uitzicht te genieten…drie keer niets gezien!
  Maar het is inderdaad een prachtig mooie streek…

  1. Bedankt voor je reactie Els. Wij gaan zeker terug en ik hou je tips voor de Forgensee en het Festsspielhaus zeker in gedachten !

 5. Mooi reisverslag, ben er een paar keer geweest op uitnodiging van een leverancier. Hoop van de hele romantische strasse eens met de fiets te doen. Na zwarte woud een van de mooiste regio’s van Duitsland.

  1. Bedankt voor je reactie Guy. Inderdaad één van de mooiste regio’s van Duitsland samen met het Zwarte Woud. Voor ieder wat wils … 🤩

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.