Roadtrip door Frankrijk

Cover Roadtrip Frankrijk

Een roadtrip door Frankrijk. Het stond al een tijd op mijn lijstje. Rondtoeren in dat prachtig land dat ik sinds kindsbeen in mijn hart draag. 

Tijdens het plannen van deze reis besloten we om een maximum aan kleinere wegen te nemen (de zogeheten ‘departementales’). Zo zouden we ook kunnen genieten van wat toevallig op onze weg terecht zou komen.

MIJN ROADTRIP 

Voor deze roadtrip maakte ik een map aan via Google My Maps
Op onderstaande map kan je alle bezienswaardigheden zien die we bezochten. Als je rechtsboven op de map klikt, kan je kaart groter bekijken en de plaatsen aanklikken.

Klik je bovenaan links, dan kan je ook switchen (om bijvoorbeeld enkel de hotels waar we verbleven te zien, of de route van de steden), simpelweg door je keuze aan- of uit te vinken. Handig, toch ?

1. REIMS

Vertrokken vanuit België en op weg naar Nuits-Saint-Georges, hadden we Reims,  de stad van de Champagne en de prachtige kathedraal, als tussenstop gepland.

DE KATHEDRAAL

Dat de kathedraal prachtig is, kan je hieronder alvast zien. Ze is indrukwekkend groot (150 m lang, 48 m breed en 83 m hoog). Het maakt haar zelfs groter dan de Notre-Dame de Paris !!

Langs de buitenkant springen onmiddellijk de ontelbare beeldhouwwerken aan en in de gevels in het oog (het zouden er 2303 zijn !). Op het middelpunt, bij het mooie roosvenster, trekt dan weer vooral de koningsgalerij de aandacht.

Kathedraal Reims
Kathedraal Reims

Ik was echt wel onder de indruk van de buitenkant van deze mastodont. Maar het is zeker ook de moeite om de kathedraal binnen te gaan. Op de eerste foto zie je ook hier weer hoe hoog de kathedraal wel is in vergelijking met de mensen vooraan.

Kathedraal Reims

En kijk wat een prachtige gebrandschilderde ramen! 

Kathedraal Reims

Er zijn er nog verschillende die uit de 13de eeuw dateren.
Maar vermits een deel van het oorspronkelijk glas werd verwoest bij Duitse aanvallen in de Eerste Wereldoorlog, zijn er ook ietwat ‘nieuwere’, van o.a. Frans kunstschilder Marc Chagall (dit voor de kenners…)

De kathedraal van Reims is niet alleen indrukwekkend mooi, maar heeft ook een rijke ‘kronings’ geschiedenis. Vanaf de 11de eeuw zouden bijna alle koningen hier gekroond zijn.

Een aanrader dus als je in de streek bent (om bijvoorbeeld je voorraad champagne aan te vullen😄)

2. DE SEINE

Tijdens onze verdere rit die dag, viel het ons op dat veel van de dorpjes die we doorkruisten, de naam S/Seine achter hun naam dragen. 

Ooit al de Seine afgevaren ? Dan weet je hoe breed die wel is. 
Onderweg naar Nuits-Saint-Georges kruisten we de Seine enkele malen, en zagen ze steeds smaller en ondieper worden.

Toen we uiteindelijk in Saint-Germain-Source-Seine plots een wegwijzer naar ‘Source Seine‘ zagen, draaiden we meteen af ! De bron van de Seine ? Die wilden we wel eens zien !

Bron van de Seine, nimf Séquana

Langs een wandelpaadje kom je aan een grotje met een mooi standbeeld van de nimf Séquana.

Toch even kort de legende weergeven : Séquana kwam, toen ze wou ontsnappen aan de zeegod Neptunus, in het hart van de Bourgogne terecht. Ze transformeerde zich in een rivier, daarna in een stroom … de Seine !
En zo zou het hier dus allemaal begonnen zijn … ☺️

Bron van de Seine

Na deze leuke onverwachte stop bereikten we via de ‘Route des Grands Crus’ (die we later nog zouden doen), onze uitvalsbasis voor de komende dagen : hotel Ibis Nuits St. Georges.
Het hotel is rustig gelegen, en voor uitstappen in de buurt op ideale afstand van al het moois.

3. BEAUNE

Als je in de Bourgognestreek bent, moet je natúúrlijk het overbekende Beaune gaan bezoeken.

Ook altijd leuk om mee te geven als je met de auto op pad bent : je kan er gratis  parkeren aan de rand van het centrum. Parking Madeleine en Parking Lorraine liggen op korte wandelafstand van het centrum.

HOTEL-DIEU DE BEAUNE

Wie Beaune zegt, denkt ongetwijfeld aan het beroemde Hôtel-Dieu de Beaune. 
En dat werd dan ook ons eerste bezoek van de dag. 

Hierbij dan de eerste (en steeds weerkerende) tip : boek je ticket vooraf online! Het Hôtel-Dieu de Beaune is immers één van de meest bezochte Franse historische plekken.

WEETJE : het Hôtel-Dieu de Beaune diende in 1966 als decor voor de film ‘La Grande Vadrouille‘, met Bourvil en Louis de Funès. Wie de film gezien heeft, zal zich zeker de beelden herinneren tijdens het bezoek aan deze plek.
Beaune, Hôtel-Dieu

Het Hôtel-Dieu ziekenhuis werd in 1443 gesticht door Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgondië, om de armste mensen te behandelen.
Tegenwoordig is het één groot museum, zeker de moeite waard om te bezoeken.

Ik had er al vaker foto’s van gezien op het internet. En toch, het binnenplein was al meteen een wow-moment. Prachtige gevels. En dan die typisch Bourgondische daken in gekleurde dakpannen. Echt knap ! 🤩

Beaune, Hôtel-Dieu

Met behulp van de gratis audiogids die we meekregen (in het Nederlands!) , vatten we het bezoek aan. 

Wat al meteen opvalt is hoe goed de verschillende kamers bewaard gebleven zijn. Je kan je moeiteloos inbeelden hoe het leven er zo’n 300-400 jaar geleden aan toe ging.

De ‘Zaal der Armen’, waar de zieken destijds behandeld werden, is de eerste kamer die je betreedt. En die maakt meteen indruk. Ook hier werd een scène gedraaid voor de voornoemde film ‘La Grande Vadrouille‘. 

Beaune, Hôtel-Dieu, de ziekenzaal

Verder in het museum  kom je onder andere in de kapel, ga je door de enorme apotheek en zie je ook hoe het er destijds in de keukens aan toe ging.

Beaune, Hôtel-Dieu, keuken en apotheek

De poppen die her en der geplaatst zijn, maken het geheel nog levensechter. Heel verzorgd allemaal.

Ook indrukwekkend is dit schilderij van Rogier Van der Weyden : ‘ Het Laatste Oordeel’, tentoongesteld in een aparte ruimte om het te beschermen van het licht.

Van der Weyden schilderde het doek in opdracht van Nicolas Rolin. Het bestaat uit 9 panelen en is indrukwekkend groot. Om je een idee te geven : zonder de lijsten is het 220 cm hoog en 548 cm breed!

Dankzij de audiogids krijg je een gedetailleerde beschrijving van al wat je op het doek ziet. De uitleg van hoe dat ‘laatste oordeel’ verliep, deed me eerlijk gezegd bijwijlen wel de wenkbrauwen fronsen.
Klik zeker eens HIER om de volledige beschrijving van het doek te lezen.

Beaune, Het Laatste Oordeel, door Rogier Van der Weyden

Na ons bezoek aan het Hôtel-Dieu kuierden we nog wat rond door het historisch centrum. In de geplaveide straten met mooie oude huizen, vind je veel oude wijnkelders en winkels met duidelijke verwijzing dat je hier in de Bourgogne wijnstreek zit.

In elke straat vind je wel winkels met ‘koopjes’ van grote wijnen. Hieronder een greep uit het aanbod, waarbij de ogen van elke wijnliefhebber gegarandeerd gaan schitteren …🤩

Beaune stad, de wijnen

ROUTE DES GRANDS CRUS

Na de lunch vonden we het hoog tijd om wat te gaan rondtoeren, en een deel van de fameuze ‘Route des Grands Crus’ te gaan doen ! 

Deze wijnroute loopt over een lengte van 60 km, door 38 wijndorpen van uit Dijon, door Beaune en tot Santenay. Wij beperkten ons slechts tot een deel van de route, maar konden ons zo wel een heel goed idee vormen van hoe belangrijk deze wijnstreek wel is. 

Tussen elk dorp zie je strakke rijen wijnranken liggen. En ook al ben ik niet zo’n wijnkenner, ik zag onderweg ronkende namen passeren.

Bij ieder dorp hoort wel een wijngaard en zie je de bijhorende namen voor rode/witte wijn. Sommige wijngaarden zijn ommuurd. De zogenaamde ‘Clos’, waarvan de ingang soms versierd is met majestueuze hekwerken of portieken met de naam van de eigenaar.  En natuurlijk met overal de uitnodiging tot wijnproeverijen ! 😊

Beaune, wijngaarden
Beaune, wijngaarden
Beaune, wijngaarden en château's

CHATEAU CLOS DE VOUGEOT

Om onze rit door de eindeloos lijkende wijngaarden te beëindigen bezochten we ‘Château Clos de Vougeot’.
Dit is volgens mijn vriend (die zich tijdens deze rondrit met passie tot mijn persoonlijke gids en wijnkenner ontpopte 😊), DE top van de Bourgognewijnen.

Château Clos de Vougeot

Het kasteel, gesticht door de monniken van Cluny, is tevens de zetel van de orde van de ‘Broederschap van Ridders van Tastevin’, die als taak hebben de Bourgondische wijnen wereldwijd te promoten.

Het kasteel zelf is mooi gelegen tussen de wijngaarden.

Binnen kan je een korte film kijken over o.a. hoe de wijn gemaakt wordt. Je kan ook een aantal ruimtes  bezoeken, zoals de keuken en de slaapplaats van de monniken, de wijnkelder en de schuur met 4 reusachtige wijnpersen. 

En natuurlijk kan je ook hier weer de plaatselijke wijn kopen !

Château Clos de Vougeot, wijnpersen

En oh ja, als het iets mag kosten. Je kan deze prachtige zaal afhuren voor een receptie of zelfs het avondfeest van je huwelijk. Waarschijnlijk een ongelooflijke ervaring, ook voor je portefeuille ! 😄

Château Clos de Vougeot, feestzaal

CHATEAU SAVIGNY LES BEAUNE

Ons laatste bezoek in deze streek ligt op een tiental minuutjes rijden van Beaune.
Nóg een kasteel ?! Ja, maar ditmaal eentje dat niet bekend staat omwille van wijnproductie (ook al is er een wijnga
ard(je) aan verbonden).

Kasteel Savigny les Beaune

Ik probeer op onze rondreizen steeds een speciale plek op te zoeken. Wel, dit is er zo eentje.
In 1979 werd het kasteel gekocht door Michel Pont, een oud-piloot, voormalig rallyrijder en verzamelaar.

En dit laatste kan je heel groots zien. Anno 2018 bezat de eigenaar onder andere de grootste particuliere collectie ter wereld van gevechtsvliegtuigen, gecertificeerd door het Guinness Book of Records. 

Kasteel Savigny les Beaune, verzameling jachtvliegtuigen

In en rond het kasteel vind je een excentrieke verzameling. Noem het, en je ziet het! Het is te gek voor woorden.
Waaruit bestaat die collectie dan wel ?
36 raceauto’s ‘Abarth’, 150 moto’s met modellen van tussen 1903 en 1960, meer dan 100 (!) jachtvliegtuigen en helikopters in het park van het kasteel, 40 wijngaard tractoren en wijnpersen uit de jaren ’50, ook nog 20 brandweerauto’s, en talrijke maquettes van auto’s, moto’s en vliegtuigen. 

Kasteel Savigny les Beaune, verzameling auto's en motorfietsen

Toch wel de moeite waard om dit kasteel een bezoekje te brengen, al is het maar om het excentrieke ervan.
Natuurlijk kan je ook daar hun eigen wijn gaan proeven/kopen. Maar ik vermoed toch dat de meeste bezoekers gelokt worden door de collectie.

4. DEPARTEMENT LE VAR / HAUTE PROVENCE

Een toch wel lange rit van zo’n 519 km (met een minimum aan snelwegen, door een prachtige natuur van wijngaarden en lavendelvelden), bracht ons van Beaune naar Brignoles, onze volgende bestemming.

Hier verbleven we in het Mercure Brignoles Golf de Barbaroux en Spa (toch ook wel een aanrader qua ligging)

Op onze planning in het departement Le Var / Haute Provence? Vooral rondtoeren in deze prachtige omgeving, waarvan ik met zekerheid stel : ben je in de buurt, mis dit zeker niet !

LAC DE SAINTE CROIX

De route naar het meer is behoorlijke bergachtig.  Dus, ook heel mooi!
De Lac de Sainte Croix werd onze eerste echte stop van de dag. Het is een stuwmeer, gelegen op de grens van de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var.
Het meer bestaat sinds 1973, is 11 km lang, en met haar oppervlakte van 22 km² het op één na grootste stuwmeer van Frankrijk. 

WEETJE : Vroeger stond het dorp Les Salles-sur-Verdon op de plaats waar nu het meer ligt. Het oude dorp werd geheel platgewalst en 400 meter verder gewoon herbouwd.

Lac de Sainte Croix
Lac de Sainte Croix

Ik kende het meer al van een vroeger bezoek, maar vond het nog steeds even mooi. Het oogt prachtig blauw, je kan er zwemmen en het heeft een (steentjes) strand. En wordt het te warm, kan je onder de bomen verkoeling zoeken. Zalig om te verpozen …

Het Lac-de Sainte-Croix vormt eigenlijk de poort naar de Gorges du Verdon. Deze kloof begint namelijk in het stuwmeer. En laat dát nu net onze volgende bestemming zijn. ☺️

GORGES DU VERDON

Onderweg naar de Gorges du Verdon lasten we toch nog enkele korte stops in, om van de prachtige omgeving en de spectaculaire vergezichten te genieten. 

Alpes-Hautes Pyrenées
Gorges du Verdon

Na veel ‘oh’ en ‘wow’s (en weer een teveel aan foto’s☺️), kwamen we uiteindelijk op onze bestemming aan. En daar is het zo prachtig en indrukwekkend dat je er stil van wordt! 

De Gorges du Verdon is de op één na grootste kloof van Europa, en wordt ook wel de Grand Canyon du Verdon genoemd. De kloof zelf is uitgesleten door de rivier de Verdon over een lengte van wel 25 km.

Gorges du Verdon

Je kan de kloof ook bezoeken met kano’s, kajakken en waterfietsen die bij de toegang van de Gorges worden verhuurd.

Toen wij er waren stond het water door de droogte zeer laag, en zagen we beneden zelfs mensen te voet door de kloof wandelen …

Gorges du Verdon

De steile rotswanden rond de kloof zijn tot wel 700 m hoog. Ook  leuk is dat er aan beide zijden autoroutes lopen met regelmatig uitzichtpunten over de kloof.

Het is ook een geliefd gebied bij bergbeklimmers en wandelaars. Er ligt bijvoorbeeld ruim 100 km aan wandelpaden. Prachtige bestemming voor een wandelvakantie dus !

BORNES LES MIMOSAS

Even een domper op onze reisvreugde de volgende ochtend. 
De auto gaf bij het starten aan dat er een probleem was met de rechter achterband die leegliep. 

En dit was de boosdoener !
Via Google Maps vonden we een bandencentrale vlak bij het hotel.
Bij ‘Feu Vert’ wilden ze er ons gelukkig tussen nemen, en konden ze ons dezelfde ochtend nog verder helpen.

Tja, ook dat hoort er natuurlijk bij als je een roadtrip doet hé … 😏

Autopech, spijker in band

We dienden hierdoor natuurlijk wel onze plannen enigszins aan te passen en beperkten ons bijgevolg tot een bezoek aan Bornes Les Mimosas (nog steeds in het departement Var). 

Het bleek in elk geval een goede keuze. Bornes les Mimosas is immers een charmant dorpje uit de 9de eeuw en ligt op een berghelling, zo’n 35 km van Saint-Tropez.

Het is één van de meest bloeiende dorpen van Frankrijk, met meer dan 700 plantensoorten, waaronder 90 mimosa variëteiten.

En ja, je raadt het al. De naam van het dorp is inderdaad afgeleid van de weeldige groei van de mimosa plant.

In de winter staan ze echt in volle bloei, maar ook tijdens ons bezoek zagen we toch nog heel wat mooie struiken langs de wegen in het dorp.

Bornes les Mimosas

We genoten van een late lunch op één van de vele terrasjes daar, en kuierden nog wat rond op het marktje dat er net aan de gang was (het lijkt wel altijd markt in de Franse dorpjes!).

Tijdens een wandeling door de smalle steegjes van het dorp, vonden we ook nog wat leuke winkeltjes, en konden toch niet weerstaan om er wat zeepjes met lavendelgeur te kopen alvorens naar ons hotel terug te rijden.☺️

Bornes les Mimosas, souvenirwinkels
Bornes les Mimosas, souvenirwinkels

VAN BRIGNOLES NAAR CARCASSONNE : AVIGNON

Onderweg naar Carcassonne maakten we een tussenstop in Avignon. Nu we daar toch in de buurt waren, wou ik eindelijk eens die befaamde ‘Pont d’Avignon’ zien !

Pont d'Avignon/Pont-Saint-Benezet

De Pont d’Avignon kennen de meesten van ons toch wel vanwege het kinderliedje ‘Sur le pont d’Avignon …’, maar eigenlijk heet deze brug de Pont Saint-Bénézet.

Het is zelfs geen echte brug meer, maar een restant van de historische brug over de Rhône in het centrum van Avignon. Oorspronkelijk was deze 12e-eeuwse brug 900 m lang en had ze 22 bogen. Nu zijn er nog slechts enkele over.

Pont d'Avignon, kinderlied

WIST-JE-DATJE :

Op het Ile de la Barthelasse, onder één van de bogen van de brug, was een café met muziek waar veel gedanst werd. 

Dit inspireerde het nu zo bekende kinderliedje. Origineel werd er dus gedanst ‘sous le pont’ (onder de brug), en niet ‘sur le pont’ (op de brug) zoals overal gezongen wordt …

Feit is, dat toen ik deze affiche zag aan de inkomstbalie, ik het me niet kon laten het in gedachten mee te zingen.

Met natuurlijk als resultaat een oorwurm van jewelste het volgend uur … 😅

Place de l’Hôrloge

Op zoek naar een plekje om te lunchen, kwamen we op de Place de l’Hôrloge terecht. Een aangenaam plein met heel wat cafés en restaurants. Keuze te over dus !

Ons bezoek sloten we af met een wandeling door deze mooie stad, waarbij ik meteen besloot Avignon op een toekomstige planning te zetten om grondiger te bezoeken. Daarbij denk ik bijvoorbeeld ook aan het Palais des Pâpes, dat van buitenaf al indrukwekkend toont.

Dat is voor een later bezoek dus. Maar ondertussen kan ik toch al die Pont d’Avignon afvinken.👍
Inmiddels werd het toch tijd om door te rijden naar onze volgende bestemming :

PONT DU GARD

Inderdaad, tweede brug van de dag. En wat voor één ! 
De brug ligt niet ver van Nîmes, en staat verdiend op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De Pont du Gard is eigenlijk een Romeins aquaduct, dat later is uitgebreid tot brug. Het kolossale bouwwerk is 49 meter hoog, en bestaat uit drie niveaus, waarvan het bovenste 275 m lang is.

Pont du Gard

Zoals je hierboven kan zien, is het aquaduct echt een indrukwekkend bouwwerk. 

Maar ik vond het wel spijtig dat het er allemaal zo commercieel geworden is. Je komt al aan op een immense parking, waar je sowieso een dagticket moet nemen. Daar viel het me al op hoeveel mensen er, geladen met strandgerief, frigobox en zoveel meer, naar de ingang gingen.

Dan moet je eerst nog over een groot plein vol terrasjes en eetgelegenheden, voor je echt de Pont du Gard bereikt. 

Pont du Gard

Daar zie je hoe deze plek heel veel mensen lokt met wateractiviteiten. Er wordt volop met kano’s gevaren, gezwommen, gezonnebaad en gepicknickt. Weinigen van hen die oog hebben voor het prachtige aquaduct. 

Spijtig, want voor mij nam het toch wel wat af van de schoonheid en eer die deze Pont du Gard toch wel verdient.

5. CARCASSONNE

Carcassonne

Carcassone is gelegen in Zuid-Frankrijk, in het departement Aude, meer bepaald regio Occitanië.

Ben je, net als ik, liefhebber van vestingsteden, dan mag je deze stad zeker niet overslaan!
Hier ligt immers de in Europa best bewaarde en grootste dubbel ommuurde stad uit de middeleeuwen! 

We betraden de stad via de belangrijkste toegangspoort : de Porte Narbonnaise, met vlak daarvoor het beeld van Dame Carcas. 

Carcassonne zou haar naam te danken hebben aan deze dame. 

Volgens de legende  kon de stad dankzij deze dame 6 jaar weerstand bieden aan de belegering door Karel de Grote.
Toen na 6 jaar deze laatste de belegering opgaf, liet dame Carcas alle klokken van de stad luiden, en zou Karel de  Grote ‘Carcas-sonne‘ (Carcas luidt) hebben uitgeroepen. En Carcassonne had een naam!

Het is en blijft natuurlijk een legende, maar ik vind het wel een leuke … ☺️

Carcassonne, dame Carcas

Ook de dubbele rij vestingmuren valt meteen op. De Romeinen bouwden de binnenste vestingmuur, en in de 13de eeuw kwam er nog een tweede vestingmuur om de stad te liggen. Een onneembare vesting dus. 

Carcassonne

Ons bezoek spitste zich vandaag vooral toe op het Château Comtal, het groot middeleeuws kasteel dat zich in de Cité bevindt.

Carcassonne, Château Comtal

CHATEAU COMTAL

Toch een beetje voorafgaande geschiedenis. Aan het begin van de 13de eeuw was de kruistocht tegen de Katharen in volle gang. De Katharen waren een religieuze groepering, die zich tegen het katholieke geloof keerden. Het Château Comtal bood hen onderdak aan. Door die steun werd het kasteel echter zo’n twee weken belegerd, en samen met de stad Carcassonne gedwongen tot overgave aan de kruisvaarders.
In 1853 werd het kasteel volledig gerestaureerd tot wat we nu nog kunnen zien.

BEZOEK AAN HET KASTEEL

Wanneer je het kasteel binnenkomt, ga je eerst door een zaal waar een inleidend filmpje van een tiental minuten over de geschiedenis en restauratie van het kasteel wordt afgespeeld.
Interessant voor je verdere bezoek, met bovendien mooie uitzichten over het kasteel en de omgeving, gefilmd met een drone.

Het kasteel zelf is niet gemeubeld, maar toont wel enkele mooie stukken die uit die tijd bewaard bleven, waardoor het toch de moeite loont om het te bezoeken. 

Zo zie je  hieronder ook enkele van de ‘kogels’ die vanop de muren met katapulten op de belagers afgeschoten werden, een doopvont en verschillende beelden.

Carcassonne, Château Comtal
Carcassonne, Château Comtal

Na het interieur bezocht te hebben, kwamen we vanzelf op de vestingmuren terecht, waar ons nog een hele wandeltocht te wachten stond naar de uitgang toe. 

Deze wandeling biedt je mooie zichten op de wijde omgeving, de wijngaarden, de wallen en de Basiliek Saint- Nazaire.
Ook leuk dat je in de wachttorens kan. Het geeft je een idee hoe ze hier indertijd de vijand konden zien naderen. 

Ik veronderstel dat de soldaten toen niet veel oog hadden voor de mooie omgeving rondom hen. Maar wij genoten er des te meer van.  

Carcassonne, Château Comtal
Carcassonne, Château Comtal
Carcassonne, Château Comtal

BASILIEK SAINT-NAZAIRE

We hadden van op de vestingmuren al een mooi zicht gekregen op deze basiliek (die eveneens binnen de vesting ligt), en besloten ook daar een kijkje te gaan nemen.

Wat hier vooral opvalt, zijn de prachtig gebrandschilderde ramen, waar ik na alle bezoeken in de verschillende steden toch wel fan van geworden ben. De roosvensters zijn echt wel het bekijken waard.

Carcassonne, Basiliek Saint-Nazaire
Carcassonne, Basiliek Saint-Nazaire

Na ons bezoek aan het kasteel en de basiliek, kuierden we nog wat rond door de smalle straatjes. Er zijn heel veel winkeltjes. Vooral souvenirshops, maar toch ook enkele met lokale specialiteiten, zoals cassoulet, truffel en confit de canard.
Maar die specialiteiten kan je natuurlijk beter uitproberen in de lokale restaurantjes die je op het plein en in de zijstraten kan vinden…

Wij hielden het voorlopig bij een drankje op een terrasje, en trokken begin namiddag terug naar ons hotel. We hadden namelijk het ongeluk in Carcassonne te zijn gedurende een hittegolf (41 graden die dag 🥵). Echt bakken dus, en we vonden het wijzer de koelte van ons hotel op te gaan zoeken! 
(We logeerden trouwens in het Mercure Carcassonne La Cité. Ideaal gelegen, op een vijftal minuutjes wandelen naar de historische stad, én met een aanpalende parking.)

Maar hittegolf of niet : Carcassonne is een prachtige stad !

6. DEPARTEMENT HAUTES PYRENEES

COL DE PORTET-D’ASPET / COL DE PEYRESOURDE 
COL D’ASPIN /COL DU TOURMALET

Deze namen doen bij elke wielerliefhebber wel onmiddellijk een belletje rinkelen. Ja, inderdaad, het zijn cols die het peloton van de Ronde van Frankrijk regelmatig moet bedwingen. 

En laat óns nu allebei fervente wielerfans zijn. Deze kans om die 4 kleppers te beklimmen (met de wagen wel te verstaan 😇), konden we echt niet aan ons laten voorbij gaan!

Op weg naar de Cirque de Gavarnie

De wegen naar deze cols leidden ons door een prachtige natuur. 

We reden door zonnebloemvelden in het dal, zagen grazende schapen gewoon naast de weg, zonder omheining.

Om nog maar van de prachtige vergezichten te zwijgen …

Op weg naar de Cirque de Gavarnie

En hier zijn ze dan, 4 bekende cols uit de Ronde van Frankrijk : de Col de Peyresourde (1569 m), de Col d’Aspin (1489 m), de Col de Portet d’Aspet (1069 m), en de Col du Tourmalet (2115 m).

Mijn vriend poseerde maar al te graag op elke top. 😄
Eén ding staat vast : de volgende keer dat de renners over één van deze kanjers moeten, zal ik met nóg meer respect toekijken, want zelfs met de wagen was dit echt indrukwekkend ! 

Cols van de Tour de France

CIRQUE DE GAVARNIE 

Cirque de Gavarnie

Een ‘cirque’ (keteldal) is een half cirkelvormige vallei, en wordt gevormd door erosie, veroorzaakt door een gletsjer. 

Bij de Cirque de Gavarnie in de Franse Pyreneeën, kan je dat heel mooi zien. Is het verwonderlijk dat deze brok natuur door Unesco uitgeroepen werd tot werelderfgoed ? Absoluut niet !

De reis op zich was qua landschap trouwens al zeer de moeite, maar toen moest het mooiste nog komen.

We parkeerden onze auto in Gavarnie dorp, en begonnen aan onze tocht. Een bergwandeling van 4 km die ons tot op 1576 m hoogte bracht.
Het is een stevige, met momenten pittige wandeling. Maar wat een prachtige natuur om door te wandelen, met zicht op de bergen en tussen kabbelende riviertjes. Ik liep gewoon de hele weg met een glimlach op mijn gezicht …

Cirque de Gavarnie, wandeling naar de waterval
Cirque de Gavarnie

En dan wordt je nog eens beloond met dit zicht op de waterval. Met haar 422 m meteen de hoogste van Europa. Prachtig toch ?

Cirque de Gavarnie, de waterval

Je kan ook nog verder doorgaan, tot echt onder de waterval. Dit laatste deel is echter wel zwaar, over een bijna niet bestaand pad.
Eerlijk gezegd zag ik dat klauterwerk niet zitten, en we besloten dan ook om vanaf hier te genieten en in de natuur te picknicken.

CIRQUE DE TROUMOUSE

We hadden in een folder gezien dat er een tweede ‘Cirque’ niet ver van de Cirque de Gavarnie lag. Nog steeds onder de indruk van al dit moois, besloten we om ook deze Cirque de Troumouse te gaan verkennen. 

De tocht hier naartoe verliep alweer over zigzaggende bergwegen, met hier en daar een stop om overstekende berggeitjes of koeien voor te laten. Zalig vind ik dat telkens weer. Het is hún thuis, wij zijn er slechts te gast …☺️

Vermits de Cirque de Troumouse beschermd natuurgebied is, wordt je afgeleid naar een parking. En vanaf daar beland je in een waar wandelparadijs. Dit keteldal heeft immers een diameter van bijna 4 km !

Cirque de Troumouse
Cirque de Troumouse

Vlakbij de parking bevindt zich de Auberge du Maillet, waar je vanop het terras van al dat moois kan genieten met een hapje en/of een drankje.

En daar kan je ook met een treintje, door een tractor (!) getrokken, verder omhoog naar een hoogte van 2105 m. Daar konden we natuurlijk niet aan weerstaan !

 

Cirque de Troumouse, naar de top

Eens boven krijg je dan dit uitzicht ! Machtig toch ?
Ook van hieruit kan je desgewenst nog mooie wandelingen doen, om later met het treintje weer af te zakken.

Cirque de Troumouse
Cirque de Troumouse

Ik vond zowel de Cirque de Gavarnie als de Cirque de Troumousse prachtig om zien. De laatste is wel veel rustiger. 
De Cirque de Gavarnie bood een prachtige waterval aan het einde van de wandeltocht. Maar het zicht boven op de Cirque de Troumousse ? Wow, alsof je in een maanlandschap terecht komt.

Vraag me niet te kiezen tussen beide keteldallen. Ik kan je enkel de raad geven ze allebei te bezoeken !

7. ARCACHON

Op naar het departement Gironde ! We logeerden 3 nachten in het Ibis Styles Arcachon. Een gezellig, vrij recent hotel (2019) buiten de stad. Ze bieden ook een kleine restauratie aan als je niet meer weg wil. Maar op 200 m van het hotel ligt een lekker restaurantje, gerund door jonge mensen: Le Bistro Régent Gujan. Zij verdienen zeker een bezoek …

DUNE DU PILAT

De Dune du Pilat ligt op het grondgebied van de Franse gemeente La Teste-de-Buch, te midden van de ‘Landes de Gascogne’. De duin zit dus letterlijk ingeklemd tussen een enorm bos en de zee.

Maar zeg nooit zomaar ‘duin’ tegen de Dune du Pilat, want dit is duidelijk de overtreffende trap !
Deze duin mag zich met 110 m (!) de hoogste van Europa noemen.
Nog enkele indrukwekkende cijfers : de duin strekt zich uit over 3 km nabij het bekende Bassin d’Arcachon, en bevat 60 miljoen kubieke meter zand ! 😲

Dune du Pilat, hoogste duin van Europa

Al meteen een tip : ga er ’s morgens heen! Wij waren er om 10 uur en er was al heel wat volk (we waren er natuurlijk wel in augustus, maar toch).

Parkeren doe je op het grote parkeerterrein aan de voet van de duin. De parking is betalend, maar de opbrengsten worden wel gebruikt om de natuur te onderhouden.
Van op de parking hadden we nog een kleine tocht door het bos om aan de voet van de duin te komen.

En inderdaad, deze is gewoon INDRUKWEKKEND !

Sommigen klauteren de duin op, wij kozen toch maar voor de aangelegde trap om naar boven te gaan. 

130 (!) treden heb je nodig om de top te bereiken, maar het uitzicht boven is echt wel de moeite !

Dune du Pilat

Je staat tenslotte op de hoogste duin van Europa. Met enerzijds een prachtig zicht over de dennenbossen van de Landes, en anderzijds de Atlantische Oceaan, de zandeilanden en het Bassin d’Arcachon.

Dune du Pilat

Na een tijd te hebben genoten bovenop DE duin, besloten we naar Arcachon zelf te rijden om daar te lunchen.
Eerst deden we er een wandeling over de dijk, waar (buiten het lange  en mooie strand) meteen het groot aantal restaurants opviel, echt zij aan zij over heel de dijk. Heel druk allemaal.
Wij gingen nog wat verder door, waar we een nog rustige brasserie konden vinden.

CAP FERRET

Vanuit Arcachon kan je met de overzet naar het schiereiland Cap Ferret. Maar wij verkozen toch om met de auto rond te rijden. Je doet er dan wel een uur over om rond het Bassin te rijden (met de overzet een half uur), maar het is leuk toeren in de omgeving, door al die typische oesterdorpen.

We bleven uiteindelijk hangen in het dorp Lege-Cap-Ferret voor een wandeling langs het water en de oesterkwekers. 

CHEZ BOULAN

Onze keuze viel uiteindelijk op deze oesterkweker. Tijdens onze wandeling hadden we er binnen al eens een kijkje gaan nemen op de oesters (je kan ze er ook gaan afhalen). Het aanpalende gezellige buitenterrasje trok ook meteen onze aandacht. Maar ook de medailles van de prijzen die deze kweker behaalde met zijn oesters, beslisten mee in onze keuze om een tafeltje te reserveren voor enkele uren later.

Cap Ferret, Chez Boulan
Dune du Pilat vanaf Cap Ferrat

Chez Boulan‘ is één van de vele ‘cabanes’ waar je oesters kan eten. Ik kan je dit adresje zeker aanraden. Je zal niet teleurgesteld zijn !

We konden er kiezen tussen de ‘gewone’ oesters, de Feret Capienne, gekweekt op Cap Ferrat zelf, of de Spéciale Boulan, die nog 3 maanden extra in de Médoc ‘gerijpt’ hadden. Na de vakkundige uitleg  die we hierover kregen, besloten we van beide soorten te proeven. Onze voorkeur ging uiteindelijk uit naar de Spéciale Boulan, omdat die zachter van smaak waren.

En geef toe : genieten van een schaal verse oesters, begeleid door een fris wit wijntje, en vanop het terras zicht hebben op de Oceaan en de Dune du Pilat. Zalig toch ?  

Oesters in Cap Ferrat, chez Boulan

8. BORDEAUX

De volgende dag besloten we, als afsluiter van onze roadtrip, om wat in Bordeaux te gaan rondwandelen, zo’n 70 km verder. 

Meteen een tip : ga naar de Office du Tourisme voor een stadsplan, of vertrouw op je Google Maps. Ons viel immers het gebrek aan wegwijzers naar de bezienswaardigheden meteen op. Toch wel spijtig …

PLACE DE QUINCONCES

We wandelden eerst naar dit enorme plein. Het is aangelegd in de 19e eeuw, en ligt op de plek van het voormalige Château Trompette, een fort dat tot doel had de stad onder controle te houden.

Het plein wordt voornamelijk gebruikt voor grote evenementen zoals concerten, (jaar)markten en kermissen.

Bordeaux, Place des Quinconces

Op dit plein vond ik vooral het monument ‘Aux Girondins’ echt wel indrukwekkend. 

Het is een eerbetoon aan de Girondijnen die tijdens de Franse Revolutie vermoord zijn in Parijs. 

Het bestaat uit een hoge zuil met aan twee zijden twee grote fonteinen en beeldpartijen.

Bordeaux, Place des Quinconces

PONT DE PIERRE

Via de kade van de rivier de Garonne kom je aan deze mooie twee eeuwen oude brug. De Pont de Pierre is één van de oudste bruggen van Bordeaux. Ze is 487 m lang en telt 17 bogen. Heel mooi.

Sinds 2003 mogen trouwens nog enkel voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer over de brug.

Bordeaux, Pont de Pierre

PLACE DE LA BOURSE

Aan de rechterzijde van de rivier de Garonne kom je automatisch aan de Place de la Bourse aan, wat het grootste plein van Frankrijk heet te zijn.

Meteen vallen hier de mooie 18e-eeuwse gebouwen op, waarvan een gedeelte gerestaureerd wordt. Dit is het centrale plein van het oude centrum. 

Tegenover het plein ligt ook een ‘miroir d’eau’, een waterspiegel, zoals je op de tweede foto ziet. Het is een dunne wateroppervlakte van 1 à 2 cm waarin de omgeving spiegelt (vandaar de naam ‘spiegelplein’).

Bordeaux, Place de la Bourse
Bordeaux, Place de la Bourse

PORTE DE CAILHAU

Van de verschillende stadspoorten in Bordeaux vind ik deze echt wel de mooiste.
De Porte de Cailhau ligt aan de Quai Richelieu en werd gebouwd in 1494. De toren is onderdeel geweest van de stadsmuur. Ze vormt ook meteen de toegang tot de oude stad. 

Bordeaux, Porte de Cailhau

Eenmaal door de poort kom je in kleine oude straten en pleintjes terecht, met de nodige bars en restaurants. 

Door het druilerige weer, werden de terrasjes spijtig genoeg niet opgezet, maar ik kan me wel inbeelden hoe gezellig het er wel kan zijn.

Bordeaux, Porte de Cailhau

BASILIQUE SAINT MICHEL – FLECHE SAINT MICHEL

Onze stadswandeling bracht ons tenslotte tot aan de Basiliek. Heel bijzonder is alvast dat de basiliek een onafhankelijke klokkentoren heeft. Dat had ik in elk geval nog nergens gezien.

De ‘Fleche Saint-Michel’ is met haar 114 m hoogte de op één na hoogste klokkentoren van Frankrijk. 
Helaas konden wij de toren niet bezoeken. Hij is sinds 2021 gesloten voor bouwwerken die zo’n 5 jaar zouden duren …

Bordeaux, Basilique Saint-Michel
Bordeaux, Fleche Saint-Michel

De basiliek zelf konden we dan wel weer binnen. Ze werd gebouwd in de 14de eeuw. De kerk is één van de pelgrimskerken voor de bedevaarders op weg naar Santiago de Compostela. 

Ook hier weer een mooie collectie glas-in-loodramen. Maar ook de muur boven het altaar en het orgel zijn mooi.

Bordeaux, Basilique Saint-Michel
Bordeaux, Basilique Saint-Michel

Toch spijtig dat het zo een regenachtige dag was. Het belette ons ten volle te genieten van een volwaardig bezoek aan Bordeaux. Maar ik meen toch een goed idee te hebben opgedaan van wat deze stad zoal te bieden heeft. En dat is heel veel moois …

En met dit bezoek aan Bordeaux kwam ook een einde aan onze rondreis door een deel van Frankrijk dat ik nog niet vaak bezocht had.  Het was in elk geval genieten, met een mooie mix van cultuur, natuur, en lokale specialiteiten proeven.

Frankrijk heeft alweer een mooie indruk op ons gelaten, en het smaakt meteen naar meer voor een toekomstige rondreis in een ander deel van dit mooie land. 

Met vele nieuwe ontdekkingen en  belevenissen, konden we doorreizen naar Spanje. Maar dat is een verhaal voor later. ☺️

Ondertussen hoop ik dat je genoten hebt van mijn verslag. Het hier allemaal neerpennen en de foto’s herbekijken, was voor mezelf in elk geval al nagenieten.

Kijk en klik zeker nog eens op de interactieve kaart bovenaan (als je bijvoorbeeld graag meer wil weten over de hotels die we kozen). En laat me weten of je deze Google My Maps een nuttige aanvulling vond voor dit blogbericht. 

Ik kijk alvast uit naar je reactie ! 

Klik HIER om terug naar de Homepage te gaan.

6 gedachten over “Roadtrip door Frankrijk”

  1. Andrea Verbeke

    Hey Nicole. Weer knap geschreven. Veel herinneringen aan sommige plaatsen. Volledig ons ding om ook eens te doen met de Mobilhome. Bedankt om het zo mooi weer te geven. Kijk al uit naar je volgende verhaal ( Madrid ) waar we nog niet geweest zijn.

    1. Frankrijk is bovendien heel groot, dus nog heel wat te ontdekken. En neen hoor, de laptop blijft netjes thuis. De tablet volstaat voor notities onderweg ☺️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.