Málaga in 1 dag

Ben je op doorreis en kan of wil je maar 1 dag in Málaga verblijven ? Geen nood. Hieronder mijn 6 tips voor een leuke dag in deze mooie stad. 

Málaga is niet enkel een stad aan de Costa del Sol, maar tevens de hoofdstad van de provincie Málaga. Ze is, na Sevilla, zelfs de grootste stad van Andalucía.

En toch kan je er zelfs op één dag heel veel mooie plekken bezoeken. Benieuwd ? Volg dan maar !

We parkeerden de auto in een ondergrondse parking aan de haven (op loopafstand van het centrum), en stippelden de volgende route uit voor onze daguitstap : 

 •  1. GIBRALFARO CASTILLO
 • 2. ALCAZABA
 • 3. ROMEINS THEATER
 • 4. MARISQUERIA LOS MELLIZOS
 • 5. KATHEDRAAL
 • 6. AUTOMOBIELMUSEUM

1. GIBRALFARO CASTLE

Als je Málaga bezoekt, moet je ZEKER naar het kasteel van Gibralfaro. Het is niet voor niets één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Málaga.

Vanuit het centrum kan je het kasteel te voet bereiken via goede, maar wel steile voetpaden langs de helling van de Gibralfaro. Wij besloten die weg te volgen (kwestie van ietwat te ervaren hoe het in die tijd moet gevoeld hebben).

Vanaf de voet van de berg tot de top doe je er toch zo’n 20 minuten over op deze stevige klim. Wij net wat meer (ik laat in het midden of dat aan de helling, de warmte, of toch onze fysieke conditie lag 😅)

Het is in elk geval de moeite waard het te doen. Tussenin word je bovendien getrakteerd op enkele mooie uitzichten over Málaga. 

TIP : vind je zo’n wandeling naar boven tóch te pittig, dan kan je het kasteel ook makkelijk bereiken met bus nummer 35 vanaf de Paseo del Parque.

Eens boven op de Gibralfaro word je na die stevige wandeling beloond met een spectaculair uitzicht over de stad Málaga. De kathedraal, de haven, de bergen, de stierenvechtersarena La Malagueta en de Costa del Sol. Als de dag helder genoeg is, kan je van hieruit zelf de Afrikaanse kust en Gibraltar zien ! Machtig !

Het kasteel zelf werd gebouwd in de 14de eeuw, op de overblijfselen van een oud  fort en een oude vuurtoren. Hier verbleven de troepen die het lager gelegen Alcazaba moesten beschermen. Het kasteel en het Alcazaba zijn trouwens met elkaar verbonden door een muur die zich langs de hele heuvel uitstrekt. 

Oh ja, een leuk weetje voor de filmliefhebbers onder jullie : in 1969 werden in dit kasteel verschillende scènes uit de film Scent of Mystery, ingeblikt. (film geregisseerd door Mike Todd, en met Liz Taylor in de hoofdrol). Als je op de link klikt, verneem je meer over deze toch wel experimentele film.

Binnen de muren van het kasteel bevindt zich ook een klein museum. Een tentoonstelling die het militair verleden van het kasteel volgt. 

Je vindt er onder andere een mooi groot model van de stad Málaga. Maar ook wapens, uniformen, kaarten, navigatie-instrumenten en andere objecten zijn er te zien, zodat je toch een idee krijgt van hoe het er toen in het dagelijkse leven aan toe ging.

Na een wandeling door de ruïnes van het kasteel, zakten we via een aangenaam schaduwrijk pad, de helling af naar de volgende bezienswaardigheid op ons lijstje …

2. het ALCAZABA

Het Alcazaba, met een oppervlakte van 15.000 m2, werd gebouwd tussen de 11de en 14de eeuw. Dit paleis/fort van de islamitische heersers van toen, bevindt zich binnen dikke vestingmuren, en werd gebouwd op de overblijfselen van een ouder fort, op de hellingen van de berg Gibralfaro. 

Binnen het Alcazaba krijg je een goed beeld van de Moorse bouwstijl (die ik al vaker terugvond tijdens mijn bezoekjes in Andalucía) : veel torentjes, een badhuis, mooi bewerkte versieringen op de muren, mozaïeken, mooie verzorgde binnenplaatsjes en -tuintjes, al dan niet met bijhorende fonteintjes …

Het blijft me trouwens steeds weer verbazen wat vroeger allemaal met de hand gemaakt werd ! 

Het Alcazaba van Málaga is heel goed bewaard en wordt mooi onderhouden. Het wordt blijkbaar zelfs beschouwd als één van de mooiste Alcazabas die in Spanje bezocht kunnen worden.
Zeker ee
n aanrader wat mij betreft ! 👍

Direct naast de in/uitgang van het Alcazaba, kom je als vanzelf aan de volgende stop : het

3. ROMEINS THEATER

Het Romeins theater werd, onder heerschappij van keizer Augustus, in de 1ste eeuw voor C. aan de voet van het Alcazaba gebouwd.

De terrassen van dit Romeins theater werden In 1951 ontdekt. Bij de voorbereidingen van renovatiewerken van een cultuurhuis werd toevallig de rest ontdekt en verder opgegraven. 

Het volledig theater is spijtig genoeg niet meer teruggevonden, maar de halfronde tribunes en waar het podium stond, is nog goed te zien. Dit Romeins theater wordt trouwens nog steeds gebruikt voor theatervoorstellingen.

Na al dat moois begonnen onze magen toch wel serieus te knorren, en werd het tijd om aan de lunch te denken.

Flaneren dus maar door de leuke smalle straatjes van het centrum van Málaga, op zoek naar een leuk restaurantje.

4. Marisquería LOS MELLIZOS

Onze keuze viel uiteindelijk op deze Marisquería LOS MELLIZOS in het hart van Málaga (Calle Sancha de Lara 7). Zeker een aanrader voor wie houdt van vis en schaaldieren. 

En als ik dan toch iets mag aanbevelen : proef er de typische FRITURA MALAGUENA
Deze bestaat uit een mengeling van kleine vissoorten en schaaldieren. Ze worden met bloem bestoven, en belanden knapperig en goudkleurig gefrituurd op je bord.  Ideaal als lunch !

En dit was dan onze fritura malaguena ! Met onder andere gefrituurde calamares, stukjes kabeljauw, boquerones (ansjovisjes), zilvervisjes …

Daar een fris pintje of glaasje wijn bij : yummie, het water komt me alweer in de mond  ! 😋

Na tijdens de lunch wat te hebben nagepraat over wat we allemaal al voor moois gezien hadden, besloten we aan het tweede luik van onze tocht te beginnen. 

Van hieruit is het trouwens maar enkele minuutjes stappen tot ons volgend doel : de Kathedraal. Die is makkelijk terug te vinden, want vanuit vrijwel alle richtingen zie je de toren van de kathedraal boven de stad uitkomen !

5. de KATHEDRAAL 

Ooit al gehoord van ‘La Manquita’, oftewel ‘De éénarmige dame van Málaga ? 
Het is de bijnaam van deze indrukwekkende kathedraal. 

Ruim 200 jaar heeft het geduurd om de kathedraal te bouwen. En eigenlijk is hij nóg niet klaar. Een steeds terugkerend probleem ? De financiering. 

In 1528 zijn ze beginnen bouwen. In 1728 was het geld op, en is men definitief gestopt met de bouwwerken.

Hierdoor mist de kathedraal een boog en een toren. Vandaar dus de bijnaam ‘La Manquita’ : ‘de Eénarmige Dame’. Maar af of niet : de kathedraal blijft prachtig om zien !

De kathedraal binnenin bezoeken is zeker een must. Voor de kenners : je vindt er verschillende stijlen : Gotisch, Barok en Renaissance.

De lessen esthetica konden me tijdens mijn schooltijd niet echt boeien. Ik moet toegeven dat ik daar nu tijdens mijn uitstapjes soms wel wat spijt van heb (ik kan het enkel maar “mooi” en “indrukwekkend” vinden 😊). 

Omdat ik dus zelf niet zo goed ben in al die verschillende stijlen, en beelden tenslotte zoveel meer zeggen dan woorden : hierbij enkele foto’s van wat je binnen zoal kan bewonderen.

Na ons bezoek aan de kathedraal, was het alweer tijd voor onze laatste bestemming van de dag !

Er zijn behoorlijk veel musea in Málaga, met heel diverse thema’s. Van een ruime keuze kunstmusea tot een flamenco museum. Of van een wijnmuseum tot een glasmuseum. Voor ieder wat wils.

Wij kozen echter voor het verrassend leuk automuseum van Málaga. Dit bevindt zich aan de rand van de stad, ten westen van het centrum (av. de Sor Teresa Prat 15, 29003 Málaga). 

Vanaf het centrum is het zo’n 40 minuten stappen, maar je kan er ook de bus naartoe nemen. Omdat het zich voor ons richting huiswaarts bevond, pikten we onze wagen op in de parking en reden er zo naartoe. 

6. Het AUTOMOBIELMUSEUM VAN MÁLAGA

Je vindt het automobielmuseum in één van de zijvleugels van de oude tabaksfabriek uit 1923.

De vaste collectie omvat 90 wagens uit de verzameling van een Portugese zakenman, Joao Magalhaes.

Een aantal auto’s zijn zelfs nu nog in gebruik. Ze zijn te huur voor bruiloften of andere evenementen (al veronderstel ik dat die huurprijs navenant is …😁)

TIP : Vraag zeker de audiogids bij aan de ingang. Zo kom je alles te weten over de modellen en de periodes waarin ze reden. Je krijgt zo eveneens extra info over de bijhorende kledij van toen, (die je op de paspoppen ziet), evenals enkele leuke anekdotes.

De verzameling begint met een Amerikaans koetsmodel uit 1897, de Winner. Vanaf dan worden de modellen jonger.
Je vindt echt alle soorten auto’s in dit museum. Auto’s met een een opvallend design, of met een bijzonder verhaal, enkele excentrieke modellen…

Bij elke auto staat een bordje met de beschrijving van de auto, wat technische informatie, het bouwjaar en door wie die auto’s gebruikt werden. Ook leuk is dat er telkens een paspop met bijhorende mode uit die tijd bijgeplaatst werd.

Wel, ik ben niet zo’n autokenner, maar heb toch met plezier in dit museum rondgelopen.
Dus : ook voor niet autoliefhebbers zeker een aanrader ! 👍

Hieronder trouwens nog wat foto’s van modellen die ik persoonlijk bijzonder leuk vond. Met een kleine beschrijving erbij voor de autoliefhebbers onder jullie.

PANHARD-LEVASSOR (1911)
Gekend als “The Aristocratic” wegens het luxueus interieur. Eén van de favoriete auto’s van de Spaanse koning Alfonso XIII.

STANLEY STEAMER (USA 1910)
Stoomauto van 20 hp
Van de locomotief op rails naar de weg ! De eerste auto’s die 100 km/uur haalden !

CADILLAC (USA 1959) V8 345hp 6400 cc.
The Apogee” vertegenwoordigt het best de Amerikaanse cultuur. Alles is in overdaad : 5,70 m lang, enorme vleugels, cabrio dak, overdaad aan chroom, gigantische motorkap. Deze auto’s zie je soms nog op tv, in series als “Miami Vice” en in ontelbare films.

ROLLS-ROYCE (GB) 1969. 8cyl. 200hp 6200 cc
Flower Power“. Deze auto toont de filosofie van de hippieperiode.
Hij is identiek aan de auto die John Lennon ontwierp en bestuurde.
Deze werd door de Beatles gebruikt tijdens hun succesperiode.

MATFORD (FR) 1936. V8 90hp 3600 cc
Geïnspireerd door Jules Verne. 
De MATFORD was de Franse  dochteronderneming van Ford van1934 tot 1940.

MERCEDES (D) 1955. 6 cyl. 212 hp 3000 cc
Gullwing-The Legend“. Eén van de eerste sportauto’s in de jaren ’50. De Gullwing won onder andere races zoals Le Mans en de Nürburgring.

Natuurlijk kan je ook voor een ander museum kiezen als auto’s echt niet je ding zijn. Keuze te over met onder andere het Picasso museum, het Centre Pompidou Málaga, enz. 

Het automobielmuseum was voor ons het einde van dit “Málaga in 1 dag” programma. Wij hebben alvast heel hard van dit dagje genoten.

Hopelijk vonden jullie dit een leuke rondleiding. Misschien inspireert het zelfs om Málaga ook op jullie lijstje te zetten, al is het maar voor 1 dag ? 

Ik zou het alvast leuk vinden jullie reacties op mijn bericht te lezen. Je kan ze hieronder achterlaten. Het maakt het zoveel leuker voor mij en motiveert me om nieuwe blogs te schrijven. En natuurlijk krijgen jullie zoals steeds een persoonlijk antwoordje !

Graag meer over mijn uitstappen in Spanje weten ? Installeer je in je luie zetel en klik op het betreffende linkje hieronder om er mijn blogberichten over te lezen :

JUZCAR, SETENIL DE LAS BODEGA EN RONDA, dagtrip
ESTEPONA, route van de muurschilderingen
BENALMADENA, zoveel meer dan strand
SEVILLA, citytrip
BARCELONA, citytrip
CORDOBA, citytrip
BILBAO, Guggenheim, Pintxos en mucho más

NOG EEN LAATSTE TIP:  als je graag op de hoogte wil blijven van mijn nieuwe blogberichten, schrijf dan zeker in op mijn nieuwsbrief.
En/of volg me via mijn FB-pagina en Instagramprofiel. Dit kan heel makkelijk door te klikken op de betreffende buttons bovenaan elk bericht, alsook op de homepage.
KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN

10 gedachten over “Málaga in 1 dag”

 1. Van Herp Els

  Leuk om te lezen en te bekijken…misschien kan je ooit al je verslagen en foto’s eens bundelen in één groot boek…xxxje

 2. Martine Patrouille

  Het leest als een trein…. En bovendien prachtige foto’s…. Je zou reisgidsen moeten schrijven Nicole!! xx

 3. Altijd spannend om de nieuwtjes die je schrijft te lezen maar vooral te ontdekken!
  Niet alleen het bewonderen van de foto’s maar de tekst en uitleg geven je het gevoel van “mee genieten” van jullie uitstapjes.
  Je zou inderdaad een boek kunnen bundelen van al dit moois!
  Dankjewel alvast voor de weeral aangename, leerrijke lectuur die je ons bezorgd!
  Liefs van ons drietjes
  ????????

 4. Bij het bewonderen van jullie prachtige foto’s en het lezen van dit verhaal over je trip geef je ons direct goesting om deze uitstap ook te doen. Super Nicole.

 5. Weer laat je ons meegenieten van de prachtige geschiedenis en architectuur van het zonnige spanje. De vergezichten zijn subliem. een prachtige blog. Je zou echt een toeristische brochure over het zonnige zuiden moeten schrijven.

 6. Une fois de plus, bravo Nicole! Excellente présentation, bons conseils, bien expliqué et documenté, un plaisir à lire et à découvrir. Nous avions bcp appréciés notre visite à Malaga il y a quelques années. Je pense que l’on devrait s’associer, tu fais les guides et moi les circuits et les réservations…! lol

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.