Moederdag : ode aan mijn ma

Moederdag. Het is en blijft een speciale dag, die tweede zondag van mei. De dag waarop we onze moeders extra in de bloemetjes zetten, wat ik natuurlijk ook niet zal nalaten te doen !
En vermits ik ondertussen aan het bloggen geslagen ben, wil ik mijn ma graag ook hier even in de kijker zetten. Want dat verdient ze !

Mijn moeder is ondertussen een kranige dame van 89.  Bovendien is ze al bijna 61 jaar mijn ma. Proficiat hiervoor hoor. Ik besef ondertussen dat dat niet steeds makkelijk was ! 😄

Zoals je op de foto links kan zien, was ze destijds al een knappe jongedame. Rechts is een foto van nu.
En eerlijk gezegd : ik hoop haar genen te hebben en er op mijn 89 ook nog zo goed uit te mogen zien ! 🤩

Het leven was niet altijd even lief voor haar. Over haar jeugd praat ze niet graag, want die verliep in nogal moeilijke omstandigheden. En dan was er natuurlijk de oorlog die sporen naliet bij heel haar generatie.
In 1950 trouwde ze met mijn pa, en samen kregen ze 4 kinderen (waaronder ondergetekende )

Een uitwerkende man, schipperen tussen het uitbaten van een kruidenierszaak en de opvoeding van 4 kinderen, het was niet altijd makkelijk. Bovendien was mijn pa nu ook niet direct de makkelijkste mens. Dit laatste zorgde er dan ook voor daar ik van kindsbeen af een sterkere band had met mijn ma dan met mijn vader.

Ik genoot vooral van onze ‘geheimpjes’. Nooit zal ik  vergeten hoe ze smoesjes verzon voor mijn pa opdat ik toch maar bij een vriendin zou kunnen binnenspringen. Of hoe ze stiekem op bezoek kwam toen ik alleen ging wonen (mijn pa kon er zich maandenlang maar moeilijk mee verzoenen dat ik ‘weg’ wou).
En oh ja,  natuurlijk wist zij als eerste van mijn vriendjes ! 
Het alles maakte onze moeder-dochterband alleen maar sterker …

Zo knokte ze zich op haar eigen manier een weg door het leven. Door de problemen heen,  en genietend van de toch ook vele mooie momenten die zich aandienden.
Van haar erfde ik trouwens de reismicrobe  (waarvoor dank ma ! 😁) 

De dood van mijn pa begin 2017 was een zware klap voor mijn ma. Maar ook nu rechtte ze snel de rug, pakte haar leven weer op, en besloot nog een maximum te genieten van wat er nog op haar pad zou komen. 
Nog steeds bewonder ik haar sterk karakter, haar positiviteit tegenover het leven. Ook nu in coronatijd blikt ze al vooruit naar wat we samen kunnen doen ‘eens dit allemaal door is‘. 

Sinds twee jaar vertoef ik vaak in Spanje. Omdat mijn vriend er woont. En alweer past ze zich op een geweldige manier aan deze nieuwe situatie aan. 

Als ik in Spanje ben, vangen we de afstand op door zo’n tweemaal per week naar elkaar te bellen. Steeds leuke gesprekjes, nieuwtjes van hier en ginder uitwisselend. Af en  toe laat ik haar een kleine attentie afleveren (wat kan die online shopping toch handig zijn hé ?)

En wanneer ik in België ben, probeer ik vaak bij haar binnen te springen voor een ‘koffieklets’. Of we gaan samen boodschappen doen, of shoppen in haar lievelingswinkels. Vóór corona mondde dat trouwens altijd uit op ergens van een taartje en koffietje te genieten. Zalig toch ?
Genieten van kleine alledaagse dingen dus. Oh ja, en natuurlijk gaan we dan ook samen uit eten (in normale tijden toch), want dat vindt ze ook zo leuk (en ook dát genoegen mocht ik van haar erven – waarvoor nogmaals dank ma !)

Klein weetje : als ik naar België kom heeft ze steeds al een ’to go’ – lijstje klaar voor ’taxi Nicole’. 
Maar dat neem ik er graag bij hoor, ook voor mij zijn die moeder-dochter momentjes leuk !

Zo, nu weten jullie wie mijn ma is. Ik ben fier op haar en dankbaar haar dochter te mogen zijn.
Ik ga haar nog zo lang mogelijk verwennen, want ze verdient het. 

FIJNE MOEDERDAG AAN ALLE MAMA’S 

6 reacties op “Moederdag : ode aan mijn ma”

 1. Els Van Herp

  Een zalige ode aan je mama…ik wou dat ik dat ook nog kon doen maar ik was pas 26 toen mijn mama (de tante van Willem)plots kwam te overlijden..ik wens voor jou en je mama dat julie nog veel jaren van elkaar kunnen genieten…dikke knuffel

 2. Très bel hommage à ta maman !
  Aujourd’hui toutes les mamans sont à l’honneur.
  Je suis si heureuse de pouvoir dire à ma petite Mamy que je l’ aime de tout cœur .

 3. Martine Patrouille

  Hopelijk zal je mama dit op één of andere manier kunnen lezen want ze zou er super blij mee zijn… xx

 4. Anita Meert

  Wat mooi gezegd (geschreven)! Een unieke moeder-dochter band! We kunnen daar nooit dankbaar genoeg voor zijn. Spijtig genoeg is mijn moeder er niet meer maar ik denk bijna dagelijks aan haar en het gemis gaat nooit weg.
  Geniet nog volop van alles wat jullie samen doen want die kleine dingen zijn oh zo belangrijk!

 5. Een ontroerend verhaal…
  De band tussen dochter en mama blijft toch speciaal…heb ik jammer genoeg nooit ervaren.
  En inderdaad…ze mocht er vroeger wezen maar ook vandaag mag ze er zeker zijn!
  De twinkel in haar ogen zegt veel…
  Geniet van de momenten samen…
  Koester ze en ik hoop dat ze nog vele leuke, gezellige uitstapjes en leuke herinneringen mag beleven!
  Dikke proficiat voor haar bijna 90tigste verjaardag!
  Santé????????????

 6. Je ma ziet er inderdaad nog super uit. Een super dame , hopelijk mag je nog lang van elkaars gezelschap genieten en nu de maatregelen versoepelen samen een restaurantje doen of,een lekker taartje gaan eten zal voor haar een hoogdag zijn. Ik wens het jullie in ieder geval toe,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.