Bilbao : Guggenheim, Pintxos en mucho más!

Met de auto onderweg van de Costa del Sol naar België, stelde mijn vriend voor om ditmaal een extra tussenstop te maken in Bilbao. Met zo’n voorstel was ik natuurlijk onmiddellijk akkoord ! 🤩

Ik dacht meteen aan het Guggenheim dat al lang op mijn bucketlist staat. Dit was een mooie gelegenheid tot afvinken !

En ik was ook benieuwd te ontdekken wat Bilbao nog meer te bieden had als citytripbestemming. Dus JA, op naar Bilbao !! 

EERST NOG EVEN DIT

Het door bossen, bergen en stranden omgeven Bilbao ligt in het noorden van Spanje, en is de grootste stad van Spaans Baskenland. 

Bilbao was vroeger gekend als een grijze industriestad. Maar sinds de komst van het Guggenheim is ze ondertussen (zoals we zelf zouden ontdekken), veranderd in een leuke, aantrekkelijke en moderne stad.

Pluspunt is ook dat Bilbao niet te groot is (ook niet te klein). Met een paar goede wandelschoenen kan je de meeste toeristische plaatsen zelfs te voet bereiken. Altijd mooi meegenomen !

Voor ons verblijf kozen we het Hotel Mercure Bilbao Jardines de Albia.
Dit moderne hotel is zeker een aanrader. Ideaal gelegen om op verkenning te gaan.
Op loopafstand van zowel het Guggenheim (10 min) als van de oude stad (net iets meer dan10 min). Bovendien dicht bij de winkelstraten, restaurants en bars.
En met een (te betalen) parking  onder het hotel.

Oh ja, en niet te versmaden : een gezellige bar om ’s avonds nog wat bij te praten over al dat leuks dat de dag je geboden heeft ! 🤩

Bij het inchecken kregen we een handig stadsplan, wat meteen een uitnodiging was voor een verkennende late-namiddag wandeling.

ESTACION DE ABANDO

Onze eerste stop was het treinstation van Bilbao, het Estación de Abando. Het is een indrukwekkend en imposant station, met buiten de toekomende en vertrekkende treinen, ook een directe toegang tot de metro van Bilbao, de tram, en de vele lokale en regionale buslijnen.

Maar daarvoor waren we niet tot hier gekomen. Wel voor het enorme brandglas uit 1948 dat je er kan bewonderen.

Dit kunstwerk bestaat uit 301 stukken en bevindt zich in de centrale hall. Het stelt de verschillende economische activiteiten van de provincie Biskaje voor.
Het loont echt de moeite er het station even voor binnen te springen. Met de binnenvallende zonnestralen is het een prachtig werk.

Carnaval

Toen we langs de Gran Vía (de winkelstraat) terug naar het hotel wandelden, zagen we de hoofdstraat afgesloten worden. Er begon zich ook meer volk te verzamelen. Toen we meer en meer verklede mensen zagen, beseften we dat ze zich hier klaarmaakten om carnaval te vieren.

Mooi meegenomen dachten we, en zochten ons een plekje tussen de toeschouwers. Algauw kwam daar een hele optocht feestvierders door de straat. Kleine groepjes, sommigen goed georganiseerd, anderen helemaal niet. Maar iedereen dansend en zingend. Eén vrolijke boel.
Ook de toeschouwers zongen en dansten duchtig mee. Gelukkig omdat het allemaal weer mocht en kon.
En ook al kende ik de lokale carnavalsliedjes niet, ik danste met plezier mee ! 🤩

BILBAO BY NIGHT

Onze eerste avond brachten we door in de Casco Viejo, de oude stad. Waar het over de koppen lopen was omdat het het eindpunt bleek te zijn van de optocht die we in de stad gezien hadden.
Het ging er ook hier nog feestelijk aan toe, met alweer veel muziek en dans. Iedereen genoot duidelijk van weer wat meer vrijheid …

Met veel moeite konden we een plekje bemachtigen in Café Bar Bilbao om te genieten van onze eerste Baskische tapas (alhoewel : je zegt hier nergens tapas maar PINTXOS !).
Supergezellig om doen trouwens. Gewoon aan de bar aanduiden welke pintxos je wil.
Nu ja, gewoon ? Het moeilijkste is net kíezen uit de vele uitgestalde lekkernijen !
De ene ligt er immers nog aanlokkelijker te pronken dan de andere !  🤩

Tijdens de terugtocht naar het hotel konden we dan weer genieten van ‘Bilbao by night’ met onder andere dit prachtig verlichte theater/operahuis.

BILBAO, DAG 2

Na een stevig ontbijt in het hotel, was ik nogal ongeduldig om de dag te beginnen, wetende waar ons bezoek zou starten.
Langs de Nerviónrivier was het maar een kleine wandeling tot onze bestemming.
Je ziet het enorme gebouw trouwens al van ver staan.

MUSEO GUGGENHEIM DE BILBAO

Het gebouw op zich is al bijzonder met de titanium buitenkant. Het moet je doen denken aan een groot schip, varend op zee. Van welke kant ik het ook bekeek, ik zag het er toch niet in hoor. Blijkbaar reikt mijn fantasie niet zo ver. 🙄
Máár ik was wel meteen onder de indruk van de grootsheid van het gebouw…

WEETJE

Bilbao is, naast New York, Berlijn en Venetië één van de 4 steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum. Blijkbaar is er ook eentje gepland in Abu Dhabi. Met wat ik er in 2020 allemaal gezien en bezocht heb, kan ik me nu al best voorstellen dat het, zoals ze het daar zo graag willen, ‘het grootste en  mooiste Guggenheim ter wereld‘ zal moeten worden. 😊 

Alvorens het museum binnen te gaan, moet je zeker ook de kunstwerken aan de buitenzijde gaan bewonderen. Dezen zijn trouwens gratis toegankelijk voor wie het museum links wil laten liggen.

Is deze ‘Flower Puppy‘ van kunstenaar Jeff Koons niet geweldig ? De hond is 12 meter hoog en versierd met zo’n 70.000 bloemen !

Dit kunstwerk van Anish Kapoor ‘Tall Tree & The Eye‘ vond ik ook prachtig. Speciaal is ook dat het geregeld in mistflarden gehuld wordt.

En dan is er natuurlijk ook de indrukwekkende overbekende stalen reuzenspin met marmeren ei !
 ‘Maman‘, van de franse kunstenares Louise Bourgeois, is zomaar even 9 meter hoog en staat op smalle poten. De zak onder de spin bevat 32 marmeren eieren.
Indrukwekkend om er onderdoor te lopen …

HET MUSEUM ZELF

Na de kunstwerken buiten bewonderd te hebben, was het tijd om het museum zelf te gaan bezoeken. Het valt trouwens toch wel aan te raden om, net als wij, je ticket online te kopen, want het Guggenheim wordt druk bezocht. 

Maar aangezien het gebouw een oppervlakte heeft van bijna 11.000m2 en de tentoonstelling verdeeld is over 3 verdiepingen, hadden we nooit het gevoel dat het veel te druk was.

DE COLLECTIE

Je vindt in het Guggenheim een heel gevarieerde collectie, van moderne kunst tot werken van grote kunstenaars, zoals onder andere Richard Serra, Joseph Benys, Yves Klein en Andy Warhol.
De werken komen uit de periode van halverwege de 20ste eeuw tot heden. 
De tentoonstellingen in het museum veranderen ook regelmatig. Er is slechts één permanente tentoonstelling, namelijk die van Richard Serra.

La Materia del Tiempo‘ van Richard Serra bevat acht immense stalen kunstwerken. Eén van Serra’s bekendste werken ? De 100 meter lange ‘Serpiente‘. Je kan een wandeling in en om de werken maken. De gangpaden zijn steeds verschillend : dan wat breder, dan wat smaller, hier wat bochtiger dan daar …

Deze spiraal vond ik persoonlijk de indrukwekkendste om in te gaan. Na al het ronddraaien om het middelpunt van dit werk te bereiken, leek mijn hoofd even te tollen en had ik de indruk dat de ruimte rond mij bewoog. 😊
Zeker een aanrader om dit gevoel even te ervaren als je het museum bezoekt.

De twee andere verdiepingen bevatten werken uit de periode van halverwege de 20ste eeuw tot heden. 

Hieronder zie je nog enkele werken van de tentoonstelling die me persoonlijk aanspraken. Ik heb wel noch de namen van de werken, noch de namen van de uitvoerders genoteerd, maar gewoon genoten van wat ik rond me zag. 

Na ons bezoek aan het Guggenheim en een verfrissend drankje (want oh, wat is het toch vaak warm in alle musea !😳), besloten we de tandradbaan te nemen.

ZUBIZURI

Om de Nerviónrivier over te steken neem je de Zubizuri, de ‘witte brug’. Deze voetgangersbrug bestaat uit 2 platformen die via een hellende boog met elkaar verbonden zijn. 
De moderne brug vond ik trouwens mooi passen bij de omgeveving van het Guggenheim.

DE FUNICULAR

Deze tandradbaan is eveneens een tip die ik je wil meegeven.

De Funicular brengt je van het centrum naar een recreatiegebied op de top van de nabijgelegen Mount Artxanda, op ongeveer 250 meter hoogte.

De rit duurt maar 3 minuten en toen ik onderweg even naar boven keek, zag ik écht het ‘licht aan het einde van de tunnel’ ☺️

Boven is er een mooi park, een hotel, en een restaurant. 

Maar bovenal, en dat was de uiteindelijke bedoeling, kan je genieten van een schitterend uitzicht over Bilbao, de Nerviónrivier en het Guggenheim.
Bij helder weer zie je zelfs de zee aan de horizon !

Terug op de begane grond besloten we nog wat rond te wandelen in de Casco Viejo. Het is er heerlijk rondslenteren in de smalle, kleurrijke straatjes van de oude stad, en op de Plaza Nueva de tijd te nemen voor een drankje op één van de vele terrasjes.

AFSLUITER

Voor onze laatste avond Bilbao besloten we terug naar de Plaza Nueva te gaan. Dit plein is echt wel het levendig hart van de Casco Viejo.

De Plaza Nueva is volledig omringd door gebouwen, waarbij de onderste verdieping bestaat uit bogen. Onder deze bogen vind je winkeltjes, en natuurlijk tal van barretjes en restaurants. En er is altijd sfeer !

De Plaza Nueva was trouwens nog steeds in feeststemming. Het carnavalweekend werd er succesvol afgesloten met volksdans en zang, waarbij het publiek zich niet onbetuigd liet.
Ikzelf stond alweer snel mee in de handen te klappen en op het ritme mee te bewegen. ☺️

Na een tijdje van het hele gebeuren te hebben genoten, besloten we ons voor de tweede avond op rij tegoed te doen aan Pintxos. 

Ditmaal kozen we voor Taberna Iturriza. Klein, maar toch vrij gezellig, met zicht op de feestvierders. Omdat er weer (te) veel keuze aan al die originele tapacreaties lag (als je op de link van de Taberna klikt, begrijp je ons keuzeprobleem meteen 😋), besloten we te gaan voor het assortiment van 10 Baskische pintxos  van op de menukaart. Wat een hele goede keuze bleek te zijn, oordeel zelf maar op de foto rechtsonder !!

MIJN CONCLUSIE ?

Ondanks het feit dat we toch behoorlijk wat van Bilbao hebben gezien en ik het Guggenheim van mijn lijst kon afvinken, wil ik hier zeker nog eens terugkomen. De stad heeft me echt positief verrast. 

Ik heb trouwens al een nieuw lijstje voor een volgend bezoek aan Bilbao gemaakt. Daarop staan onder andere een bezoek aan de kathedraal van Santiago de Bilbao (die een belangrijke stop is voor de pelgrims naar Santiago de Compostela), het mooie Arriaga theater binnenin gaan bewonderen, en een boottocht doen (gewoon al omdat ik er van hou een stad van op het water te aanschouwen)

Kortom : Bilbao kan ik zeker aanraden als citytripbestemming in Spanje !

En ja, je hoort me al aankomen : ik hoor graag van je of jij Bilbao al bezocht hebt. Laat me gerust in een reactie hieronder weten hoe jij deze stad dan zelf ervaren hebt. Of misschien staat ze nog op je lijstje ? Dan hoop ik dat je wat aan mijn tips hebt … ☺️

MEER LEZEN OVER MIJN ANDER UITSTAPPEN IN SPANJE ?

Dat kan heel makkelijk door op onderstaande linkjes te klikken. (Schrijf je ook in op mijn nieuwsbrief, zo mis je geen enkel nieuw blogbericht ! 😄)

CORDOBA in januari bezoeken
BARCELONA citytrip
– SEVILLA citytrip
MALAGA in 1 dag
BENALMADENA, zoveel meer dan strand
JUZCAR, SETENIL DE LA BODEGA en RONDA, daguitstap
ESTEPONA, de route van Muurschilderingen.

KLIK HIER OM TERUG NAAR DE HOMEPAGE TE GAAN

18 reacties op “Bilbao : Guggenheim, Pintxos en mucho más!”

 1. Knap beschreven. Wij vonden het Guggenheim museum ook de max. Jammer voor ons was het grijs weer en dan is de stad minder gezellig. { maar dat is overal zo natuurlijk ). Kijk al uit naar jullie volgende uitstap.

  1. Bedankt voor je reactie ! Tja, elke bestemming is natuurlijk leuker met mooi weer. Maar een nieuwe stad ontdekken blijft sowieso altijd weer genieten hé.????

 2. Martine Patrouille

  Weer zo leuk om te lezen… wat kan jij alles toch prachtig beschrijven!! Net of ik er zelf bij was… En het doet deugd te lezen dat jullie weer een fantastische uitstap hadden. xxx

  1. Oh, dankjewel voor het compliment! Het was inderdaad een fantastische uitstap (en dan schrijft het ook allemaal vlotter hé ????)

 3. Benny Baudewyns

  Mooi relaas van enkele prachtige dagen. Ik was er “toeme” zelf bij en toch lijkt het alsof ik pas kom. Knap gedaan!

  1. Dan is mijn opzet geslaagd Anita. ???? Ik deel graag mijn reiservaringen en wil mensen aanzetten al dat moois ook zelf te gaan ontdekken …

 4. Mooi reisverhaal dat, als je Bilbao en het Guggenheim al gezien hebt, fantastische herinneringen oproept en je zin doet krijgen om er terug naar toe te trekken. Kijk al uit naar het volgende verhaal.

  1. Compte-rendu super intéressant de votre escapade . Allier plaisir et culture , c’est toujours top !

  1. Bedankt voor de fijne reactie Erwin. Echt genoten van Bilbao, en dan schrijft het allemaal net iets makkelijkers hé. ????

 5. Mooie stad! De vele van zovelen????
  Mooi beschreven ook…altijd zin om onmiddellijk te vertrekken en de ervaring zelf te beleven!
  Zoveel plekjes in Spanje die echt de moeite zijn om op mijn bucketlist te plaatsen.
  Ik zie er trouwens een duikboot in…????
  En de hond met de bloemen…kleurrijk tafereel????
  Ons Beauke lijkt er een muis tegen ????
  En die kleine leuke straatjes…zalig om in rond te wandelen met af en toe een stop voor een natje en een droogje????????
  Ga vannacht het mooie van je verhaal beleven in mijn dromen…
  Op naar het volgende…
  Veel liefs????????????

  Prachtig verhaal weeral!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.