Sevilla citytrip – mijn tips

We plannen een citytrip naar Sevilla“.
Zelden kreeg ik zoveel enthousiaste reacties als toen ik het aan vrienden en kennissen vertelde ! Het ging van “Moet je écht doen !” over “Ik vind het één van de mooiste steden van Spanje”, tot een heleboel Sevilla tips van wat ik zéker niet mocht missen.

Moet het gezegd dat ik bijgevolg vol verwachting uitkeek naar deze citytrip ? 

Ik laat jullie dan ook heel graag meegenieten van onze driedaagse in deze prachtige stad. Benieuwd en klaar om samen weer een mooi stukje Spanje te ontdekken ?
Volg dan maar …

Eerste kennismaking met de stad

Voor ons verblijf ter plaatse kozen we Hotel Sevilla Center uit. Dit hotel bevindt zich op wandelafstand (+/- 25 minuutjes stappen) van het historisch centrum. Ideaal, omdat we de wagen dan ook gewoon in de parking konden laten staan.

Na het inchecken wou ik natuurlijk onmiddellijk het centrum gaan verkennen. Met al meteen mijn eerste wow-moment als gevolg : de kathedraal. Prachtig !

Opvallend rond de kathedraal : de vele paardenkoetsen ! Mijn vriend trakteerde me prompt op een rondrit als eerste kennismaking met de stad. Wat een zalig idee !

De rit duurde 45 minuten, en de menner speelde ondertussen gids, zodat we al even van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sevilla konden genieten, waaronder deze Plaza de Espana.
En daar wist ik het al : zoveel moois ? Dit wordt een top citytrip ! 🤩

Na de rondrit besloten we nog wat rond te wandelen in de Barrio Santa Cruz. Zeker doen hoor !

Deze Joodse wijk ligt vlak achter de kathedraal en het Real Alcázar. Hier woonde de grote Joodse bevolking, tot ze in 1492 uit Spanje verbannen werd. De wijk verloederde, maar is ondertussen weer helemaal opgeknapt. 
En goed ook, want nu is het zalig rondkuieren in de wirwar van smalle kronkelige straatjes en pittoreske steegjes. De straatjes zijn volop versierd met bloemen aan de gevels, en er zijn die schattige kleine winkeltjes en gezellige pleintjes waar je iets kan eten en drinken in één van de vele cafeetjes en restaurantjes.

En als je er dan toch bent, kan je net als wij, op één van die vele terrasjes, van lekkere tapas gaan genieten. 
Wij kozen bij “Casa Tomate” onder andere voor een lekkere en verfrissende Salmorejo (de typische koude tomatensoep uit Andalucía)

DE GUADALQUIVIR

Na onze lunch wandelden we richting de rivier Guadalquivir. We hadden immers via “Get your Guide” een boottochtje gereserveerd.
Zo’n tochtje blijf ik een aanrader vinden. Het is een leuke manier om een stad vanuit een ander oogpunt te ontdekken.

De “Luna de la Guadalquivir” voer met ons gedurende een uurtje de rivier af, langs belangrijke bezienswaardigheden, zoals de Torre del Oro, de Paviljoenen van de Wereldtentoonstelling, en de Plaza de Toros.
We vernamen onder andere ook dat deze 657 km (!) lange rivier meer dan 200 jaar lang van enorm belang was. Blijkbaar was ze de belangrijkste maritieme route voor de westerse wereld (voor het transport van onder andere goud, tabak en andere waardevolle goederen).

Vanop de “Luna de la Guadalquivir”  kregen we ook al een mooi beeld van de Barrio Triana, met haar gekleurde gevels. De gids op de boot raadde ons ten stelligste aan deze wijk te bezoeken.
Omdat het onder andere dé wijk is van aardewerk en azulejo’s (siertegels),  leuke straatjes met heel wat winkels, én het ook de bakermat van de Flamenco is.
Geen probleem, deze wijk stond natúúrlijk ook al op ons lijstje ! 😁

We voeren ook onder de vele bruggen door die Sevilla rijk is, waarbij ik deze Triana brug (officieel de Puente Isabel II) met haar grote ringen toch wel de mooiste vond. 

Terug aan wal kwamen we als vanzelf op onze volgende bestemming uit, vermits alle boottochtjes hier vertrekken en aanmeren : namelijk de

TORRE DEL ORO

De Torre del Oro (letterlijk vertaald : de gouden toren) dateert uit de 12de eeuw, en ligt dus aan de rand van de rivier Guadalquivir. Ooit “zou” de koepel van deze toren volledig bedekt geweest zijn met gouden tegels (vandaar de naam).
Destijds werden hier veel schepen gelost. Later diende de toren onder andere nog als opslagplaats, gevangenis en kapel.

Momenteel is er een klein maritiem museum in de Torre del Oro gevestigd, waar je onder andere antieke scheepvaartinstrumenten, maquettes en zeeroutekaarten kan zien.
Omdat je rap rond bent in het museum, maakten we van de gelegenheid gebruik om het mooi uitzicht over de Guadalquivir van boven uit te gaan bewonderen.
Klein detail toch : de toren is 36 meter hoog, en je moet er dus wel een resem trappen voor over hebben. 😊

Na dit bezoek besloten we nog een avondwandeling te maken in het centrum, en te genieten van Sevilla by night alvorens naar ons hotel terug te gaan voor een verkwikkende douche en slaap.

DAG 2

Na een lekker ontbijt in het hotel gingen we weer op stap. Want ook nu hadden we leuke uitstapjes gepland !

KATHEDRAAL VAN SEVILLA

De kathedraal is het grootste Gotische kerkgebouw van de wereld met haar 127 m lang en 83 m breed. Die Gotische stijl waarin ze gebouwd is, lijkt haar nóg imposanter te maken. 

Telkens ik hier langs kwam tijdens onze citytrip (vaak dus), kon ik niet anders dan ze met grote bewondering bekijken. Al die uitgewerkte details op de gevels en torens zijn gewoon prachtig om zien !

Maar niet enkel de buitenkant van de kathedraal is prachtig.  Ook binnenin is deze kathedraal imposant groot en mooi.
Je kan er genieten van mooie glasschilderingen, verschillende altaarstukken, grafmonumenten, enorme schilderijen en prachtige houtsnijwerken.

Hieronder zie je 2 van de altaarstukken, met op de eerste foto het grootste altaarkunstwerk ter wereld (moeilijk weer te geven op foto, je moet er eigenlijk echt voor staan om de grootsheid ervan op je te laten afkomen)

Indrukwekkend allemaal, toch ? Geen wonder dat dit Werelderfgoed is !

CHRISTOFFEL COLUMBUS

Maar deze hieronder was toch mijn favoriet in de kathedraal van Sevilla. De graftombe van Christoffel Columbus !

De beroemdste ontdekkingsreiziger ter wereld heeft me altijd geïntrigeerd. Omwille van zijn reizen, maar ook omwille van het mysterie van waar zijn menselijke resten nu eigenlijk liggen.
Dezen “zouden” hier in Sevilla in de kathedraal liggen. Maar ik hoorde er een gids bekennen dat het niet echt zeker is. Ook de Dominicaanse Republiek claimt immers dat zij de resten bezitten.

Wat er ook van zij, deze sarcofaag, gedragen door de prachtig uitgewerkte enorme beelden vind ik gewoon indrukwekkend WOW … 🤩

Vanuit de kathedraal konden we na ons bezoek dan weer rechtstreeks naar de 

GIRALDATOREN

Dit is een trekpleister op zich ! Het is eigenlijk een oude minaret uit de Arabische tijd, die nu dienst doet als kerktoren van de kathedraal.

Neem je moed in beide handen, want de Giraldatoren is 97 m hoog ! 
Opmerkelijk : er zijn geen traptreden om naar boven te gaan. De vloer loopt schuin omhoog, een sterk hellend pad tot boven. Zo konden mensen vroeger met paarden de toren beklimmen in plaats van te voet.

Maar ook al is het een hele klim (het pad is genummerd van 1 tot en met 34) : zeker doen, het loont de moeite. Je kan tussenin even stoppen om via de kleine raampjes al wat van het uitzicht te genieten (en op adem te komen 😅)

Boven kan je tijdens je ronde de 25 klokken bewonderen (en hopen dat die niet allemaal gelijk gaan luiden net als jij er bent !), en heb je bovendien een fantastisch uitzicht over de stad. 

Na dit dubbel bezoek, was het hoog tijd voor een drankje en een tapa op één van de vele gezellige terrasjes in het centrum. Wat nagenieten ook van wat we al gezien hadden, en even de weg  bestuderen naar onze volgende bestemming, waar ik ook heel nieuwsgierig naar was, namelijk de

METROPOL PARASOL

Oh ja, deze moet je zéker op je lijst zetten als je Sevilla bezoekt ! Het is een modern bouwwerk van hout (uit 2011). Vanwege de vorm wordt dit bouwwerk door de Spanjaarden meestal ‘Las Setas’ (de paddestoelen) genoemd. Het zou de grootste houten constructie ter wereld zijn. 

Ondergronds heb je een archeologisch museum (dat we niet bezochten). We gingen wel met de lift naar het panoramaterras (28 meter hoog), en wandelden er over het 250 meter lange wandelpad, om alweer van een mooi zicht over de stad te genieten. Heel leuk om doen …

FLAMENCO

Tja, als je Sevilla, dé bakermat van de Flamenco bezoekt, mag zo’n avondje natuurlijk niet op je programma ontbreken !

Wij kozen voor de Flamenco show in “LA CANTAORA“,  gelegen in een klein straatje (c/Albareda 22), aan de rand van het historisch centrum. 
Ik durf deze zeker aan te bevelen. Het is een kleine zaal, beperkt aantal toeschouwers dus, wat de sfeer intiemer maakt. Je kan enkel voor de show gaan of, zoals wij, voor de show en tapas kiezen. Dat maakt het plaatje compleet : Spaanse zang en dans, met Spaanse hapjes ! 😊

En dit was echt genieten hoor. De passie droop er af, zowel bij de twee dansers, de gitarist als de zanger. De dansers leken tijdens hun optreden in een eigen wereld te vertoeven, als in trance. 
Dit voelde zo echt aan. Indrukwekkend …

TIP : reserveren voor deze show is echt wel een aanrader, omdat het aantal toeschouwers beperkt is. Je kan dat via hun site of, zoals wij deden, via Get Your Guide. Via DEZE link kom je meteen op de juiste pagina terecht.

Met deze geslaagde avond sloten we onze tweede dag af en wandelden we voldaan terug naar ons hotel  …

DAG 3

Spijtig, laatste dag Sevilla alweer ! Met gelukkig nog veel leuks op het programma. Na het ontbijt dus weer richting centrum want we hadden online tickets geboekt (zeker doen!) om het Real Alcázar (Koninklijk Paleis) te bezoeken.

REAL ALCÁZAR

Het Koninklijk Paleis wordt nog steeds deels door de Koninklijke familie gebruikt, maar is toch toegankelijk voor bezoekers.
Dit paleis is een groot voorbeeld van de Mudejar architectuur (een mengeling tussen Arabische en Spaanse stijlen). 

En zelfs als je misschien weinig interesse hebt in cultuur en kunstgeschiedenis, kan je niet anders dan onder de indruk te zijn van deze rijkelijk versierde gebouwen.

Zoals je hieronder kan zien biedt het Paleis een mix van gebouwen en patio’s, het alles voorzien van rijkelijk versierde marmeren zuilen, verfijnd houtsnijwerk, en schitterende azulejo’s (siertegels)
Maar ook de paleistuinen met verschillende oude baden en mooi verzorgde bomen, fonteintjes en zelfs een vijver,  zijn prachtig om in rond te wandelen en even in uit te rusten.

Ook het Real Alcázar staat (verdiend) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Nog een weetje : het paleis diende als decor voor verschillende films en series, zoals “Kingdom of Heaven” en het overbekende “Game of Thrones“.

Na ons bezoek aan het Real Alcázar namen we de Hop -on Hop-off bus om de Guadalquivir rivier over te steken voor onze volgende bezoek : namelijk de

BARRIO TRIANA

De Trianawijk van Sevilla was vroeger de wijk van zigeuners, zeelieden, arbeiders en pottenbakkers. Triana is dan ook vooral bekend om het aardewerk en de azulejo’s (siertegels) in keramiek.
Het is een heel leuke wijk om in rond te lopen, met net als de Barrio Santa Cruz, een wirwar van kleine straatjes. 

Vergeet zeker ook niet  over de Puente de Isabel II, de oudste ijzeren brug in Spanje (de brug met de ringen waarvan ik hierboven al een foto postte) te wandelen.  En pik gelijk een terrasje mee aan de rivier voor een drankje of een lekkere lunch…

In de Barrio Triana bezochten we tevens de bekende Mercado de Triana (de overdekte markt). Ook wel een aanrader. Een gezellige drukte met veel kleurrijke, verzorgde standjes, en natuurlijk de onmisbare drank- en eetgelegenheden.

Na dit alles was het alweer tijd om op de Hop-on Hop-off bus te stappen naar onze laatste bestemming van deze citytrip : de

PLAZA DE ESPANA

Van deze plek had ik al veel foto’s op het internet gezien, en vond die zo mooi, dat ik enkel kon hopen niet teleurgesteld te worden door de realiteit. Maar nee hoor : de Plaza de España is gewoon FANTASTISCH mooi ! 😍

Het is een halvemaanvormig plein (met een doorsnee van 200(!) meter) met water en bootjes, gebouwd voor de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929.
Het middenplein wordt door vijf bruggetjes verbonden met de zijkant. De bruggen symboliseren de vier oude Spaanse Koninkrijken in de tijd van de Katholieke Koningen, zo’n vijf eeuwen geleden (Castilië, Aragon, León en Navarra)

Voor de filmfans : ook de Plaza de Espana is het decor geweest voor meerdere films. Het gebouw komt bijvoorbeeld terug in Star Wars ‘The Attack of the Clones‘. 

Ook leuk is dat je aan de zijkant van het gebouw één lange galerij vindt, met daarin 52 nissen waarop alle Spaanse provincies zijn afgebeeld, met hun wapenschild en geografische ligging.
Deze fresco’s zijn gemaakt met typische Andalusische azulejos.

En ja, wat dacht je ? Natuurlijk wou ik een fotootje bij de fresco van de provincie Málaga waar ik ondertussen al zoveel mooie herinneringen aan heb. 

Met ons bezoek aan de Plaza de España, hadden we ons hele wenslijstje afgewerkt. 

Ondertussen kan ik dus inderdaad bevestigen dat Sevilla écht zo mooi en leuk is als je overal leest en hoort !

Wij besloten deze fantastische citytrip Sevilla op een gepaste manier af te sluiten.  Met een dineetje in het restaurant op de bovenverdieping van het hotel, met zicht op Sevilla by night …

Zo, hopelijk hebben jullie genoten van mijn rondleiding. Deze blog schrijven was voor mij in elk geval nogmaals nagenieten van die prachtige citytrip naar Sevilla.

Hebben jullie Sevilla reeds bezocht ? Dan ben ik alvast benieuwd  naar jullie bevindingen. Of staat Sevilla nog op het “to do lijstje” ? Laat maar weten in een reactie hieronder ! Altijd leuk om jullie mening te lezen …

Graag meer lezen over mijn uitstappen in Spanje ? Dat kan heel makkelijk. Gewoon hieronder klikken op het gewenste linkje :
Malaga in 1 dag
Benalmádena, zoveel meer dan strand
Juzcar, Setenil de la Bodega en Ronda
Route van muurschilderingen in Estepona

 

Nog niet ingeschreven op mijn nieuwsbrief ? Zeker doen, dan mis je geen enkel toekomstig blogbericht !
Je kan me natuurlijk ook volgen via mijn FB-pagina en/of Instagramprofiel. Dit kan heel makkelijk door te klikken op de betreffende buttons bovenaan elk bericht.

KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN

11 reacties op “Sevilla citytrip – mijn tips”

 1. Knap geschreven. ik zou er zo weer naar toe willen gaan. Mooie foto’s . De Metropol Parasol is een heel mooi plein. Op naar de volgende uitstap…. Barselona zeker, kijk er al naar uit.

 2. Van Parijs Erwin

  Interessante reportage Nicky…!
  Kan je het routeplannetje van het internet downloaden, of kan je het ergens ter plaatse in Estepona bekomen ?
  Beste groet
  Erwin

  1. Hallo Erwin. Eerst en vooral bedankt voor je reactie. Altijd leuk om lezen. Wat je vraag betreft : ik heb geen routeplannetje. Ik werk gewoon met Google Maps als ik ergens naartoe wil, en kijk o.a. op Get your Guide om leuke dingen in een stad te ontdekken. In mijn blogberichten vind je ook vaak uitgaande linkjes. Als je daar op klikt, kom je uit op de betreffende sites zoals, voor Sevilla, de site van Get your Guide, of het Hotel Sevilla Center, of nog La Cantaora voor de Flamenco. Die opzoekingen zijn trouwens al een deel van mijn plezier als ik een bezoek plan…

 3. Martine Patrouille

  Als dat geen uitgebreid verslag is… Dan weet ik het niet meer… Prachtig geschreven…. Benny heeft er een concurent bij. ????????

  1. Dankjewel voor je leuke reactie ! Benny hoeft echter geen concurrentie te vrezen. Ik kan absoluut geen thrillers schrijven. Ik hou het bij : “schoenmaker blijf bij je leest” (hahaha)

 4. Benny Baudewyns

  Al was ik er zelf bij, wat een genoegen om door deze aangename en vlotte tekst te gaan en alles opnieuw te beleven!!!!!

 5. Zoals altijd zo mooi geschreven en gedetailleerd! Als ik jouw verhalen lees waan ik me met jullie altijd mee op stap…genieten van al het moois!
  Ik zou er toch nog es goed over nadenken om deze prachtige uitstapjes, rijk gevuld aan verleden en nu, in een gidsje uit te brengen????
  Ben enorme fan van jouw verhalen!
  Op naar de volgende trip!

  1. Wow Leen, wat een complimenten. Je doet me blozen! Zo leuk voor me dat jullie genieten van mijn schrijfsels. Ik laat jullie graag meegenieten van al het moois dat ik zelf ontdek …

 6. Misschien val ik wel in herhaling , maar je zou werkelijk een gids kunnen zijn voor de vele belgen die dit prachtige land met zoveel architectuur en cultuur bezoeken. Wat een mooie reportage, doet een mens werkelijk dromen. Geniet er maar van en laat ons ook maar meegenieten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.