“Ruta de los Murales”, route van de muurschilderingen in Estepona (Andalucía)

Muurschilderingen. Houden jullie ervan ?
Ik alleszins wel. Telkens weer kijk ik er met bewondering naar. Niet alleen maken ze betonnen muren van flatgebouwen minder lelijk en versieren ze gevels, ze brengen ook meer leven in de straten en wijken. En net daardoor maken ze een wandeling door de stad nog net iets leuker.

In Estepona, aan de Costa del Sol, ben je alvast op je juiste plek om muurschilderingen te gaan spotten. De  stad heeft sinds 2012 heel erg ingezet op cultuur. Waardoor je veel kunst ziet in de straten, gaande van sculpturen tot artistieke muurschilderingen.

LA CAIDA’

‘LA FASE AZUL DE PAJARITO CURIOSO’


EERST TOCH NOG EEN WOORDJE UITLEG …

Want waar komen al deze muurschilderingen vandaan ? 
De stad Estepona besloot in 2012 om plaatselijke, en ook enkele internationale, artiesten de gelegenheid te geven om de muren van flatgebouwen te verfraaien. En dat was blijkbaar een schot in de roos. De muurschilderingen bleken een extra toeristische attractie te zijn !
Begin 2020 werd dan een internationale wedstrijd uitgeschreven. 70 deelnemers waagden hun kans.
En het resultaat mag er alvast wezen : je vindt op de wandelroute street-art kunstwerken in allerlei stijlen en strekkingen.
Ik wil hier toch beginnen met jullie de winnaars van bovenvermelde wedstrijd te tonen. De eerste is ‘LA CAIDA‘, die de hoofdprijs kreeg. Verdienstelijke tweede werd ‘LA FAZE AZUL DE PAJARITO CURIOSO‘ (tweede foto).
Twee volledig verschillende stijlen, maar dat is ook een bijkomend pluspunt aan de route. Er is voor ieder wat wils.  Je vindt er zowel portretten, als panorama’s, abstracte muurschilderingen, dagelijkse taferelen … 

MAAR NU : OP STAP !

Gewapend met de route van de muurschilderingen die we van het internet haalden (Mapa de la Ruta de los Murales de Estepona) vertrokken mijn vriend en ik voor een fascinerende wandeling .

Deze had ik al gezien bij een vorige wandeling. Het is en blijft alvast één van mijn topfavorieten : ‘DIA DE PESCA‘ van José Fernández Rios (Spaanse artiest waarvan je meerdere muurschilderingen op de route zal vinden).
Dit is trouwens de grootste muurschildering van Spanje ! 1000 m2 groot, en over niet minder dan 6 gebouwen verwerkt. Een meesterwerk ! En dan heb ik het niet enkel over de grootte  van deze muurschildering.
Kijk naar die enorme vis vooraan, hoe die in detail geschilderd werd. En die visser drie flatgebouwen daarachter die zijn vangst aanschouwt. De zwiepende lijn die over de tussenliggende flatgebouwen gaat. Knap werk toch ?
Een hele opdracht om dit tafereel te fotograferen dacht ik. Maar ook hier een schitterende oplossing van de stad : tegenover het eerste flatgebouw is op de stoep een stip en pijl geschilderd van waar je de hele scène op één foto krijgt, zoals hierboven. Bedankt Estepona !

Het is evident dat muurschilderingen over meerdere gebouwen verspreid, duidelijk nog meer tot hun recht komen. Nóg een voorbeeld daarvan vonden we op de Plaza Antonia Guerrero. 
Diezelfde José Fernández Rios maakte er deze bewonderenswaardige ‘RECUERDOS ORIENTALES’. Deze muurschildering spreidt zich boven twee café’s en een winkeltje, en biedt een prachtig zicht op de bergen, met op de voorgrond de kantelen van een Moors kasteel. De echte palmbomen vervolledigen het plaatje.
Links op deze foto zie je op een ander gebouw de muurschildering van een vrouw…

Het werk is genaamd ‘SUENO DE LIBERTAD
(ik droom van vrijheid)
Ook hier weer heel veel oog voor detail en kleur.

Persoonlijk detail :
Toen we deze muurschildering bekeken, maakten mijn vriend en ik ons dezelfde opmerking :
Die blik. Lijkt die vrouw nu niet op Barbara Sarafian, onze eigen Belgische actrice ?

Kijk zelf maar eens. Wat vinden jullie ? 

Wat verder kwamen we, via de Calle Terraza, aan het Orchidarium terecht. Voor de liefhebbers trouwens zeker een apart bezoek waard met de 4.000 verschillende orchideeën die je er kan bewonderen !
Maar het loont zeker ook de moeite om rond het park en het Orchidarium te wandelen. Zoals je hieronder in de afbeeldingcarrousel kan zien, zijn verschillende gevels er versierd met muurschilderingen van (hoe kan het ook anders op deze plek), planten en bomen.
Mooi ook hoe telkens weer die schaduw van bloempotten, struiken en bomen niet vergeten wordt. Het geeft net dat ietsje meer waarde aan deze muurschilderingen … ,

Zijn jullie nog mee, want we zijn er nog lang niet !
De route is inderdaad een stevige wandeltocht door verschillende wijken van Estepona. Soms vlak, maar toch ook vaak heuvelachtig. Maar na elke “kuitenbijter” (zoals wij oplopende straten noemen), word je steevast beloond met het zicht op één of andere enorme muurschildering.
Zoals hieronder de ‘REGANDO EL JARDIN‘. Alweer van de hand van José Fernández Rios ! Deze Spaanse schilder heeft dus blijkbaar heel wat prachtige muurschilderingen voor Estepona gemaakt (hij heeft er met mij alvast een bewonderaarster bij !).
Ik vind deze ook heel bijzonder. Dit reuzenmeisje is zo getrouw, en alweer met oog voor detail, geschilderd. Kijk maar naar haar schoenen, de plooien in haar broek, de details van haar t-shirt, het paardestaartje, de schaduw achter haar…
En geef toe : lijkt het nu niet alsof ze die boom links op de foto écht aan het besproeien is ?

Maar ook de twee hieronder verdienen een plekje in mijn persoonlijk favorietenlijstje.
Op de eerste foto zie je de ‘CASA DE LA BUENA GENTE‘, 80 m2 groot, en werkelijk het hele huis beslaand (een huis op een huis zeg maar).
Op de tweede foto bedekt ‘ATLANTAS‘  zowaar de 7 verdiepingen van het flatgebouw. 
Val ik in herhaling door dezen alweer indrukwekkend te noemen ? Sorry dan, maar dat is het ook echt hoor !

EVEN OP ADEM KOMEN …

Na dit deel van de wandeling begon onze maag toch echt wel te knorren. We besloten dan ook op zoek te gaan naar een restaurantje in de gezellige smalle straatjes van Estepona, en daar te lunchen. Een hele uitdaging, want er zijn zóveel lekkere adresjes hier ! Uiteindelijk kozen we voor “LA TARANTELLA” (ook een aanrader trouwens voor wie in de buurt moest zijn : lekkere keuken, vriendelijk personeel en mooie omkadering)

Met opgeladen batterijtjes konden we, na een toch ietwat uitgelopen lunch (het was er dan ook zo gezellig 😊), weer op stap.

Ik ga hier wel niet alle muurschilderingen die we zagen, tonen en beschrijven. Ik besef best dat, gelet op de hoeveelheid, het anders best langdradig zou kunnen worden.
Het is een beetje als vakantiefoto’s hé. Je wil ze allemaal en vol enthousiasme aan je vrienden en familie tonen.  Zonder vaak te beseffen dat jij, omdat je ter plekke was, het soms heel anders ervaren hebt, er persoonlijke herinneringen aan verbindt. Wat je in het echt gezien en bewonderd hebt, kan je bovendien niet altijd overbrengen in foto’s of taal. En dan hebben je vrienden en familie het na een deel van je foto’s wel gehad.

Dat is een heel normale reactie (ik betrap er mezelf soms ook op trouwens 😊). Dus veronderstel ik dat het dan ook voor deze muurschilderingen zou kunnen gelden. Ik kan jullie dan wel veel foto’s tonen en ze beschrijven. Dat WOW-gevoel dat wij meermaals hadden, tja, dat valt moeilijker te omschrijven, dat moet je ter plekke voelen.

Ik zal hieronder dan ook, zonder bijkomend commentaar, verschillende muurschilderingen tonen in twee nieuwe carrousels, zodat jullie toch een breder beeld krijgen.,

MAAR EERST TOCH NOG EVEN DEZE DRIE NADER BELICHTEN :

‘UNA FLOR DE FUTURO’ vonden we pas na enig zoekwerk (soms is het plannetje niet echt nauwkeurig), en met de hulp van een vriendelijke Spaanse burger.
Deze muurschildering stelt een hele mooie futuristische bloem voor. Maar het werd nog leuker toen we er op attent gemaakt werden dat, wanneer je op de hoek van de Avenida Andalucía gaat staan, je die futuristische bloem ook in metaal ziet. En dan nog wel precies voor de muurschildering ! Knap toch ?

‘AZUL Y PLATA’ (Blauw en Zilver) verdient toch ook enige uitleg.
Oké, afbeeldingen van de zeebodem, met vissen, een kwal, zee-egels en algen, zijn op zich natuurlijk niet zo speciaal en origineel.
Wat deze twee echter wél bijzonder maakt, is dat ze gemaakt werden door gedetineerden uit de gevangenis Alhaurin de la Torre.
Bovendien zijn deze sculpturen elk 6 meter hoog en zomaar 400 kilo zwaar (jawel !). Ze zijn van gegalvaniseerd staal en dienden op een speciale manier aan de gebouwen verankerd te worden om de veiligheid van passanten te kunnen waarborgen ! 

De laatste waar ik nog een klein woordje uitleg bij wil geven is deze.
Bij alle voorgaande muurschilderingen diende je omhoog te kijken. In de Calle Màlaga bevindt ‘AGUA’ zich echter op een lage muur.
De reden hiervoor is heel simpel. Deze muur werd immers speciaal voor blinden gemaakt !
De drie dolfijnen en de waterdruppels werden gemaakt in een mozaïek van tegels. Op alle figuren werden brailletekens geëtst, zodat de blinden ze kunnen voelen.
Kunst op “tast”hoogte zeg maar …

Hieronder vinden jullie dus tenslotte nog twee carrousels met een persoonlijke selectie van de andere muurschilderingen die we op onze wandeling konden bewonderen.
Ik zou zeggen, ga er even door en geniet !

TOCH NOG ENKELE TIPS :

Dit is zeker een route die aanbeveling verdient. Bovendien is dit openluchtmuseum gratis en niet gebonden aan openings-en sluitingstijden. Goed weer is aanbevolen, maar daarvoor zit je aan de Costa del Sol meestal heel goed.

Maar ! Er zijn in Estepona momenteel niet minder dan 61 (!) muurschilderingen (en nog 1 in opbouw). Je vindt ze verspreid over de verschillende wijken. Vooral omwille van dit laatste, valt het toch te overwegen de route te spreiden over twee dagen, en goede stapschoenen te voorzien (de stappenteller tikt mooi aan en zoals eerder gezegd vertoont Estepona hier en daar toch wel een heuvelachtig karakter). 

TOT SLOT :

Het was in elk geval leuk jullie hier een beperkte en persoonlijke rondleiding te hebben kunnen geven.
En als jullie bij een volgend bezoek aan Spanje (als heel dat coronagedoe voorbij is), in de buurt zijn : ZEKER DE ROUTE VAN DE MUURSCHILDERINGEN DOEN !!!

Ik zou het alvast leuk vinden jullie reacties op mijn bericht te lezen. Het maakt het zoveel leuker voor mij om nieuwe blogs te schrijven.
Post je reacties, opmerkingen of tips in het formulier hieronder, of rechtstreeks op mijn facebookpagina nickys leef en beleef blog 
Alvast tot later voor een nieuwe blog  … 🙋‍♀️

TIP : SCHRIJF JE ZEKER IN OP MIJN NIEUWSBRIEF EN/OF LIKE MIJN INSTAGRAM EN FB-PAGINA (VIA DE BUTTONS BOVENAAN). ZO WORD JE METEEN VERWITTIGD BIJ HET VERSCHIJNEN VAN EEN NIEUW BLOGBERICHT !
                      KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN …

11 gedachten over ““Ruta de los Murales”, route van de muurschilderingen in Estepona (Andalucía)”

 1. Wij moeten zeker eens op stap gaan want er zijn nog veel schilderijen die we nog niet gezien of gevonden hebben. Weer tof om te lezen.

 2. De bruyne peggy

  Prachtig zeg die muurschilderingen. Dit opent weer perspectief in deze donkere tijden en brengt een goed gevoel teweeg. Bedankt voor de bijkomende informatie. Kan niet wachten op je volgende blog.

 3. Weer een topblog. Doet mij al dromen. Hopelijk mogen we volgende zomer opnieuw op vakantie en kunnen we het in real-time komen bekijken.

 4. Gewoon Top!
  Prachtig gewoon!
  Het beroert je gewoon…maakt de sombere dagen alvast kleurrijker en geeft je een warm gevoel.
  Ook weer zo mooi en leerrijk geschreven!
  Bij de eerste zin en foto wil je al zien en lezen wat het volgende verhaal is.
  2 auteurs onder hetzelfde dak…kan niet anders dan boeiend en gezellig zijn!
  Op naar je volgend verhaal Nicole!
  Ik denk dat ik bij het volgende bezoek een paar weekjes ga blijven ????
  Aan stapschoenen geen gebrek en Beauke ziet het eveneens zitten ????
  Dikke pluim????‍♀️

 5. Wel, als je denkt dat Spanje niet veel meer te bieden heeft dan zon, zee, strand, lekker eten en irritante Spanjaarden (????) dan moet je na het lezen van deze blog en die van je vorige uitstappen toch wel je mening herzien. Die muurschilderingen zijn echt wel fenomenaal. Goed idee om op deze wijze in te zetten op cultuur!

 6. Chouette reportage sur l’art qui envahit les rues Nicole !
  Instructif et richement illustré , j’ai découvert de superbes fresques murales !

 7. Ann Van de Voorde

  Proficiat, terug mooi geschreven .
  Zie dat we nog veel gebouwen met muurschilderingen niet gezien hebben .
  Is volgende week een jaar geleden dat we nog naar ons appartement in Casares kwamen.
  Hopelijk kunnen we binnen enkele maanden afkomen,en gaan we die route ook eens volgen .
  Estepona is toch zo een mooie prachtige bloemenstad , zowel langs de pleinen en parken als met hun vele mooie bloemen en planten aan de gevels .
  En dan nog die fenomenale muurschilderingen !
  Ben blij dat ik via jou toch nog wat kan meemaken van onze geliefde streek.

 8. Woww dit is een leuke manier om een blog te kijken . Mooi en apart voor iedereen wat mooi’s te zien .Dit ga ik onthouden als ik volgend jaar op vakantie gaat. Net een huis gekocht dus ff niet meer weg .Helaas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.