Boekenplank juni 2021

In juni las ik dan misschien máár twee boeken, maar het waren wel twee ‘kleppers’  (zowel in volume als van inhoud). 
Benieuwd naar mijn reviews ? Lees dan zeker verder !

‘FIFTY FIFTY’ door Steve Cavanagh, 
(fictie, rechtbankthriller), Uitgeverij Luitingh-Sijthoff,
397 blz


”911, hoe kan ik U helpen?’ Mijn vader is dood. Mijn zus Sofia heeft hem vermoord. Ze is nog in huis. Stuur alstublieft hulp.’
‘Mijn vader is dood. Mijn zus Alexandra heeft hem vermoord. Ze is nog in huis. Stuur alstublieft hulp.
Eén van hen liegt en is de moordenaar. Maar wie ? Aan advocaat Eddie Flynn om de waarheid te achterhalen.

Het eerste boek dat ik van Steve Cavanagh las was ‘DERT13N‘. Een superspannende rechtbankthriller die ik in mijn Boekenplank van februari 2021 besprak.
Toen ik deze ‘FIFTY FIFTY‘ in de rekken zag, twijfelde ik dan ook geen moment.
De achterflap van ‘FIFTY FIFTY‘ sprak me meteen aan. Ook de cover is uitnodigend, evenals het feit dat de zijkanten van het boek roodgekleurd zijn, wat het toch wel een speciale touch geeft.
Ik begon dan ook met veel verwachting te lezen. En ook nu werd ik niet teleurgesteld !

Geef toe : dit is toch een schitterend uitgangspunt ? Twee zussen, Alexandra en Sofia Avelino die  afzonderlijk het verminkte lijk van hun vader vinden. Die allebei, blijkbaar doodsbang, de politie bellen. Allebei beweren ze zeker te zijn dat de andere het gedaan heeft. Dat kan toch niet anders dan je nieuwsgierigheid prikkelen ?

De enige zekerheid doorheen het verhaal is dat één van beiden de moordenares is !
Ze worden dus allebei in hechtenis genomen. En dan is het aan hun advocaten om de onschuld van hun respectievelijk cliënte te bewijzen.

De hoofdstukken worden verteld uit het oogpunt van advocaat Eddie Flynn (die Sofia verdedigt), advocate Kate Brooks (die Alexandra verdedigt), en ZIJ. Deze laatste is de moordenares.
Je kan echter uit de hoofdstukken en de hints in wat ZIJ vertelt, niet opmaken of dit Alexandra of Sofia is. Omdat de details op beiden betrekking kunnen hebben !

De auteur slaagt er op een schitterende manier in je steeds weer aan het twijfelen te brengen. Je denkt te weten wie het is en dan … toch weer niet ! Telkens komt er een nieuw bewijs of een nieuwe wending. Waardoor je weer gaat twijfelen. Zo blijft het boek spannend en wil je gewoon verder blijven  lezen.

Bovendien beschrijft Cavanagh het proces op dusdanige manier dat je je echt in de zaal op de jurybanken waant. Top ! (Het feit dat Cavanagh zelf advocaat was tot 2019, speel hier natuurlijk wel mee.)

Zoals gezegd ben ik sinds ‘DERT13N‘ al fan van Cavanagh. Maar nu dus nog meer ! Ik kijk al uit naar zijn volgend boek in de Eddie Flynn-reeks.
Maar ondanks het een reeks is, kan je de boeken zonder probleem apart lezen hoor !

Steve Cavanagh wordt volgens de Daily Mail bestempeld als troonopvolger van John Grisham. 
 Als fan van Grisham kan ik dit enkel beamen. Eigenlijk vind ik Cavanaghs’ schrijfstijl zelfs nog vlotter en intenser dan die van Grisham !

Mijn conclusie : Meestal doe ik er langer over om een boek van dit volume uit te lezen. Maar bij deze “FIFTY FIFTY” nam ik echt élk vrij moment te baat om verder te lezen. Dat zegt alles. Dus : zeker een aanrader !!

‘BLING BLING 1, DIAMANTROOF IN DELHI’ door Jan VAN DER CRUYSSE – (fictie, misdaadroman) 
Uitgeverij Manteau – 523 blz

Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot een wervelwind van bloed en wraak van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

Auteur Jan VAN DER CRUYSSE :
– winnaar van de Hercule Poirotprijs 2016
– winnaar van de Diamanten Kogel 2016
– winnaar van de Schaduwprijs 2017

Met zo’n mooie cover, de samenvatting op de achterflap en 3 prestigieuze prijzen, was het hoog tijd om me aan deze ‘BLING BLING 1‘ te wagen ! 

Het boek begint al onmiddellijk met de diamantroof op het vliegveld van Delhi. De auteur schrijft het verhaal vanuit het oogpunt van verschillende personages, die elk op hun eigen manier betrokken zijn bij deze roof.
Het lijkt de perfecte roof. De politie tast volledig in het duister. In het milieu worden zondebokken gezocht, er wordt gemarteld en gemoord. Zelfs onschuldigen worden niet ontzien.

Eerlijk gezegd werd ik in het begin wat afgeschrikt door het groot aantal hoofdpersonages in dit verhaal. Maar dat bleek niet nodig. De personages zijn goed uitgewerkt. En door de schrijfstijl van de auteur kan je bovendien toch wel goed het onderscheid houden en makkelijk volgen.
Twijfel je toch (heb ik tweemaal gehad), dan helpt de handige lijst van de hoofdrolspelers (achterin het boek),  je terug op het juiste spoor.

Ook leuk is dat het verhaal  zich afspeelt op verschillende continenten, in verschillende verhaallijnen. Een mooi inzicht in het wereldje van de diamanthandel krijg je er zo bij !

Auteur Jan VAN DER CRUYSSE is jarenlang woordvoerder geweest van Brussels . Airport, en dat merk je duidelijk in zijn schrijven. 

Mijn conclusie : Ik vond dit zeker een goed boek. Vlot geschreven, met goede dialogen. Je blijft steeds benieuwd naar wat nog komen gaat.
Het verhaal heeft volgens mij zelfs alle ingrediënten om verfilmd te worden (al zou het, omwille van de gebeurtenissen op verschillende continenten, en het aantal hoofdpersonages, wel duur uitvallen vrees ik.)

Je kan het boek alleenstaand lezen, ook al voelt het als een open einde. Ik was alvast nieuwsgierig genoeg geworden om ondertussen ook het vervolg, ‘BLING BLING 2′, te kopen. Hopelijk is ook die even spannend en ga ik daarna voor ‘BLING BLING 3” …

Zo, dit waren dan de twee boeken die ik afgelopen maand las, en mijn mening erover. Hopelijk hebben jullie er wat aan en inspireert het jullie in de zoektocht naar een spannend boek.
Ik hoor natuurlijk graag of jullie ze misschien zélf al gelezen hebben, en mijn mening erover delen. 

Hieronder nog een overzicht van mijn vorige boekenplanken : per maand, met bijhorende link naar het betreffende blogbericht :

 

Boekenplank mei 2021 ? Klik HIER

Boekenplank april 2021 ? Klik HIER

Boekenplank maart 2021 ? Klik HIER

Boekenplank februari 2021 ? Klik HIER

Boekenplank januari 2021 ? Klik HIER

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwe blogs ? Als je het formulier invult krijg je automatisch mijn nieuwsbrief bij een nieuwe post. Handig toch ?

Ook via mijn FB-pagina en mijn Instagramprofiel kan je me volgen als je dit verkiest. Klik hiervoor simpelweg op de betreffende buttons bovenaan het blogbericht of op de Homepage.

                                      Klik HIER om terug naar de Homepage te gaan

2 gedachten over “Boekenplank juni 2021”

  1. Serieuze kleppers die je las! Ik twijfel of het iets voor mij zou zijn … ik geraak er niet echt uit 😉 En ik ben nu in mijn periode van het wat ‘lichtere’ genre; geen ‘flutromannekes’ zo erg is het nu ook weer niet maar met mijn hoofd nogal vol mag het iets minder zwaar leesvoer zijn. Maar je leeservaringen las ik met plezier!

  2. Amaai proficiat zeg, zelf waag ik mij niet aan zulke kleppers maar heb wel een grote bewondering voor zij die het wel doen ????, het was wel heel fijn om jouw leeservaringen te lezen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.