Boekenplank februari 2021

Ook in de kortere maand februari kon ik 3 boeken definitief van mijn boekenplank halen en lezen. 
Ditmaal één waargebeurd verhaal en twee thrillers (inderdaad, alweer thrillers, maar met een legal en een literaire thriller toch een ietsje anders, niet ?) 😁
Benieuwd ? Lees dan hieronder over welke boeken het gaat en wat ik er persoonlijk van vond. 
En oh ja, als je op de blauw onderlijnde linkjes klikt, krijg je nog meer informatie …

‘DERT13N’ door Steve Cavanagh – (fictie, legal thriller)
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff – 373 blz

Steve Cavanagh (geboren en wonende in Belfast) is in het gewone leven burgerrechtenadvocaat.
Het hoeft dan ook niet te verbazen dat hij juridische thrillers schrijft. En vermits ik die “legal” thrillers  best wel kan smaken …

Van na het lezen van de proloog wist ik al dat dit een pageturner voor me zou worden. 
Ondanks dat je van in het begin weet hoe de situatie er in de rechtbank voor staat, is dit een heel spannend boek.

Er zijn 3 hoofdpersonages in DERT13N. Er is advocaat Eddie Flynn (zelf een voormalig oplichter), die de verdediging op zich neemt. Er is Robert Solomon die ervan beschuldigd wordt zijn vrouw te hebben vermoord. En er is jurylid Kane. De opzet is duidelijk : er is een moord gepleegd en er is een beschuldigde.
Simpel, toch ? Ware het niet dat de échte moordenaar niet in de beklaagdenbank zit, maar in de jury !! 

En daarmee verraad ik heus niets van het verhaal hoor ! Dat je dit van in het begin weet, neemt niets weg van de spanning. Er zijn immers nog veel vragen die moeten beantwoord worden. Wie is die Kane ? Hoe gaat hij zich een plaats verwerven in de jury ? Waarom wil hij daar zijn ? Je bent benieuwd hoe alle puzzelstukjes op hun plek zullen vallen.

Dit boek is vlot geschreven. De hoofdstukken zijn afwisselend in de ik-vorm (door advocaat Eddie Flynn), en in de derde persoon (voor Joshua Kane) geschreven. De personages zijn goed uitgewerkt. Er zijn enkele goede plotwendingen, zodat je maar wil blijven doorlezen om te weten hoe deze zaak opgelost zal worden. 
Dat er een onverwacht einde komt, maakt het alleen maar mooier…

DERT13N is het 4de deel van de Eddie Flynn-serie. Zoals ik zelf gemerkt heb, is het niet nodig de eerste delen gelezen te hebben om optimaal van dit boek te kunnen genieten. 
Maar na ‘DERT13N’ wil ik zeker die vorige 3 boeken uit de serie ook lezen. Dit is een aanrader !

‘HUIS VOL LEUGENS’ door Nicci French – (fictie, literaire thriller) – Ambo/Anthos Uitgevers – 397 blz

Het schrijversduo Nicci French leerde ik kennen op aanraden van een goede vriendin, die mij het eerste boek van de achtdelige Frieda Klein-serie uitleende. Ik vond het zo goed dat ik de andere 7 delen bijkocht !
Dit boek is helemaal anders dan die serie, dus was ik benieuwd of ook dit me zou kunnen bekoren.

‘HUIS VOL LEUGENS’ begint met een dilemma. Immers, wat doe je als je je minnaar vermoord terugvindt ? De hulpdiensten bellen zoals het hoort ? Of, uit angst dat je relatie zal uitkomen (en je huwelijk bijgevolg ontploft), je sporen wissen uit het appartement, ook al ben je onschuldig aan de moord ?
Neve, het hoofdpersonage, kiest voor het sporen wissen.

Ik vond het alvast een interessant uitgangspunt. Dat je het verhaal volgt vanuit de persoon van Neve maakt het nog spannender. Je leeft mee met het hoofdpersonage, je let op elk detail. Alsof je zélf bang bent dat ze zich gaat verspreken !
Nieuwe wendingen maken dat Neve steeds meer en meer verstrikt raakt in een kluwen van leugens. Het net lijkt zich meer en meer rond haar te gaan sluiten. Gaat ze veroordeeld worden voor iets dat ze niet gedaan heeft ? Gaat ze zich uit die penibele situatie kunnen redden zonder haar gezin te verliezen ? En waarom werd haar minnaar vermoord ? Wordt de échte moordenaar trouwens gevat ? 

Deze ‘HUIS VOL LEUGENS’ is spannend, vlot geschreven, met een aantal verrassende plotwendingen. 
Ook al vond ik de epiloog wat zwakjes en overbodig, toch vond ik dit weer een goede Nicci French.

‘DE GEVANGENE’ door John Grisham (waargebeurd verhaal) – A.W. Bruna Uitgevers B.V. – 332 blz

WOW ! Dit boek heeft me echt aangegrepen hoor ! 
Stel je maar eens voor : je bent onschuldig aan moord, maar door de obsessie van een officier van justitie kom je uiteindelijk toch voor een jury te staan en … krijg je de doodstraf, ondanks een ijzersterk alibi ! 

Ongelooflijk ? Inderdaad. En toch overkwam het Ron Williamson in Ada (Oklahoma), waar hij opgroeide. Een waargebeurd verhaal waar je alleen maar stil kan van worden. De lijdensweg van deze man, zijn psychische gezondheid die er meer en meer op achteruit gaat in de Dodengang. Pff, beklijvend.

Van John Grisham las ik al  diverse rechtbankthrillers.  Maar dat waren allemaal fictieve verhalen. Dit is andere koek !

Grisham deed heel veel research alvorens het boek te schrijven. Hij praatte met de familie van Williamson, met getuigen en advocaten uit de zaak. Met ‘DE GEVANGENE’ stelt hij alles aan de kaak wat misliep. Er was het slechte en halfslachtige speur- en onderzoekwerk inzake, de intimidatie van de politie om Williamson tot een bekentenis te dwingen, het achterhouden van belangrijke gegevens die in het voordeel van de beschuldigde zouden kunnen pleiten. 
Ook het gebruik van ‘verklikkers’ uit de gevangenis, die in ruil voor strafvermindering (of onder druk), eender wat willen komen getuigen in de rechtbank komt aan bod. 

Bijna 12 jaar (!) bracht deze onschuldige man door in een kleine dodencel, onder de grond, zonder ramen en frisse lucht. Van uit die barre omstandigheden, moet hij een jarenlange juridische strijd aanbinden om, 5 dagen voor zijn executie, toch nog uitstel te kunnen verkrijgen. Pas dan kan hij zijn onschuld bewijzen.

Ron Williamson werd maar 51. Hij stierf aan een levercirrose door overmatig drankgebruik, drugs en zware medicijnen. Het onrecht dat hem is aangedaan is aangrijpend.

Ja, dit boek is even blijven nazinderen. Na het lezen van de laatste pagina móest ik gewoon de naam Ron Williamson Googelen. Ik wou absoluut zien wie de man achter dit drama was.
Blijkbaar is er enorme ruchtbaarheid gegeven aan deze zaak. Zelfs Netflix heeft er een docureeks over gemaakt : ‘The Innocent Man’. Misschien tevens een kijktip voor jullie?

Tot slot :

Dit waren dan de 3 boeken die ik in februari las, en mijn persoonlijke mening hierover. Nu even uitzoeken welk boek mijn volgende uitdaging wordt …

Mijn boekenplank van januari nog niet gelezen?
Klik dan zeker hier om alles over deze 3 boeken te weten …


En oh ja, ik hoor graag van jullie of één van bovenstaande boeken ook door jullie lezershanden is gegaan en jullie mening erover. Of vertel me over jullie favoriete genre, ook altijd leuk om weten.

Reageer gerust hieronder. Zoals steeds mogen jullie een persoonlijk antwoordje van mij verwachten.

TIP : Nog niet ingeschreven op mijn nieuwsbrief ? Doe het dan nu meteen door middel van het inschrijfformulier. Je kan me ook volgen op FB en Instagram (klik op de buttons naast het menuutje bovenaan).  Zo mis je geen enkel nieuw blogbericht !

KLIK HIER OM TERUG NAAR DE HOMEPAGE TE GAAN …

2 gedachten over “Boekenplank februari 2021”

  1. Suite à ton blog littéraire de janvier, j’ai découvert l’écrivain belge Deflo . J’ai lu le seul livre traduit en français « À toi de voir » en 2 jours !
    C’est un Agatha Christie moderne …
    Les romans policiers ou thrillers restent mon genre littéraire préféré. Je suis toujours pressée de connaître le dénouement !!!

  2. Zoals je misschien al verwacht had heb ik ook Huis vol leugens gelezen. Heel integrerend verhaal vond ik ook. Dertien en de gevangene spreken mij ook wel aan, vooral het laatste omdat het om een waar gebeurd feit gaat. Dus mijn verlanglijstje is weral aangedikt door jou☺️ Ik heb zelf ook een aanrader voor jou…Het geheugenwoud van Sam Lloyd. Spannend, integrerend en ijzingwekkend tot het allerlaatste moment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.