Boekenplank mei 2021

Het is me in mei maar net gelukt mijn normale portie van 3 boeken van mijn boekenplank te halen en te lezen. Tja, de ene maand is de andere niet zeker ? Door omstandigheden heb je nu eenmaal soms minder tijd (of zelfs zin) om te lezen.
Anyway, hierbij mijn reviews van bovenstaande boeken …

‘MORGEN BEN IK WEER THUIS’ door Simone Van der Vlugt – (fictie, literaire thriller)
Uitgeverij Anthos – 277 blz


Lois is rechercheur Moordzaken, afdeling Noord-Holland Noord. Deze keer wordt ze met haar team op een vermissingszaak gezet. De elfjarige Britt is na een turnles niet meer thuisgekomen en elk spoor lijkt dood te lopen.

Britt  komt na een turnles niet thuis. Vrij snel wordt duidelijk dat ze ontvoerd werd en door wie. Wanneer het onderzoek naar het buitenland leidt, zet Lois haar baan en carrière op het spel om het meisje terug te vinden. 

Morgen ben ik thuis” wordt verteld vanuit het standpunt van enerzijds de ontvoerde Britt, en anderzijds Lois (de rechercheur die met de zaak belast is).
Vooral de hoofdstukken met de ontvoerde Britt vond ik spannend en heel goed geschreven. Hoe ze met de situatie omgaat, wat ze denkt Je voelt gewoon haar wanhoop, je ‘ziet’ haar ook telkens weer moed scheppen. Je kan niet anders dan met deze kranige meid meeleven.

Auteur Simone van der Vlugt kende ik nog niet. Ook al is ze één van Nederlands bekendste thrillerschrijfsters (die in totaal toch meer dan 2 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht).

Dit boek leest heel vlot. Door de aangename schrijfstijl van de auteur, en ook door de korte hoofdstukken. “Morgen ben ik thuis” is ook zo’n boek waar je snel in het verhaal zit. De personages zijn bovendien heel goed beschreven. 

Mijn conclusie : “Morgen ben ik thuis” vond ik een goed verhaal. Het is misschien niet de spannendste thriller, maar toch een boek dat ik met plezier gelezen heb.

‘DE CHIRURG’ door Tess Gerritsen – (fictie, thriller) 
The House of Books – 316 blz

Na middernacht dringt hij de slaapkamers van vrouwen binnen die geen idee hebben welk gruwelijk lot hun te wachten staat. De precisie waarmee de moordenaar te werk gaat wijst erop dat hij gestoord is. Kranten geven hem de bijnaam ‘de Chirurg’. De enige overlevende heeft haar belager destijds doodgeschoten . Maar wie is de huidige chirurg, en kan de politie haar beschermen tegen hem? 

De Chirurg‘ begint met een veelbelovende en onheilspellende proloog, in de ik-vorm geschreven vanuit het perspectief van de moordenaar. 
De andere hoofdpersonages in het verhaal zijn : rechercheurs Thomas Moore en Jane Rizzoli, en dokter Catherine Cordell, die een soortgelijke aanval overleefde.  

Wanneer het verminkte lichaam van een vrouw gevonden wordt, merkt de politie al snel dat de moord overeenkomsten vertoont met een aantal moorden die de afgelopen jaren gepleegd werden. Probleem is echter dat de enige overlevende van die slachtoffers, dokter Cordell, de dader destijds heeft doodgeschoten !

Er worden nog meer moorden gepleegd, en allemaal op diezelfde lugubere manier.
Als lezer wordt het je al snel duidelijk dat de dader een spelletje speelt met dokter Cordell. Dat zij zijn uiteindelijk doel is.
Hij stalkt haar, weet wanneer ze dienst heeft in het hospitaal, laat merken dat hij in haar buurt is geweest …

Maar waarom ? Is er een copycat aan het werk? Maar hoe komt hij dan al die gegevens over de vroegere moorden ? En vooral : hoe kent hij Cordell en waarom is zij zijn doelwit ?
Rechercheurs Moore en Rizzoli proberen de moordenaar zo snel mogelijk te vatten voordat er nog meer slachtoffers vallen. Ze kunnen echter niet verhinderen dat Cordell in handen van ‘de chirurg’ valt. Kunnen ze haar nog redden, of bereikt ‘de Chirurg’ zijn uiteindelijk doel, Cordell vermoorden ?

Mijn conclusie : Auteur Tess Gerritsen deinst er niet voor terug de moorden in detail te beschrijven. Waardoor sommige stukjes wel nogal luguber om lezen zijn.
Ze wist me, ook door haar vlotte schrijfstijl,  constant in spanning  te houden. Ik was echt benieuwd hoe het verder zou verlopen, ging zelfs sneller lezen naar het einde toe, omdat ik het zó spannend vond.
De Chirurg‘ is een échte thriller. Een aanrader. Dit boek vormt blijkbaar ook de basis van de tv-serie ‘Rizzoli en Isles’. De serie heb ik niet gezien. Maar na het lezen van dit boek zal ik er bij een volgende herhaling op tv zéker naar kijken !  Hebben jullie de serie trouwens gezien ?

Oh ja : en Tess Gerritsen ? Die heb ik alvast op mijn lijstje van te volgen auteurs gezet !

‘DE WRAAK VAN DE LEEGTE’ door Perry Pierik (Red.), (fictie, Virale verhalen) – Uitgeverij Aspect – 207 blz

In volle coronacrisis verscheen in een paar Vlaamse kranten een oproep van enkele auteurs om, zoals in de Decamerone, een aantal verhalen samen te brengen.
Luc De Keersmaecker, Peter Franck en Hubert van Lier trokken collega thrillerauteurs mee in de boot. De uitgever, die het initiatief genegen was, zorgde voor Nederlandse collega’s.

Dit boek biedt kortverhalen (met een coronatoets) van volgende Nederlandse en Belgische thrillerauteurs :
RENÉ APPEL / BENNY BAUDEWYNS / TINE BERGEN / DOMINIQUE BIEBAU / LUC DE KEERSMAECKER / JAN DE ROOY / PETER FRANCK / CELESTE LUPUS / RUDI PENNE / HUBERT VAN LIER / RENÉ VAN ROOIJ

iIk zag dit boek als een gelegenheid om enkele nieuwe auteurs te leren kennen via hun kortverhalen. Was ook benieuwd welk verhaal ze rond corona zouden breien.

Het eerste, ‘Alleen maar riet‘ van René Appel, vond ik teleurstellend (niets met corona te maken, wel met een andere ‘leegte’ op het einde).

Ik legde dit boek enkele dagen weg. Mijn nieuwsgierigheid naar de andere auteurs won het uiteindelijk. Ik besloot toch maar de moeite te doen verder te lezen. Gelukkig maar, want er zitten wel degelijk  goede, en zelfs leuke, kortverhalen tussen, die wel Corona gerelateerd zijn.

Zo vertelt Benny Baudewyns ons hoe ‘De dag dat Antonio Banderas op een terrasje zat‘, door corona tot een knotsgekke situatie kon leiden. Een leuke twist !

Een kleine persoonlijke anekdote ? Toen ik verleden jaar de eerste lockdown uitzat (in Spanje), las ik verschillende boeken van Benny. Waaronder het ‘Tetraville bedrog‘. Hoe groot was mijn verbazing toen ik op één van de eerste bladzijden letterlijk het woord Corona zag ! Bovendien sprak hij in zijn verhaal over veiligheidszones waarin mensen zich verschansten (waarbij ik onmiddellijk aan de lockdown dacht !).
Het boek leek me plots heel actueel, ook al werd het in 2005 geschreven, 15 jaar voor het door ons gekende Coronavirus !

Maar nu verder met ‘De Wraak van de Leegte‘ !
Tine Bergen bracht me met haar ‘Opgedraaid‘ op een verkeerd spoor. Waardoor ik het een geslaagd kortverhaal vond.

Het eerste boek dat ik van Dominique Biebau las (‘Russisch voor Beginners‘), kon mij persoonlijk niet echt boeien. Zijn kortverhaal over tante ‘Gertrude’ die maar niet sterven wou, kon ik echter wél smaken.

Dan is er ‘Erika en de bisschop‘ van Peter Franck, waarin ene Erika in haar laatste biecht aan de bisschop een ‘corona’moord bekent, met nog een laatste verrassende mededeling.

In ‘Geen bereik‘ beschrijft Luc De Keersmaecker hoe grenscontroles tijdens de lockdown twee nachtelijke slachtoffers maken en dit op een wel heel ongelukkige manier.

IHubert van Lier laat in ‘Miranda‘ dan weer iemand infiltreren in het labo van viroloog Van Ranst, om laborante Miranda de formule te ontfutselen van HET geneesmiddel tegen corona.

Een kapelaan heeft in ‘Een onbevlekte ontvangenis‘ van Celeste Lupus bedenkingen over zijn roeping tijdens corona. Vooral wanneer zijn verleden hem inhaalt.

Rudi Penne vertelt in ‘Slegs vir groen‘ hoe het ‘after Covid-19’ tijdperk er uitziet (en gelukkig is het maar fictie !) Een groen certificaat met verschillende statussen die bepalen in hoeverre contacten toegelaten zijn en beperkingen gelden. Kleurcodes alom. Brrr …

In ‘De gouden COVID huwelijksreis’ van René van Rooij lees je dan weer hoe tijdens de lockdown in Spanje een gouden huwelijksreis eindigt in een jammerlijke echtscheiding.

Het laatste kortverhaal is van Jan de Rooy : ‘Groeten uit Brabant‘. Dit zijn brieven geschreven tussen twee zussen in volle coronatijd. Kan Lies van de coronatijden gebruik maken om haar agressieve man te verlaten? Haar zus staat alvast klaar om te helpen …

Na de kortverhalen volgt tenslotte nog een korte biografie van de deelnemende Belgische en Nederlandse auteurs.

Mijn conclusie : zoals gezegd heb ik dit boek in twee etappes gelezen omdat het eerste kortverhaal me zo teleurstelde. Na volledige lectuur moet ik bekennen dat ik toch wel genoten heb van verschillende verhalen
.
Ik las ‘De Wraak van de Leegte‘ als gratis boek. En eerlijk gezegd : als ik een boekhandel afstruin zonder een bepaald boek in gedachten, zou noch de duistere cover, noch de titel me verleiden het boek uit de rekken te halen.
Misschien toch een gemiste kans van de uitgever om voor goede verkoopcijfers te zorgen?

Zo, dit waren dan de drie boeken die ik afgelopen maand las, en mijn eerlijke mening erover.
Ik hoor natuurlijk graag of één (of meerdere) van bovenstaande boeken ook door jullie gelezen werden, en of jullie mijn mening erover delen. 

Misschien hadden jullie de kans nog niet om mijn vorige boekenplanken te lezen ? Geen probleem, hieronder geef ik jullie met plezier een overzicht. 

Boekenplank april 2021 ? Klik HIER

Boekenplank maart 2021 ? Klik HIER

Boekenplank februari 2021 ? Klik HIER

Boekenplank januari 2021 ? Klik HIER

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwe blogs ? Als je het formulier invult krijg je automatisch bericht als er een nieuwe post is. Handig toch ?

Ook via mijn FB-pagina en mijn Instagramprofiel kan je me volgen als je dit verkiest. Klik hiervoor simpelweg op de betreffende buttons bovenaan het blogbericht of op de Homepage.

                                      Klik HIER om terug naar de Homepage te gaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.