Boekenplank maart 2021

Hoog tijd om de balans op te maken van mijn in maart gelezen boeken !
Dit zijn de drie die ik deze maand van de boekenplank haalde.
Stonden op het ‘menu’ : een thriller, een misdaadroman en een oorlogsdrama.

Benieuwd naar mijn recensies ? Lees dan zeker verder (en klik ook op de blauw onderstreepte linkjes voor meer informatie …)

‘IN HAAR NAAM’ door Lisa Gardner – (fictie, thriller)
Uitgeverij Cargo – 458 blz

De proloog van dit boek vertelt over een familiedrama van jaren terug. Dat dit familiedrama belangrijk is voor het verder verloop van het verhaal, kom je pas later te weten…

En dan gaat het boek echt van start, met een uitgangspunt om U tegen te zeggen !
Er zijn de drie hartsvriendinnen : Randi, Jackie en Charlene. Als twee van hen, Randi en Jackie, op een bepaalde datum (21 januari), exact 1 jaar na elkaar vermoord worden, en je bent ervan overtuigd dat jij de volgende bent, wat zou jij dan doen ?

Dat is wat Charlene, de derde schakel van het vriendinnentrio, je in de ik-vorm vertelt vanaf 17 januari, enkele dagen voor de jaardag van de twee andere moorden dus. 
Enkele dagen voor 21 januari, neemt ze contact op met politie inspecteur D.D., die net bezig is met een moordzaak op 3 pedofielen. Op de plaats delict wordt steeds een briefje gevonden met “op het einde sterft iedereen. Wees dapper.
Laat dat nu net woorden zijn die Charlene’s moeder vroeger steeds tegen haar en haar zus zei (?!)

De politie twijfelt al snel aan Charlie. Is er een link tussen haar en Abigail, die de moorden op de pedofielen opeist ? Kan het hier gaan om een geval van meervoudige persoonlijkheid ? Wat als Charlene niet het mogelijke volgende slachtoffer is, maar zij zelf haar vriendinnen heeft vermoord ? Kan zij  Abigail zijn ?

Als lezer stelde ik me veel vragen in de loop van het verhaal. “Wat als … ?”, “Zou het kunnen dat … ?”, “Waarom …?” Ik viel van de ene verbazing in de andere.
En op het moment dat ik het verhaal toch wat langdradig begon te vinden, kwam er plots een heel verrassende wending, en was ik meteen weer gefocust !
De ontknoping vond ik zelfs zó spannend dat ik een deel moest herlezen omdat mijn ogen gewoon over de lijnen vlogen !

Dat het boek uit meerdere verhaallijnen bestaat, maakt het  boeiend en bovendien vlot leesbaar.
Mijn conclusie : ‘IN HAAR NAAM’ is zeker een aanrader voor thrillerfans !

‘RUSSISCH VOOR BEGINNERS’ door Dominique BIEBAU – (fictie, misdaadroman) – Uitgeverij Vrijdag – 210 blz

Dominique Biebau won met dit boek zowel de Hercule Poirotprijs 2019 voor de beste misdaadroman, als De Gouden Strop 2020.
Reden genoeg voor mij dus om het te lezen.

‘RUSSISCH VOOR BEGINNERS’ draait rond vier personages. Je hebt Maarten, die Russisch moet leren om zijn baan te kunnen behouden. Verder zijn er Diederik en zijn echtgenote Lore : twee speleologen die Russisch leren om de Kungurgrotten te kunnen gaan bezoeken. En tenslotte is er Pavel, de leraar Russisch.

Spijtig, maar dit boek kon me niet echt bekoren. Het duurde me veel te lang eer er vaart in het verhaal kwam. Het eerste deel vond ik eerder saai en langdradig. Buiten de spanning die je tijdens de cursusavonden tussen de personages voelt (omdat zowel Maarten als Pavel een oogje hebben op Lore), gebeurt er eigenlijk niets speciaals.

Toch heb ik doorgebeten en verder gelezen. Omwille van de prijzen die het boek te beurt vielen…
Het is pas halverwege het boek dat er een slachtoffer valt. Diederik verdwaalt in de grot en komt niet meer terug. Zijn lichaam werd nooit gevonden …

Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik dat tweede deel dan wél weer spannend vond.
Want wat is er nu uiteindelijk met Diederik gebeurd ? Hoe kon hij verdwalen ?
Maarten zoekt het uit en gaat zélf naar hem op zoek in de gevaarlijke Russische grot.
Het gegeven van hoe dit Diederik kon overkomen ondanks dat hij de cursus heeft gevolgd, vond ik dan wel weer leuk gevonden.

Dus tja, gemengde gevoelens bij dit boek. Mooi geschreven, daar niet van. Heeft natuurlijk niet voor niets de prijzen gewonnen. Het is echter niet het soort thriller/misdaadroman dat hoog scoort bij mij. Maar dat is  persoonlijk. Ik zit nu eenmaal graag van in het begin midden in een spannend  verhaal…

‘HAAR NAAM WAS SARAH’ door Tatiana De Rosnay (oorlog, drama) – Uitgeverij Artemis & Co – 331 blz

Dit boek gaat over WO II,  meer bepaald over de Jodenvervolging. En de personages in de roman mogen dan wel fictief zijn, verschillende van de gebeurtenissen zijn dat niet.

Het boek neemt je terug naar 16 juli 1942, naar bezet Frankrijk. De razzia van de Vel d’Hiv (Vélodrome d’Hiver) in Parijs. Duizenden Joodse gezinnen wachtten daar in erbarmelijke omstandigheden op hun deportatie naar, en vergassing in Auschwitz.
Het vormt een zwarte bladzijde in de Franse geschiedenis. Frankrijk stuurde immers bijna 80.000 mensen naar de dodenkampen. Slechts een paar duizend kwamen terug. De Fransen praten er liever niet over. Ook al omdat het de Franse politie was die al die Joodse gezinnen arresteerde. Niet de nazi’s.

Twee verhaallijnen lopen parallel in dit boek. Enerzijds is er het verhaal van Sarah, een tienjarig Joods meisje in Frankrijk dat samen met haar ouders opgepakt wordt. Ze slaagt er in uit het Vélodrome d’Hiver te ontsnappen. Haar ouders niet.
Anderzijds is er Julia, de journaliste die 60 jaar na datum, van haar baas opdracht krijgt een artikel te schrijven voor de herdenking van de feiten.

Het boek is in korte hoofdstukken geschreven. Dan weer wordt de situatie bekeken door de ogen van Sarah. Dan weer volg je de research en zoektocht van Julia 60 jjaar later.
jWanneer Julia bovendien ontdekt dat haar gezin gaat wonen nét in het huis van waaruit Sarah en haar familie destijds naar de Vélodrome werden gestuurd, wordt ze helemaal geobsedeerd door het verhaal van Sarah en volgt ze haar spoor. Ze wil weten wat er met Sarah verder gebeurd is, haar ontmoeten ook. Haar zoektocht brengt haar van Frankrijk via de Verenigde Staten naar Italië.

Dit boek leest heel vlot. Het zijn vooral de ervaringen van de kleine Sarah die je een onthutsend beeld geven van de wreedheden van toen, van de deportaties. Haar passage in de Vel d’Hiv, haar ontsnapping, hoe ze opgevangen en verborgen werd door een Frans boerenkoppel. Haar terugkeer naar hun appartement om haar broertje (die ze destijds in een kast had verstopt en opgesloten) te bevrijden.
Het is allemaal zo gedetailleerd en beklijvend beschreven dat het je naar de keel grijpt.

De Engelse titel van het boek is ‘Sarah’s Key’, wat volgens mij een passender titel is, gelet op het belang van de sleutel doorheen het hele verhaal.
Het boek werd ook verfilmd in 2010 onder de titel ‘Elle s’appelait Sarah’.

Dit boek vergeet je niet snel. En omdat het verhaal me zo aangreep, overweeg ik zelfs om de film op te zoeken en te bekijken.
Dus ja, deze ‘HAAR NAAM WAS SARAH’ kan ik ten stelligste aanraden …

Zo, dit was dan mijn lectuur van maart, en mijn persoonlijke mening hierover.
Een volgend boek ligt al klaar, en ik kijk er alvast naar uit me in een nieuw avontuur te kunnen storten.

ik hoor graag of één van bovenstaande boeken ook door jullie lezershanden is gegaan.  Ik ben alvast benieuwd naar de reacties !!
Hieronder ook een overzicht van mijn vorige boekenplanken. Per maand en met een directe link naar het blogartikel :

Boekenplank februari 2021 ? Klik HIER

Boekenplank januari 2021 ? Klik HIER

TIP : Nog niet ingeschreven op mijn nieuwsbrief ? Doe het dan nu meteen door middel van het inschrijfformulier. Zo mis je geen enkel nieuw blogbericht !🤩 En volg je mijn Facebookpagina en Instagramaccount al ? Dat is zo gebeurd met een klik op de icoontjes die je boven elke blog vindt.
                                         Klik hier om terug naar de homepage te gaan.

2 gedachten over “Boekenplank maart 2021”

  1. Van Herp Els

    Haar naam was Sarah…heb ik ook al gelezen…een heel ontroerend boek vond ik…we beseffen niet goed wat er in die tijd voor lelijke dingen gebeurd zijn…

  2. La lecture est un moyen d’évasion qui permet d’apprendre, de voyager, se distraire…
    Pourtant, le polar ça m’accroche le +.
    C’est marrant , le nouveau livre de Lisa Gardner «Retrouve-moi» est sur ma liste.
    Profite bien de tes lectures d’avril !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.