Boekenplank augustus 2021

Na vorige maand een blog- en leespauze te hebben ingelast, besloot ik me aan deze 2 thrillers te wagen. Eén van M.J. Arlidge, en daarna het tweede deel van de trilogie van Jan Van der Cruysse.
Twee lijvige boeken waar ik met veel verwachting aan begon …

‘NIEMAND ZEGGEN’ door M.J. Arlidge- (fictie, misdaadthriller)
Uitgeverij Boekerij.nl – 493 blz

Sinds Covid-19 bevindt het land zich in 1 van de zwaarste recessies ooit. Nog nooit heeft inspecteur Helen Grace met zoveel geweld en onrust te maken gehad. Voor het eerst in haar leven is ze bang de controle te verliezen. Drie moordzaken houden haar al wakker. Maar als nog meer gewelddelicten elkaar opvolgen, krijgt Helen het gevoel dat zoveel geweld in korte tijd geen toeval meer kan zijn.

Ik zag “Niemand zeggen” regelmatig met lovende commentaren voorbijkomen op diverse FB-pagina’ s voor boekenliefhebbers. Het maakte me nieuwsgierig genoeg om het in mijn favoriete boekhandel in handen te nemen.

Zowel de duistere omslagfoto, de ‘catch phrase’ op het boek (hij was de enige die de moorden kon stoppen), als de 1ste zin van het verhaal (Hij wilde niet, maar wist dat hij wel moest), maakten dat ik verwachtingsvol met het boek naar huis ging.

Het verhaal wordt verteld van dag 1 tot dag 7.  Telkens verdeeld in korte hoofdstukken van 3 à 4 pagina’s.

Inspecteur Helen Grace is het hoofdpersonage. Ze moet niet enkel proberen verbanden te vinden tussen moorden die op het eerste zicht niets met elkaar gemeen hebben. (Maar is dat wel zo ?)
Ze wordt ook nog onder druk gezet door haar bazen en de pers. En last but nog least, wordt ze ook nog tegengewerkt door haar ex, die in haar team zit. Hij heeft maar 1 doel  : Helen ten val brengen uit wraak voor de verbroken relatie. En daar gaat hij heel ver in.

Ondanks dat dit alles allemaal goed en spannend klinkt, kwam ik eerlijk gezegd nogal moeilijk in het verhaal. Waarschijnlijk omdat er van in het begin heel veel personages en situaties aan te pas komen. Om de paar pagina’s schakel je over naar een ander personage, de onderzoeksrichtingen wijzigen constant …

Ik vond het in het begin dan ook moeilijk de personages uit elkaar te houden. Naarmate het verhaal vordert wordt het allemaal wel duidelijker en overzichtelijker. Maar het duurde toch tot bijna halverwege het boek eer ik echt mee was. 

Mijn conclusie : “Niemand zeggen” stelde me wat teleur. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen na het lezen van al die lovende recensies. En ik was natuurlijk extra verwend geweest door de vorige 2 boeken die  ik las en echte pageturners waren (zie mijn boekenplank juni)

Ik wil er toch nog aan toevoegen dat voor wie, zoals ik, de voorgaande negen delen niet heeft gelezen,  dit boek wel geen probleem vormt. ‘Niemand zeggen‘ is een losstaand verhaal in de serie. 

‘BLING BLING 2’ door Jan Van der Cruysse – (fictie, misdaadthriller) 
Uitgeverij Manteau – 526 blz

Bling Bling 2 volgt het onvoorspelbare traject van het gangsterduo Mate en Boris en de verknipte Elisabed. Op een moorddadige trip door de Balkan blijven ze de Antwerpse politievrouw Beerke Wagenmaker altijd een stap voor. 
En net wanneer de rust wat terugkeert in de Antwerpse diamantwijk, doet veiligheidsdeskundige Albertien Van der Valk een gooi naar de perfecte diamantroof. De grootste ooit.  Op de luchthaven van Zaventem.

Ook al kan je eventueel ‘Bling Bling 1‘ losstaand (met een open einde) lezen,  toch haalde mijn nieuwsgierigheid de bovenhand. Ik wou en zou weten hoe het verder verliep met de diamantrovers en het onderzoek. Dus ja, mijn nieuwsgierigheid haalde de bovenhand en ik kocht ”Bling Bling 2‘ !

Het boek heeft 2 verhaallijnen. Enerzijds volg je de vlucht van de 3 Georgiërs naar hun thuisland, en anderzijds de planning, uitvoering en nasleep van de diamantroof op de luchthaven van Zaventem.

Bling Bling 2‘ begint trouwens meteen met die overval in Zaventem. Daarna volgt een grote brok over de vlucht van de 3 gangsters (die alweer gepaard gaat met veel avonturen en bloedvergieten), alvorens terug te komen op de voorbereidingen van de overval in Zaventem. 

Het boek is weer heel vlot geschreven, maar toch vind ik dat de auteur hier net iets te vaak van locatie wisselt. Het verhaal spreidt zich over Eindhoven, Zaventem, Hongkong en Odessa, en gaat langs luchthavens, snelwegparkings, treinstations en ferryboten. Maar er wordt zo vaak en snel gewisseld, dat ik het soms wat warrig om volgen vond. Al heb ik de uitgebreide namengids achteraan wel niet nodig gehad. 

Het kat-en-muisspel tussen de gangsters en de politiediensten is ook leuk en intrigerend om volgen. En er is natuurlijk het oog voor detail over hoe het er aan toegaat achter de schermen van een luchthaven. Iets dat me persoonlijk altijd geboeid heeft. 

Mijn conclusie : Eerst en vooral wil ik al meteen zeggen dat het weinig zin heeft aan ‘Bling Bling 2‘ te beginnen als je het voorgaande deel niet hebt gelezen. Zoals hierboven gezegd pikt het verhaal meteen in waar ‘Bling Bling 1‘ eindigt. Bovendien krijg je in het tweede deel niet veel uitleg over wat er eerder gebeurde (het zou het boek nóg lijviger gemaakt hebben natuurlijk)

Persoonlijk vond ik ‘Bling Bling 1‘ beter. Albertien is in dit tweede deel wat meer op de achtergrond gebleven, terwijl ik net naar háár superbenieuwd was. Ik had dan ook liever meer over de diamantroof zelf gelezen. Maar misschien is dat voor ‘Bling Bling 3‘ gepland ?

Goed gezien trouwens, zo’n trilogie. Er blijven na dit boek immers genoeg vragen onbeantwoord om een derde deel te vullen. Na ‘Bling Bling 2” wil ik nu natuurlijk zéker weten hoe het kat-en-muisspel tussen politie en gangsters eindigt. En of de diamantroven opgelost raken.

Dus ja : ook het derde deel ga ik lezen. Hopelijk is dat laatste deel dan weer op niveau van het eerste.

Zo, en dit waren dan de twee boeken die ik in augustus las, en mijn eerlijke mening erover.
Ik ben alvast benieuwd te horen of jullie dezen ook al gelezen hebben en mijn mening delen, of ze eventueel op jullie leeslijstje staan hebben. 

Misschien hadden jullie de kans nog niet om mijn vorige ‘boekenplanken’ te bekijken ? Hierna dan makkelijk linken naar mijn :

Boekenplank juni ? Klik HIER.

Boekenplank mei ? Klik HIER.

Boekenplank april ? Klik HIER.

Boekenplank maart ? Klik HIER.

Boekenplank februari ? Klik HIER.

Boekenplank januari ? Klik HIER.

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwe blogs ? Als je het formulier invult krijg je automatisch mijn nieuwsbrief bij een nieuwe post. Handig toch ?

Ook via mijn FB-pagina en mijn Instagramprofiel kan je me volgen als je dit verkiest. Klik hiervoor simpelweg op de betreffende buttons bovenaan het blogbericht of op de Homepage.

                                      Klik HIER om terug naar de Homepage te gaan

2 gedachten over “Boekenplank augustus 2021”

  1. Steeds zeer aangenaam om jouw bevindingen te lezen Nicole over de boeken die je verslonden hebt. Bij mij blijft het voorlopig bij weekbladen! Ik kijk uiteraard al uit naar je volgende boekenplank.

  2. Bedankt Jeannot. Ik kwam vroeger ook vaak niet verder dan weekbladen en de krant hoor. Maar sinds ik met pensioen ben, lees ik, zoals ik het mezelf beloofde, praktisch elke dag, al is het maar een uurtje. Even in een andere wereld vertoeven. Zalig … ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.