Boekenplank oktober – november 2021

Naast een thriller van Karin Slaughter en Blake Pierce heb ik ditmaal toch nog eens een non-fictie gelezen, meer bepaald over en door journalist Patrick Van Gompel.
Benieuwd naar wat ik er van vond ? Hieronder vind je mijn reviews.

‘GEPAKT’ door Karin Slaughter – (fictie, literaire thriller)
Uitgeverij Harper Collins- 94 blz

Special Agent Will Trent wacht in een plaatselijk pompstation op zijn ijskoude cola. Maar door Wills ruige undercoveruiterlijk zien de beveiligingscamera’s en het verveelde personeel iemand anders: de gevaarlijke crimineel Bill Black. De hel die plotseling in de winkel losbreekt stelt Will – en zijn misdadige alter ego – zwaar op de proef. Een agent wordt neergeschoten, een zak met geld valt op de vloer. Een jonge vrouw verdwijnt spoorloos, en de dader vlucht weg in een gehavende pick –up, op de hielen gezeten door Will …

Dit kortverhaal maakt deel uit van de Will Trent serie, en kreeg ik er als gratis boekje bij toen ik Karin Slaughters’ ‘Verzwegen‘ kocht. 
Ik ben niet echt fan van kortverhalen. Het boekje bleef dan ook een tijdje onaangeroerd op mijn boekenplank staan. Maar uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid het toch. Ik ben al langer fan van Karin Slaughter. Dan kan zelfs een kortverhaal van haar alleen maar goed zijn, toch ?

Alles gaat echter enorm snel in ‘Gepakt’. De personages hebben blijkbaar al een heel levensverhaal achter zich. Tijdens de uitleg van de oude vrouw die de winkel beheert, raakte ik het spoor al wat bijster. En ook tijdens het relaas van één van de personages in het ziekenhuis achteraf, moest ik even nadenken over wat ik gelezen had.

Door het korte aantal bladzijden kan Karin Slaughter volgens mij niet haar volle talent tonen. Het gaat allemaal te snel om alles verteld te krijgen in dit kortverhaal. 

 

Mijn conclusie : Jammer. De ‘normale’ boeken van Slaughter lees ik heel graag. Dit tussendoortje vind ik niet goed. Te simpel. Te weinig achtergrond ook. En ik mis alles wat normaal rond zo’n zaak gebeurt en waar ik zo van hou.
Er zijn ook te veel personages in dit kortverhaal. Misschien had Slaughter er beter een volledig boek van gemaakt ? “
Gepakt” stelde me dan ook teleur. 
En tja, mijn mening over kortverhalen blijft dus dezelfde. Geef mij maar een volledig verhaal, met alles op en aan !

‘EENS WEG’ door Blake Pierce – (fictie, psychologische thriller) Uitgeverij Blake Pierce – 267 blz

In de landelijke buitenwijken van Virginia worden verschillende vrouwen dood gevonden. Al snel blijkt: dit is het werk van een seriemoordenaar, en hij weet niet van stoppen. Er is er maan één die hem kan stoppen en dat is FBI-agent Riley Paige. Zelf is ze op betaald verlof, herstellende van haar treffen met een eerdere seriemoordenaar. De FBI twijfelt eraan om haar weer op een zaak te zetten. Maar Riley bijt zich vast in de zaak, terwijl ze ook haar eigen demonen moet verslaan. Het wordt een panische strijd tussen jager en prooi. Na een reeks onverwachte wendingen komt het verhaal tot een schokkende climax.

Desondanks dat deze thriller het begin is van een nieuwe serie met de vrouwelijke speurder Riley Paige in de hoofdrol, had ik in het begin de indruk dat ik iets gemist had uit een eerder boek.
Dat bleek gelukkig niet het geval. Aan de hand van flashbacks die het hoofdpersonage Riley heeft, kan je als lezer al snel zelf opmaken wat er vroeger met haar gebeurd is. 

FBI-agent Riley Paige heeft het uitzonderlijk vermogen om in de geest van een seriemoordenaar te kruipen, wat haar helpt zaken op te lossen.
Dat Riley vooral op intuïtie werkt en obsessief is, brengt haar in deze zaak meermaals in problemen.  Ze wil niemands schoothondje zijn. Wat voor frustratie, irritatie en  botsingen met haar meerderen zorgt. Ondertussen moet ze ook nog met haar eigen demonen vechten. 

Eens Weg‘ is een spannend, goed geschreven boek. En net wanneer je ontspannen de epiloog aan het lezen bent (aan het uitbollen dus), komt er met één zinnetje een verrassend slot. Genoeg om de lezer te triggeren het volgende boek uit de Riley Paige-serie te lezen. Goed gedaan van de auteur!

Mijn conclusie : Voor mij een aangename kennismaking met auteur Blake Pierce. Deze thriller leest makkelijk weg.  Het verhaal zelf vond ik ook spannend.

De Riley Paige-serie bestaat uit 3 thrillers : ‘EENS WEG‘ (die ik nu las), ‘EENS GEPAKT‘, en ‘EENS BEGEERD‘. Ik heb zo’n vermoeden dat die twee laatsten ook nog wel in mijn handen zullen belanden, want ik ben nu wél nieuwsgierig naar waar dat ene laatste zinnetje zal leiden …

‘UW REPORTER TER PLAATSE’ door Patrick Van Gompel – (non-fictie) Uitgeverij Vrijdag – 328 blz

In ‘Van onze verslaggever ter plaatse’ schrijft Patrick Van Gompel op meeslepende wijze over vier decennia journalistiek in Vlaanderen en de wereld. Zijn verslaggeving brengt hem tot in oorlogsgebieden als Irak, Libië, Somalië, Congo, Rwanda, Israël en Oekraïne. Maar evengoed aan de telefoon met Mick Jagger –Hi Patrick, how are you?’ – en bij Pim Fortuyn thuis. Van Gompel vertelt ook zijn kant van het verhaal : zijn eigen depressie en zijn confrontatie als jonge knaap met pedofiele leraren. Dat allemaal in een mediawereld die inhoudelijk en technisch continu evolueert.

Dit boek wou ik absoluut lezen. In een ver verleden droomde ik er ooit van om zelf ook journaliste te worden (het is bij een droom gebleven, maar ik ben wel altijd van schrijven blijven houden – dit volledig terzijde trouwens☺️). Anyway, dat maakte het voor mij nog aanlokkelijker om het boek te gaan lezen. En ik had sowieso een vermoeden dat een journalist als Patrick van Gompel heel wat te vertellen had.

Het was leuk te lezen hoe alles voor hem begon in 1978. En hoe Patrick Van Gompel uitgroeide van een groentje tot een gevestigde waarde.
Je krijgt aan de hand van het boek trouwens een mooi overzicht van de actualiteit van toen tot nu. Gek hoeveel er ondertussen al ver in mijn achterhoofd zit, terwijl ik over sommige onderwerpen nieuws na nieuws bekeek om er alle mogelijke informatie over op te zuigen als een spons …

Ik (en waarschijnlijk jij ook) sta er eigenlijk niet meer bij stil wat er allemaal bij komt kijken als je het nieuwsanker op tv hoort zeggen : “We gaan nu naar onze correspondent ter plaatse ...”.
Dat ene zinnetje en zoef, je bent op het andere uiteinde van de planeet ! 

De technologie is ondertussen ook enorm geëvolueerd. Maar in “Uw reporter ter plaatse” kan je lezen dat het, in het begin van de jaren ’90, helemaal niet evident was om een reportage van uit het buitenland door te sturen naar België om het tijdig in het journaal te krijgen. Om nog maar te zwijgen van de heksentoeren die journalisten, camera- en geluidsmensen soms moesten uithalen om nog maar in dat buitenland, vaak oorlogsgebied dan nog, te geraken !

Patrick Van Gompel praat in zijn boek over zijn werk in onder andere oorlogsgebieden, maar ook over allerhande andere reportages. Hij gaat geen onderwerp uit de weg, ook niet de heel persoonlijke.
Je leest ook veel emoties tussen de regels door. Sommige verhalen deelt hij nu pas omdat het hem blijkbaar jaren gekost heeft om er afstand van te nemen. We geven ons er te weinig rekenschap van hoe sommige reportages er bij de journalisten inhakken. 

Maar het is niet enkel kommer en kwel in dit boek. Er is ook plaats voor humor in ‘Van onze reporter ter plaatse‘, met heel wat leuke anekdotes. Ook interessante ontmoetingen met beroemde showbizz mensen, en interviews met politiekers van alle strekkingen.

En natuurlijk is er ook plaats voor Van Gompels’ passie voor strips (anders zou dit boek niet compleet zijn). Er zijn trouwens aan het einde van het boek enkele bladzijden gewijd aan leuke cartoons met Patrick van Gompel als onderwerp.

Mijn conclusie : Een aanrader ! Voor iedereen die zijn/haar actualiteitskennis weer wat wil opfrissen en/of wil weten hoe het er achter de schermen van de journalistiek aan toe gaat.
Ik heb in elk geval genoten  ‘Van onze verslaggever ter plaatse‘.
En nu heb ik nog meer respect voor al het werk dat journalisten doen, soms met gevaar voor eigen leven, opdat wij op de hoogte zouden kunnen blijven van al wat reilt en zeilt in deze wereld …

Zo, dit waren ze dan weer, de boeken die ik van mijn boekenplank haalde. Hebben jullie dezen soms ook al gelezen, of staan ze op jullie verlanglijstje ? Misschien een ideetje voor de feestdagen ? Laat het me gerust in een reactie hieronder weten. Altijd leuk jullie te lezen ! 😉

Oh ja, wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwe blogberichten ? Als je het inschrijfformulier invult krijg je automatisch mijn nieuwsbrief bij het verschijnen van een nieuwe post. Handig !

Ook via mijn FB-pagina en mijn Instagramprofiel kan je me volgen als je dit verkiest. Klik hiervoor simpelweg op de betreffende buttons die je bovenaan elk blogbericht en/of op de Homepage vindt.

Klik HIER om terug naar mijn Homepage te gaan

4 gedachten over “Boekenplank oktober – november 2021”

  1. Toujours intéressant ton blog lecture . Je découvre à chaque fois des écrivains, des livres que j’ai envie de découvrir. « Eens weg » de Blake Pierce sera mon prochain achat .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.