Boekenplank # 2

Boekenplank # 2
Na enig twijfelen en de gebruikelijke dilemma’s 😊 haalde ik deze 3 boeken van de plank.
Benieuwd naar mijn reviews ? Je vindt ze hieronder …

‘AGON!E’ door Christian De Coninck – (fictie, misdaadroman) – Uitgeverij Houtekiet- 302 blz

Brussel maakt zich op voor de nationale feestdag. Stijn Goris is verantwoordelijk voor de bewaking van het Paleizenplein, het centrale punt tijdens het defilé. Eén van de militairen die het defilé mee organiseert, pleegt onverwacht zelfmoord, wat de uitvoering bemoeilijkt.
Ondertussen vinden in Brussel al enkele weken gewelddadige overvallen op apothekers plaats. Goris heeft een jonge officier met het onderzoek belast, maar wanneer de overvallers steeds driester te werk gaan en er dodelijke slachtoffers vallen, neemt Goris het heft in handen. Daarbij komt nog eens dat er overal in Brussel bombrieven ontploffen. Goris en Pauwels krijgen het tij maar niet gekeerd en wanneer de zelfmoord van de militair een moord blijkt te zijn, is het hek helemaal van de dam. Zijn alle gebeurtenissen toeval of is er iets groters aan de hand ?

‘Auteur Christian De Coninck is buiten auteur ook werkzaam als politiefunctionaris.
Agon!e‘ is al zijn 14de boek in de serie over het politieduo Stijn Goris en Stef Pauwels.
Opvallend bij ‘
Agon!e‘ :  de letter ‘i’ in de titel wordt vervangen door een uitroepteken. Is wel origineel vind ik. Het wekt ook meteen nieuwsgierigheid op, want waaróm wordt het zo geschreven ?

Het verhaal :

Agon!e‘ begint met de voorbereidingen voor het jaarlijkse nationale défilé in Brussel. Het leger en de politiediensten zijn volop bezig met de organisatie en de beveiliging van de optocht.

Maar alsof dit nog niet genoeg stress met zich meebrengt, krijgen Goris en Pauwels nog te maken met gewelddadige overvallen, bombrieven afgeleverd bij de belangrijkste politieke partijen, en de zelfmoord van één van de legerofficieren, belast met de organisatie van het défilé. Maar gaat het hier wel om zelfmoord ? En hebben al die gebeurtenissen met elkaar te maken ?
Wanneer het politieduo beetje bij beetje de ware toedracht ontdekt, gaat het verhaal snel naar een climax toe.

Schrijfstijl :

Agon!e‘ wordt goed opgebouwd met vlotte dialogen. Auteur Christian De Coninck heeft een aangename schrijfstijl. Er zit tempo in het verhaal, zodat je steeds getriggerd blijft naar het vervolg.
Ook de niet te lange hoofdstukken zijn een pluspunt. De 
karakters zijn goed uitgewerkt en de acties worden spannend beschreven.

Het verhaal gaat er wel even ‘over’. Meer bepaald wanneer de politie van Brussel een inval doet op een manier waarop normaal de ‘special forces‘ dit zouden doen. Maar die inval wordt dan wel weer zó spannend en realistisch beschreven, dat ik het absoluut niet erg vond. 

Mijn mening

Eerder las ik uit de serie  met Goris en Pauwels ook  ‘Bloedvlag‘ (het 12de boek) en ‘Ze noemden hem God‘ (het 13de). Ook die lezen vlot weg.
Elk boek uit de serie is perfect apart te lezen, maar het is natuurlijk altijd wel tof als je wat achtergrondinformatie hebt over de hoofdpersonages. 

Leuk is ook dat je (dankzij het beroep van de auteur), een blik achter de schermen van politie, justitie en politiek krijgt. Persoonlijk vind ik zoiets altijd een bonus.
Je voelt ook duidelijk dat de auteur weet waarover hij schrijft.
Agonie‘ bezorgde me in elk geval enkele uurtjes aangenaam leesplezier..

‘MOMENTOPNAME’ door Harlan COBEN – (fictie, thriller) Uitgeverij De Boekerij bv – 360 blz

Wanneer Grace de foto’s van een familie-uitje ophaalt, zit er één foto bij die niet afkomstig was van het rolletje. 

Er staan vijf jonge mensen op, van wie er één opvallend veel op haar man Jack lijkt. Maar als Jack de foto ziet, ontkent hij dat hij het is, en later die avond verdwijnt hij.

Al snel komt Grace erachter dat ook anderen op zoek zijn naar haar man – en naar de foto.
Eén van hen is een meedogenloze moordenaar, die niet zal opgeven voor hij zijn prooi heeft gevonden.

Toen ik begin dit jaar de vraag kreeg wat ik van de boeken van Harlan Coben vind, moest ik toegeven dat ik nog geen enkel boek van deze succesvolle auteur gelezen had. Een gat in mijn cultuur als fervent thrillerfan, ik weet het. 😚
Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen ! Mijn keuze uit de vele boeken van Harlan Coben viel uiteindelijk op Momentopname‘.

Het verhaal :

Momentopname‘ begint al meteen heel intrigerend, wanneer Scot Duncan, die bij het openbaar ministerie werkt, door een seriemoordenaar opgeroepen wordt voor een gesprek onder vier ogen. Hij kent de man niet, maar is toch nieuwsgierig genoeg om op diens verzoek in te gaan.
Als lezer wordt je meteen geprikkeld door dat ene zinnetje van de seriemoordenaar : ‘Wat ik je ga vertellen zal je hele leven op zijn kop zetten‘.

Daarna gaat het verhaal meteen over naar Grace. Wanneer haar man Jack verdwijnt na de mysterieuze oude foto te hebben gezien waar hij al dan niet op zou staan, gaat Grace naar de politie. Omdat die haar blijkbaar niet verder kan helpen, besluit ze zelf op onderzoek te gaan. Ze wordt hierin geholpen door haar vriendin Cora.
Grace is echter niet de enige die probeert haar man op te sporen. En dat heeft nare gevolgen voor haar, maar ook voor anderen.
Wanneer Scot Duncan haar contacteert en verder met haar op zoektocht gaat, komt alles in een stroomversnelling terecht.

Schrijfstijl

Er zijn 2 grote verhaallijnen in ‘Momentopname‘, allebei heel goed uitgewerkt. De belangrijkste is natuurlijk de zoektocht van Grace naar haar man. Maar er is ook het verhaal van Charlaine, een vrouw die door haar nieuwsgierigheid ten overstaan van haar buurman, ongewild in hetzelfde wespennest terecht komt, en zichzelf en haar man daardoor in gevaar brengt.

Harlan Coben
 heeft een vlotte schrijfstijl, zowel in de dialogen als in beschrijvingen. De hoofdpersonages zijn bovendien zo goed uitgewerkt dat je ze zo voor je kan zien. 
Coben weet het
verhaal spannend te houden doorheen het hele boek.
En telkens je denkt dat je weet hoe het gaat aflopen, blijk je weer op het verkeerde pad te zitten.
Zalig vind ik dat ! 👍

Mijn mening

Momentopname‘ wist me tot het einde te boeien. Omdat er enkele verrassende wendingen in het verhaal zitten, wil je blijven doorlezen om te weten hoe het nu uiteindelijk écht in elkaar zit. 
Het is één van die boeken die je niet graag neerlegt. En door de korte hoofdstukken had ik steeds dat ‘nog één hoofdstukje verder lezen‘ gevoel. 
Dus ja, ik hou van zijn schrijfstijl. En ik weet nu al dat ik nog boeken van Harlan Coben zal lezen ! 🤩

Weetje :

Verschillende boeken van Harlan Coben werden verfilmd en zijn op Netflix te zien. Je vindt er ook verschillende series van zijn hand. Klik  HIER voor een overzicht van de Harlan Coben-series die op Netflix te vinden zijn. 
Misschien ga ik daar ook wel eens een kijkje nemen … 🤩

‘STORM’ door Lucinda Riley – (fictie, literaire roman) – Xander Uitgeverij – 592 blz

Ally D’Aplièses zeilvakantie is bijna ten einde als ze bericht krijgt over de plotselinge dood van haar vader. Zo snel ze kan vliegt ze naar huis om samen met haar zussen hun vaders testament te openen. 
Voor ieder van hen is er een brief met een mysterieuze opdracht : ze moeten op zoek naar hun ware afkomst.

Na een traumatische ervaring op zee keert Ally kort daarna de zeilwereld de rug toe en besluit haar vaders opdracht uit te voeren. Het voert haar naar Noorwegen, naar een verleden waar muziek de hoofdrol speelt. Hoe meer Ally over haar verleden te weten komt, hoe meer vragen er ontstaan. Wat probeert haar vader haar duidelijk te maken ? 

Het eerste boek over de Zeven Zussen was me zo goed bevallen, dat ik nieuwsgierig genoeg was om het tweede deel uit de serie te gaan lezen. Vol verwachting begon ik dus aan ‘Storm‘ van Lucinda Riley.

Het verhaal :

Ook voor Ally laat Pa Salt na zijn dood een brief na. Met coördinaten van haar geboorteplek, en een voorwerp dat iets met haar afkomst te maken heeft, kan ook zij hiermee op zoek naar haar roots. Wat ze ook doet nadat haar huidig leventje een dramatische wending neemt.

Ally’s zoektocht brengt haar naar Noorwegen, waar ze kennismaakt met Thorn Halvorsen. Met zijn hulp duikt ze terug naar het Noorwegen van 1875. Naar het leven van Anna Landvik, een eenvoudig boerenmeisje met een gouden zangstem. Wanneer Anna ontdekt wordt en naar de grote stad verhuist, neemt haar leven een enorme wending.
Anna’s levensloop brengt je naar een andere verhaallijn, waarin haar kleinzoon Jens ‘Pip’ Halvorsen dan weer gevolgd wordt. Hier kom je in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog terecht, waarbij Noorwegen overrompeld wordt door Duitsland. 

Na een lange zoektocht doorheen een muzikale geschiedenis vindt ook Ally haar echte roots terug. Uiteindelijk komt ze te weten dat haar liefde voor muziek, en haar muzikaliteit, te maken hebben met haar eigen familiegeschiedenis. Als bonus krijgt ze er zelfs onverwachts een familielid bij …

Schrijfstijl :

Storm‘ wordt opgebouwd zoals het eerste boek van de Zeven Zussen. Naar ik veronderstel, worden ook de volgende delen op dezelfde manier gestart. Je krijgt kort het verhaal van het overlijden van Pa Salt en van zijn laatste wil. Maar dit stoort niet echt. Het brengt je meteen weer bij het gegeven dat het gaat over het hoe en waarom de zussen op zoek gaan naar hun afkomst.

Ik hou van de schrijfstijl van Lucinda Riley. Ze brengt je op een gemakkelijke manier van het heden naar het verleden en weer terug. De mix van fictie en non-fictie vond ik ook nu weer heel leuk (je merkt duidelijk wat een enorm onderzoek en opzoekingswerk geschiedde voor het schrijven van dit verhaal).
Het is ook tof te weten dat de schrijfster zelf naar alle plaatsen is geweest die ze in haar serie beschrijft. Waardoor ze haar verhaal nog overtuigender kan neerpennen.

Tip :

Omdat ik meer wou weten over Lucinda Riley, kwam ik toevallig op haar site terecht, waar je het echte verhaal achter elk boek kan lezen. Klik HIER om naar de site te gaan. De site is in het Engels, maar je kan er ook een andere taal kiezen.
Bij het boek ‘
Storm‘ kan je bijvoorbeeld doorklikken naar Edvard Grieg (een belangrijk personage in het boek), die ‘bevriend’ was met de fictieve Ana en Jens. Je kan er dan zijn ware verhaal lezen. 
Zo kan je ook meer te weten komen over het orkest, enzovoort. Ik vond het in elk geval heel fijn lezen.

Mijn mening

Het begin van ‘Storm‘ stelde me wat teleur. Het verhaal bleef me wat te lang in de huidige tijd hangen. Ik vond ook de liefdesperikelen van Ally iets te veel pagina’s in beslag nemen. Maar dat is persoonlijk omdat ik dit als fervent thrillerlezer niet zo kan smaken. 😏

Het gegeven de geschiedenis in te duiken op zoek naar de afkomst van de Zeven Zussen, vind ik dan wel weer aanlokkelijk en interessant. Ook nu keek ik dus vooral uit naar waar de zoektocht Ally zou brengen. Omdat het eerste deel van het verhaal me niet zo boeide, had ik even de neiging om meteen naar het geschiedenisdeel door te bladeren. Maar ik heb toch braafjes verder gelezen om het verhaal in zijn geheel goed te kunnen plaatsen.

Pluspunt vond ik ook dat je dankzij Ally’s zoektocht veel te weten komt over andere landen (hier Noorwegen en Duitsland), en steden (voornamelijk Leipzig). En je duikt ook nu weer de geschiedenis in (veel muziekgeschiedenis in ‘Storm‘).

Ondanks ik ‘Storm‘ in zijn geheel iets minder vond, is de schrijfstijl van Lucinda Riley zo vlot en goed, dat ik toch weer genoten heb van mijn lectuur. En ik ga me zeker ook aan de andere zussen wagen !

Maar nu wil ik toch eerst weer een spannende thriller uitzoeken ! 😀

En nu ben ik natuurlijk weer benieuwd te horen of jij deze boeken ook al gelezen hebt, en wat jouw mening is ! 😊
Laat het me gerust in een reactie hieronder weten. Altijd leuk je te lezen ! 

Heb je mijn Boekenplank #1 gemist ? Geen probleem. Klik HIER en je komt onmiddellijk op de juiste plek terecht !
Of zoek je nog wat extra leesinspiratie ? Kijk dan eens in het overzicht van mijn boekenplanken uit 2021. Via deze LINK link ben je er meteen en krijg je een mooi overzicht. 🤩

Oh ja, wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwe blogberichten ? Als je het inschrijfformulier invult krijg je automatisch mijn nieuwsbrief bij het verschijnen van een nieuwe post. Handig !

Of volg mijn FB-pagina en/of mijn Instagramprofiel. Klik hiervoor simpelweg op de betreffende buttons die je bovenaan elk blogbericht en/of op de Homepage vindt.

Klik HIER om terug naar mijn Homepage te gaan

13 reacties op “Boekenplank # 2”

 1. Martine Patrouille

  Weer genoten van je beoordelingen!! En vooral de link naar de films op Netflix is heel interessant… zullen deze zeker eens bekijken xx

 2. Er zitten weer goeie boeken tussen. Bedankt ook om de extra tip op de zeven zussen te geven want daar kijk ik naar uit om het achtste boek te lezen.

  1. Ja, die link naar wat er echt gebeurde in de geschiedenis waarin de Zeven Zussen geschreven zijn, vind ik heel interessant.

 3. Van Parijs Erwin

  Bedankt Nicky.
  Terug een uitgebreide boekbespreking.
  Kijk reeds uit naar de volgende.

  Erwin

 4. De Hertogh Ingrid

  Ik heb juist “De onschuldigen” van Harlan Coben gelezen en heel spannend. Bedankt voor de link van series op basis van zijn boeken op Netflix! Ik heb er al enkele van gezien.
  Momenteel lees ik “De verloren jongen” van Chantal Van Mierlo, eerste deel van een serie rond Julia Menken, gedragsdeskundige.
  Deze week vraag op website Hebban.nl waar ik mijn inspiratie haal voor nieuwe boeken en ik heb uw blog vermeld en terloops reclame gemaakt voor de boeken van Benny Baudewijns want blijkbaar is hij in Nederland nog niet zo bekend.
  groetjes
  Ingrid

  1. Bedankt voor je fijne reactie ! Dank voor de reclame die je voor mijn blog maakte op Hebban.nl. En heel erg bedankt vanwege Benny om ook voor zijn boeken reclame te hebben gemaakt ! Altijd leuk.

 5. Het boek van Harlan Coben ga ik zeker es lezen! Lijkt me een aanrader! Allessinds gaan halen, het lezen zet ik geen termijn op????????.
  De boeken van Lucinda Riley heb ik bijna allemaal gelezen. Toch is het altijd verrassend, vooral de geschiedenis vindt ik altijd boeiend en dan de manier van schrijven dat hiertussen geweven is en het verhaal maakt doet me iedere keer opnieuw uitkijken naar het volgend boek !
  Bedankt alvast voor de tip!
  Veel liefs van ons????????

  1. Bedankt voor je reactie. Ja, Harlan Coben moet je zeker es lezen. Ik ben echt fan geworden. En hij heeft nog heel wat boeken, was moeilijk kiezen ! Ook fijn je mening te lezen over Lucinda Riley …

 6. Els Van Herp

  Ik heb bijna al de boeken van Lucinda Riley gelezen, moest je de zeven zussen serie helemaal willen lezen mag je ze altijd eens komen lenen….het laatste boek dat ik van haar gelezen heb is “de liefdesbrief” een totaal ander boek, gaat over de geheimen van het Engels koningshuis, het boek mocht in eerste instantie niet uitgebracht worden maar het is haar toch gelukt…een spannend boek met een verrassend einde…

  1. Bedankt voor je reactie Els. En voor het aanbod, maar ik heb alle delen van de Zeven Zussen al doorgekregen van een vriendin. Ik vind het heel leuke lectuur om tussen al het thrillergeweld te lezen. En wie weet komt ook “de liefdesbrief” nog aan bod …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.