Boekenplank # 1

Voor mijn eerste boekenplank van dit nieuwe jaar heb ik iets speciaals in petto voor jullie.
Zelf las ik de nieuwste thriller van Jan Van der Cruysse : “WIN WIN” en geef jullie hier graag mijn mening over.

Maar eerst maak ik plaats voor mijn ‘gastblogger’. Thrillerauteur Benny Baudewyns las “OORSPRONG” van Dan Brown, en schreef er op mijn vraag een recensie over. Niet enkel over het boek, maar ook over Dan Brown als schrijver …

‘OORSPRONG’ door DAN BROWN – (fictie, thriller)
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff – 542 blz

Robert Langdon, hoogleraar kunstgeschiedenis en symboliek, belandt in het Guggenheim-museum in Bilbao in een levensgevaarlijke situatie. Langdon ontsnapt, samen met de elegante museumdirecteur Ambra Vidal. Ze vluchten naar Barcelona, op zoek naar de sleutel van een waardevolle wetenschappelijke ontdekking, achtervolgd door een meedogenloze vijand die zijn macht rechtstreeks aan het Spaanse Koninklijk Huis lijkt te onttrekken.

Recencie door Benny Baudewyns :

Ben ik een fan van de boeken van Dan Brown ? Eerlijk, ik weet het niet. Dat is een wat vreemde uitspraak voor iemand die met veel plezier en toenemende bewondering de ‘Da Vinci Code‘ las en genoot van de vreemde theorieën die in het boek werden ontwikkeld. Sindsdien las ik nog ‘Het Bernini Mysterie‘ en ‘Inferno‘. Dus niet het hele oeuvre van Brown, maar er tekent zich een duidelijk patroon af, niet alleen in zijn verhalen, maar ook in mijn ideeën erover. 

Dan Brown is duidelijk een schrander man. Een beetje opzoekingswerk bevestigt dit. Kunstgeschiedenis gestudeerd, les gegeven aan prestigieuze instellingen. Dat hij verzot is op symbolen weten we doordat zijn hoofdpersonage in al zijn boeken, professor Robert Langdon, dat ook is. En Brown houdt er meningen op na die flink tekeer gaan tegen gevestigde waarden en instituten en die ik wel weet te smaken. De Katholieke Kerk kreeg er flink van langs in de ‘Da Vinci Code‘. In ‘Inferno‘ ontwikkelt hij gedurfde stellingen over de overbevolking op aarde.

Oorsprong‘ is terug te brengen tot twee vragen : Waar komen we vandaan ? En : Waar gaan we naartoe ? Brown neemt meer dan vijfhonderd bladzijden de tijd om deze vragen, en mogelijke antwoorden, nader toe te lichten. Het moet gezegd : opnieuw kon ik genieten van zijn vertelkunst. De manier waarop hij deze zware levensvragen behandelt, het verdient respect. Klaar en helder worden afwijkende theorieën gepresenteerd. Dat gebeurt bij monde van een informatica-expert Edmond Kirsch, toevallig een vriend van Robert Langdon. Tenminste, Langdon ontdekt de theorieën van Kirsch via een lange zoektocht die hem in Spanje van Bilbao naar Barcelona brengt. Kirsch wordt namelijk in het eerste deel van het verhaal vermoord.

Wat doe je als je als schrander man afwijkende of gedurfde theorieën wil presenteren? Je kunt het doen via de wetenschappelijke kanalen, maar de kans dat slechts een handvol ingewijden je ideeën smalend van de hand doen, en er dus verder geen haan naar kraait, is groot. Hoe bereik je een groter publiek? Je giet je hele verhandeling in een thriller. Dat is het recept dat Brown hanteert en dat hem tot nu toe zeker geen windeieren heeft opgeleverd. Naast de grote schare fans, stromen sinds jaren de dollars vlot binnen.

Hier wringt nu net voor mij het schoentje. Niet dat de dollars stromen, ik gun elke auteur loads of money. Hoezeer ik de theorieën en de plots van Dan Brown kan smaken, zo knullig vind ik zijn thrillerelementen. In feite komt het steeds op een vlucht van de brave Langdon neer, waarbij hij bij aanvang een probleem voor de voeten krijgt gegooid en na het nodige geren (liefst langs historische gebouwen en plekken, zo kan Brown ook zijn kunstgeschiedenisachtergrond etaleren), waarbij hij steeds op het nippertje uit de handen van zijn achtervolgers kan blijven, op het eind een aanvaardbare oplossing of antwoord vindt. 

En het moet gezegd : de schrijfstijl van Brown is op die momenten wat tenenkrommend. Archaïsch, langdradig, saai en weinig origineel. In ‘Oorsprong‘ doet hij een tiental bladzijden over de moord op een rabbi, waarbij je in de eerste alinea al voelt dat de kerel die de rabbi achtervolgt, zijn slag zal thuishalen.

Maar net wanneer het thrillergedeelte me de keel begint uit te hangen, tilt Brown een nieuw tipje van de sluier, die over de theorie hangt, op en lees ik weer aandachtig verder. Zou dat dan zijn meesterschap zijn ? Misschien wel. Ben ik dan een fan ? Ik weet het nog steeds niet. Wat ik wel weet, is dat ik nog boeken van hem zal lezen.

‘WIN WIN’ door Jan VAN DER CRUYSSE – (fictie, misdaadthriller) 
Uitgeverij Manteau – 421 blz

Laura staat op het punt af te studeren als ingenieur wanneer ze een envelop ontvangt, afzender onbekend. Inhoud : een ansichtkaart en een ticket voor een vlucht in businessclass naar San Francisco. Van Nigeria tot China wacht haar een verhaal van verdronken bootvluchtelingen, grootschalige zwendel met covidvaccins, moord en inbraak op bestelling en dealers in een traagwerkend gif. Haar gastheer is specialist in cryptofoons en cryptomunten.

WIN WIN‘. Deze alweer korte bizarre titel, samen met de mysterieuze ondertitel ‘Wunderkammer‘, en het feit dat ik de  BLING BLING-serie van auteur Jan Van der Cruysse zo goed vond, maakte me heel benieuwd naar zijn nieuwste thriller.

De auteur begint ditmaal zijn boek met een leuke brief aan zijn lezers. Een origineel begin dat ik zeker kon smaken. 

HET VERHAAL :

Het verhaal van ‘WIN WIN‘ zelf begint heel braafjes, alsof je een roman gaat lezen. Laura, een jonge bijna afgestudeerde studente, krijgt een anonieme brief, met een ansichtkaart en een retourticket in businessclass naar San Francisco. Laura houdt wel van mysteries, en haar nieuwsgierigheid wordt voldoende geprikkeld om het avontuur aan te gaan. Ze laat dan ook alles achter en neemt het vliegtuig.
Na deze introductie blijft Laura echter een groot deel van het verhaal uit beeld.

Ondertussen neemt de auteur je mee over zowat heel de wereld. Onder andere China, Noorwegen, Nederland, Nigeria en de VS komen aan bod. Dit alles met toch wel actuele thema’s als mensensmokkel, Covid, georganiseerde misdaad, het Dark Web, cryptofonie … 
Dit alles gebeurt door middel van spannende plots en goede verhaallijnen. Je wordt heen en weer geslingerd tussen de locaties en de vele personages. Maar die vele personages hoeven je zeker niet af te schrikken. Achteraan in ‘WIN WIN‘ vind je een handige personenlijst voor als je eventueel eventjes verdwaalt. Maar de verhaallijnen en de uitwerking van de personages waren voor mij duidelijk genoeg om zo te kunnen volgen.

Wanneer Laura eindelijk terug in het verhaal komt, kan je niet anders dan denken ‘Oh nee, die komt écht op het verkeerde moment op de verkeerde plaats terecht !‘ 😱
Wat volgt is een spannend en gevaarlijk avontuur, waar Laura zowel beschermengel als opgejaagd wild wordt. Tussenin dient ze dan nog, aan de hand van haar kennis in cryptologie, raadsels op te lossen van wat uiteindelijk één grote puzzel blijkt te zijn. 

En de epiloog ? Die is kort, maar zorgt gegarandeerd voor een brede glimlach op je gezicht … 😊

MIJN CONCLUSIE :

Dit is het soort thrillers dat ik graag lees : spannend, vlotte schrijfstijl, goede plots, afwisselende locaties en raadsels. Een aanrader ! Ik kijk alvast uit naar wat hierna volgt …

Hopelijk hebben jullie genoten van deze speciale boekenplank en van de recensie van mijn gastblogger. Laat gerust een reactie hieronder achter. Altijd fijn te lezen …

Tot nu toe kon je na elke nieuwe ‘Boekenplank’ een overzicht te vinden van de vorige maanden. Omdat dat lijstje steeds langer werd, dacht ik dat het misschien interessanter zou zijn om naar een aparte pagina te verwijzen. Klik HIER voor een overzicht van de 24 boeken die ik in 2021 las (met foto van elke cover en de bijhorende recensie)

 

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn nieuwe blogs ? Als je het formulier invult krijg je automatisch mijn nieuwsbrief bij een nieuwe post. Handig toch ?
Ook via mijn FB-pagina en mijn Instagramprofiel kan je me volgen als je dit verkiest. Klik hiervoor simpelweg op de betreffende buttons bovenaan het blogbericht of op de Homepage.

                                      Klik HIER om terug naar de Homepage te gaan

 

5 gedachten over “Boekenplank # 1”

  1. Je maakt me nieuwsgierig met Win Win want zoals je wel,weet ben ik ook grote fan van thrillers. Zal zeker eens naar de standard boekhandel,moeten. Daarbovenop komt nog het nieuwe boek,van Dan Brown . Grote fan van deze schrijver alhoewel.het inderdaad soms een beetje langdradig is. Deze staat dus ook op mijn lijstje. Bedankt alvast voor de info en de mooie beschrijving

  2. We zullen weten wat te doen in Spanje, leeslectuur in overvloed. En kunnen lezen in de zon , ik kijk er al naar uit. Voor mij spreekt Win Win het meeste aan. Bedankt weer voor de tips.

  3. Martine Patrouille

    Weer twee leuke beschrijvingen… mooi om te lezen. Voor het ogenblik geen tijd om te lezen.. ‘maar ik hou win win in gedachten voor deze zomer… xx

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.