Boekenplank januari 2021

Tot mijn eigen verbazing heb ik deze maand drie boeken van mijn boekenplank kunnen halen en uitlezen. Tja, het feit dat we nog steeds in coronatijd zitten en niet veel bewegingsvrijheid hebben, zal daar wel niet vreemd aan zijn zeker ? 😊
Ik heb me voorgenomen om in 2021 weer wat diverser in mijn boekkeuze te zijn en niet alleen thrillers te lezen. Met dit voornemen in mijn achterhoofd begon ik het jaar met een non-fictieboek dat toch al wel een hele tijd ongelezen op mijn boekenplank stond :

‘HUGO BROOS’ door Filip Osselaer – (non-fictie)
Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts – 228 blz

Dat ik sinds jongs af aan supporter ben van Anderlecht, en bijgevolg ook van Hugo Broos, heeft zeker meegespeeld in de aankoop van dit boek. Bovendien kreeg ik de kans om Hugo enkele malen persoonlijk te ontmoeten via mijn man zaliger, en leerde ik hem kennen als een bijzonder warm en aimabel mens. Reden genoeg dus voor mij om dit boek te lezen.

En Ik heb inderdaad genoten van de herinneringen die hij bovenhaalt uit zijn rijkgevulde carrière als speler en trainer. Herinneringen met alle bijhorende emoties waarvan ik me er nog velen heel goed (andere minder of niet) herinner.
Wat ik ook fijn vond in dit boek is dat er niet enkel over zijn successen verteld wordt, maar eveneens over de frustraties in zijn carrière. Onder andere omdat hij, ondanks zijn vele successen, en ondanks de prijzen die hij verwierf, vaak tegengewerkt werd, vooral in eigen land dan nog wel.

Het boek leest heel vlot. Ik vind het alvast een aanrader voor de fans …

‘CARPE DIEM’ door Luc Deflo – (fictie, psychologische thriller) – Pelckmans Uitgevers – 271 blz

Het eerste boek dat ik van Luc Deflo las was ‘PITBULL’, waarmee hij in 2008 de Hercule Poirot-prijs won. Ik hield meteen van zijn stijl. Zijn rauwe manier van vertellen, de huiveringwekkende beschrijvingen van de moorden, alsook de uitwerking van zijn personages boeiden me.
Ja, sinds ‘PITBULL’ ben ik een trouwe fan gebleven. 

Luc Deflo overleed in 2018. Na zijn overlijden verschenen postuum nog 4 boeken. En spijtig genoeg is deze ‘CARPE DIEM’ zijn allerlaatste thriller.
Ik ben wel blij dat het er eentje is in de reeks rond Dirk Deleu en Nadia Mendonck. Ik hou van reeksen, vooral omdat je de personages door en door leert kennen en bijna kan anticiperen op hun manier van werken.

Wat deze ‘CARPE DIEM’ betreft, start het verhaal in alweer de typische Deflo stijl : met het in detail beschrijven van de gruwelijke moorden.

Zoals steeds zorgde Deflo’s vlotte schrijfstijl ervoor dat ik meteen in de greep van het verhaal was. Door de vaak korte hoofdstukken en de goede dialogen leest het boek gemakkelijk. De spanning vond ik alweer goed opgebouwd. Het is wel belangrijk dat je aandachtig blijft lezen, want hoe verder het verhaal vordert, hoe meer je merkt dat elk detail belangrijk is.

Conclusie : ik heb alweer genoten van deze Deflo. Zo spijtig dat er geen vervolg meer komt …

‘DONKER WATER’ door Robert Bryndza (fictie, thriller) – Meulenhof Boekerij – 358 blz

Na ‘MEISJE IN HET IJS’ is dit het tweede boek dat ik van deze Engelse schrijver/acteur las.
Ook in deze ‘DONKER WATER’ is de hoofdrol weggelegd voor inspecteur Erika Foster. Maar ook haar collega’s Peterson en Moss spelen weer een belangrijke rol in haar team.

Al bij het lezen van de proloog wordt het duidelijk dat dit een moeilijke zaak wordt. De sfeer wordt  meteen gezet, waardoor ik wist dat dit voor mij alweer een pageturner zou worden. Ik had moeite het boek opzij te leggen, wou steeds nog nét dat volgende hoofdstuk lezen omdat het verhaal zo spannend opgebouwd werd. En uiteindelijk is er die toch wel onverwachte ontknoping. Top !

Omdat ik zoals eerder gezegd van reeksen hou, vond ik het ook leuk het personage Erika Foster en haar collega’s nog wat beter te leren kennen. Hun karaktertrekken worden zo goed omschreven dat je ze zo voor je ziet. Dat geldt trouwens voor het hele verhaal. Alsof je een film aan het kijken bent !

Tot slot nog een tip : de boeken van Robert Bryndza zijn allemaal verhalen op zich. Maar om alle achtergrondinformatie van de hoofdpersonages te kennen, lees je toch best eerst minstens één van zijn vorige boeken.

Wat mij betreft blijft Bryndza zeker op mijn lijstje van favoriete auteurs staan.

Zo, dit waren dan de 3 boeken die ik in januari las, en mijn persoonlijke mening hierover.
Na het beschrijven ervan heb ik al meteen zin om aan een volgend boek te beginnen. Maar eerst heb ik nog andere plannen. Dus, zoals ze het zo mooi in het Engels kunnen zeggen “Stay tuned !

En oh ja, ik hoor graag van jullie of één van bovenstaande boeken ook door jullie lezershanden is gegaan. Of jullie ook zo graag lezen, en wat dan wel ? Ik ben alvast benieuwd naar jullie reacties !!

TIP : Nog niet ingeschreven op mijn nieuwsbrief ? Doe het dan nu meteen door middel van het inschrijfformulier. Je kan me ook volgen op Instagram en FB (klik op de buttons bovenaan)  Zo mis je geen enkel nieuw blogbericht !

KLIK HIER OM TERUG NAAR DE HOMEPAGE TE GAAN …

1 gedachte over “Boekenplank januari 2021”

  1. Un blog littéraire me donne envie d’explorer des univers littéraires vers lesquels je ne serais pas allée spontanément par moi-même. C’est ainsi que je me suis lancée dans la lecture d’un thriller de Benny en néerlandais. Une expérience très positive !
    J’ai lu ton blog avec beaucoup d’intérêt, j’ai ainsi découvert un autre auteur de thriller belge .
    Heureuse de constater que tu es et reste fan d’Anderlecht !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.