Mijn 2020 – DEEL 2

MAART 2020 DUS …

 


Begin maart waren er al verontrustende berichten, maar de meesten onder ons (ondergetekende incluis), beseften het nog allemaal niet echt. Ik vloog dan ook onbezorgd van Belgiê naar Spanje voor een leuke vakantie van drie weken bij mijn vriend. We hadden al enkele uitstapjes gepland. Dit zou alweer een leuke tijd samen worden !

En tja, toen werd het half maart en begon de Corona-ellende voor ons allen hé !!

COVID-19

Niemand onder ons gaat sowieso deze pandemie ooit vergeten. Ik ga hier dus heus niet weer alles oprakelen. Wat sinds half maart volgde, kunnen we echter wel als historisch beschouwen. Maatregelen als alle niet-essentiële winkels en horeca die dicht moesten. Bedrijven die stil vielen. Alle festiviteiten, sport, cultuur, afgelast. Mensen die gingen hamsteren zoals we het onze ouders/grootouders wel eens hoorden vertellen. Om nog niet te spreken over de onheilspellende cijfers, beelden en getuigenissen die we in het nieuws zagen. DIT hadden we nog nooit meegemaakt. Dat kleine coronamonster kreeg in een mum van tijd heel de wereld op de knieën !
Virologen en ministers probeerden het tij te keren door strenge, heel strenge maatregelen. Het vervolg kennen we …

Eén quote wil ik hier toch nog eenmaal aanhalen, want ook die gaat zeker de (Belgische) geschiedenis in. Er werden zelfs talrijke videootjes en liedjes over gemaakt op YouTube !

“BLIJF IN UW KOT !  IK ZEG HET U : BLIJF IN UW KOT !”
                                                                   (Maggie De Block)

LOCKDOWN IN SPANJE

Ook voor mij veranderde er plots veel. Het luchtruim werd gesloten (mijn terugvlucht bijgevolg gecanceld!), de grenzen gingen dicht, en ik zat in Spanje !
Samen met mijn vriend begon ik aan een lockdown van 100 dagen. Eén van de strengste lockdowns van Europa dan nog wel !
In tegenstelling tot België, waar opgeroepen werd om te gaan wandelen en te bewegen, mochten we in Spanje enkel buiten om naar de apotheek, dokter of supermarkt te gaan. Tijdens de veelvuldige politiecontroles werd zelfs je kassaticket gecontroleerd op datum en uur !

Thuis blijven dus. Écht ‘in ons kot‘ !
Tja, en wat doe je dan ? Veel lezen (pluspunt : het bood me de kans het hele oeuvre van mijn vriend te leren kennen 😊). Daarbuiten ook het internet afsurfen, wat puzzelen, en af en toe een wandelingetje in de tuin. Mijn vriend maakte bovendien van de nood een deugd en werkte volop aan zijn nieuw boek.

En ook ík sloeg aan het schrijven ! Geen boek, daar heb ik de inspiratie niet voor. Maar ik besloot een dagboek bij te houden over heel die lockdown. Zo had ik toch ook nog wat anders om handen..
Wist ik veel dat dit de start van een nieuwe hobby zou worden ! 😁

MIJN LOCKDOWN DAGBOEK 

Ik besloot mijn dagboek te herlezen om me te helpen bij dit jaaroverzicht. Nauwgezet hield ik het elke dag bij. Van dag 1 op 15 maart 2020 tot dag 100, op 22 juni, 2020. Op die heuglijke dag opende ook Spanje weer de grenzen.
En net door mijn dagboek te herlezen, besef ik nog maar eens dat het echt niet enkel kommer en kwel was tijdens die lockdown.
Oké, soms hadden we het moeilijk. Zo’n strenge lockdown doet tenslotte wat met een mens. Maar enkele positieve data en herinneringen springen er toch wel uit.

Zo zullen we nooit 2 mei 2020 vergeten, dag 49 van de lockdown. De eerste weer toegestane wandeling buitenshuis !
Nog steeds streng bepaald, dat wel. Je moest binnen een straal van 1 km rond je woning blijven (gelukkig voor ons paste het zeetje daar mooi in). En de uren die je buiten mocht werden gepland volgens leeftijdscategorie. Maar mensen, dat deed toen ZO’N deugd !!

RESTO “COMME CHEZ NOUS”

De zaterdagavonden behoren zeker en vast ook tot onze beste gezamenlijke herinneringen van de lockdown. Om de sleur te doorbreken stelde ik voor om elke zaterdagavond restaurantje te spelen. Het idee werd door mijn vriend, zoals verwacht, enthousiast onthaald. 

En dus gingen we elke zaterdagavond op bezoek naar ons eigen restaurant : “Resto Comme Chez Nous” Met alles erop en eraan ! Ons opdirken zoals voor een restaurantbezoek in normale tijden, afspraak om 18 uur voor het aperitief. En daarna, samen kokkerellen. Nu ja, samen ? Ik ben niet echt een keukenprinses. Mijn vriend was dus steevast de kok, ik het hulpje (maar ach, die moeten er toch ook zijn, niet ? 😊)

En zo kookten we elke week volgens een ander thema. Belgisch (steak, friet natuurlijk), Spaans (paella), Portugees (bacalhau), Iers, (Irish stew met Guinness), Frans (Coq au vin). En ook een kaas-en wijnavond mocht natuurlijk niet ontbreken …

Deze gezellige zaterdagavonden hielpen ons enorm om er de moed in te houden. Je opdirken voor elkaar, lekker eten met leuke achtergrondmuziek, brainstormen over het thema van ons volgend “restaurantbezoek”.  En natuurlijk plannen maken voor later, als alles weer normaal zou zijn.

WEER OP STAP !

Toen we  op 1 juni 2020 (dag 79 van de lockdown !) weer vrij in de provincie mochten rondrijden, twijfelden we niet en sprongen in de wagen op weg naar nieuwe daguitstappen. 
Natuurlijk moesten we ons nog steeds aan de veiligheidsvoorschriften houden. Elk bezoek ging gepaard met mondmasker opzetten, veelvuldig handen ontsmetten en temperatuur her en der laten opmeten. Maar dat hadden we er graag voor over. We voelden er ons zelf veiliger bij. Alhoewel we nu ook wel niet veel risico liepen. De in normale tijden zo drukbezochte dorpjes lagen er vaak leeg en verlaten bij, zonder toeristen. Veel bleef ook gesloten, zoals in onderstaande foto’s te zien is.

NERJA bijvoorbeeld. Eerst een hele reutemeteut om de grotten binnen te geraken. Mondmasker op, handen ontsmetten (en zelfs schoenen op een speciale mat), temperatuur meten en plastic handschoentjes aan. Om dan tijdens ons bezoek tot de conclusie te komen dat we deze prachtige grotten, die tot de grootste van Europa behoren, voor ons alleen hadden, en er enkel hier en daar iemand van de security rondliep ! 

Ook het bekende ‘balkon van Europa,’ en de rest van het dorp (tweede foto) lagen er al even leeg en triest bij.  Ik denk dat weinig mensen er in normale tijden in slagen zoveel foto’s te nemen zonder enige toerist bij op.

In MALAGA verging het ons al niet veel beter enkele dagen later. In het centrum liep dan wel wat meer volk rond, maar ook het bekende CENTRE POMPIDOU MALAGA hadden we, buiten het personeel gerekend, voor ons alleen.

Onze derde uitstap naar MIJAS : idem dito.  Waar dit prachtige, overbekende witte dorpje, normaliter overloopt van de toeristen, was ook hier weinig beweging te bespeuren. Alles afgedekt en  buiten één terrasje en twee restaurantjes, alles gesloten .

Deze drie bezoekjes hakten er wel even in, drukten ons nog eens met de neus op de feiten. De toestand was nog altijd verre van normaal te noemen. De schrik zat er bij de meeste mensen wel degelijk in. 
Maar ons optimisme haalde algauw weer de bovenhand. We beloofden onszelf hier in betere tijden nog eens langs te komen.
En ondertussen besloten we  er toch een maximum van te genieten en de economie te steunen door onze bezoekjes . 

EINDELIJK !

23 juni 2020, dag 100 van de lockdown ! De dag dat de noodtoestand en de lockdown er ook voor Spanje definitief opzat en de landsgrenzen weer definitief openden ! Wat voelden we ons euforisch en vrij ! Weer gaan en staan waar en wanneer we het zelf wilden ! Weer  plannen maken om er de rest van het jaar nog volop van te genieten. 

De rest van mijn  jaar kennen jullie al. Nadat ik door mijn dagboek de schrijfmicrobe helemaal te pakken had, lukte het mij om (na veel zwoegen) mijn eigen website te creëren : www.nickysleefenbeleefblog.be
Sindsdien schreef ik er al met veel plezier enkele blogs voor. Over onder andere “Hoe je een thriller schrijft“, en over mijn bezoek aan “Planckendael” in België. Ook in Spanje kon ik jullie al rondleiden in “Juzcar, Setenil de las Bodegas en Ronda“, en nam ik jullie mee op de “Route van de muurschilderingen” in Estepona.

TENSLOTTE NOG DIT

We zitten overal nog steeds in een tweede coronagolf. MAAR ik hoop dat jullie even positief blijven als ik. We zien eindelijk licht aan het einde van de tunnel dankzij de vaccins. Al zal het wel nog een tijdje duren eer de meesten onder ons aan de beurt zullen zijn voor een prik. Laat ons in afwachting toch proberen om voorzichtig te blijven genieten van alle mooie momenten. 

Ik wil dit overzicht graag eindigen zoals ik het begonnen ben. Met foto’s van mooie kerstverlichting (ditmaal in Estepona).
En zelfs al verlopen de eindejaarsfeesten niet zoals we het gewoon zijn : geniet ervan. Wees dankbaar voor wat je hebt en kijk met een positieve blik naar 2021. Maak plannen. Het nieuwe jaar kan alleen maar beter worden ! 
En blijf vooral goed voor elkaar (en jezelf zorgen). Tot volgend jaar …

P.S. : Zoals steeds zie ik natuurlijk graag jullie reacties, opmerkingen en/of tips tegemoet …

 

 

TIP : WIL JE GRAAG OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN MIJN NIEUWE BLOGBERICHTEN ? SCHRIJF JE DAN ZEKER IN OP MIJN NIEUWSBRIEF EN/OF VOLG ME VIA MIJN INSTAGRAM EN FB-PAGINA (DOOR OP DE BUTTONS BOVENAAN TE KLIKKEN) 

                                KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN

11 gedachten over “Mijn 2020 – DEEL 2”

 1. Benny Baudewyns

  Prachtig positief verhaal. Ik kreeg er een krop van in de keel. En dan te bedenken dat ik er zelf bij was. Goed gedaan en heel tof om dit nog eens opnieuw te beleven!

 2. Vankerkhoven sonia

  Waauw wat een prachtig verhaal, leuk om lezen, mooie foto’s ook. Doe zo verder???? Echt ontroerend. Proficiat

 3. Van Herp Els

  Ik heb met plezier je verslag gelezen, blijf positief en vooral gezond..dikke knuffel van uit het verre Humbeek ????????????

 4. Karin Selleslagh

  Weer zo’n mooie weergave van jouw/jullie belevenissen. Fijn dat je het met zovelen deelt, zo kunnen we ook een stukje mee genieten! Ik kijk al uit naar het volgende!

 5. Weer leuk geschreven. Eigenlijk geweldig hoe jullie met de lockdown zijn omgegaan. En vooral de eindboodschap spreekt me heel erg aan: blijf positief!

 6. Belle rétrospective de 2020 !
  Les masques, le confinement ont changé notre quotidien et nous devons espérer que tout cela prendra fin !
  C’est rempli d’espoir de pouvoir à nouveau découvrir le monde, que nous commencerons 2021 !
  A bientôt, pour le récit de tes nouvelles aventures …

 7. ingrid nouel

  Wow , super is dat Nicole ,jouw (jullie) levensverhaal . Ik die niet graag lees werd volledig meegezogen ,precies of ik zat er ook middenin 🙂 . Doe zo verder ,ik popel al om volgend jaar verder te lezen . Ik wens jullie een fijne gezellige Kerst en een liefdevol ,gelukkig en gezond 2021 . En vooral ,wat heel belangrijk is in de tijd dat we nu zitten . Blijf en wees POSITIEF . Dikke kus en knuffel
  Ingrid xxx

 8. Terug zo’n mooi geschreven verslag. En war een vindingrijkheid hebben jullie aan de dag gelegd om de verveling te doorstaan. Super om restaurantje te spelen en zo de tijd leuk samen door te brengen. Geniet van de mooie kerstverlichtingen en geniet er maar,van met Benny. Ik wens jullie alvast een gezond en gelukkig 2021 toe met vele leuke reisjes zodat wij er mee kunnen van genieten. 2021 wordt een topjaar.✨????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.