Hoe schrijf je een thriller ?

Thrillerreeks

Lezen jullie ook zo graag ? Het is alvast één van mijn passies. Van kindsbeen af vroeg ik al boeken als cadeautje. Voor mijn verjaardag, als kerstcadeau, elke gelegenheid was goed … 

En ik ben blijven lezen. Wat minder toen ik aan het werk was en voor mijn gezinnetje moest zorgen, maar sinds ik in juli 2019 op pensioen ging, lees ik weer elke dag. En dat kunnen verschillende genres zijn.  Ik kan zowel genieten van een biografie als van een science-fiction verhaal. Een reisgids, een dagboek of een stevige detective kunnen me eveneens bekoren. Maar het allerliefste lees ik toch thrillers. Verhalen die je continu in spanning houden, waar je altijd toch net dat ene volgende hoofdstuk nog van wil lezen voor je gaat slapen. Boeken die zo spannend zijn dat je je moet beheersen om toch maar niet even te gaan spieken naar die laatste bladzijde. Herkenbaar? 

Ik leerde mijn vriend kennen tijdens een georganiseerde groepsreis door Thailand. Toevallig hoorde ik het bevriende koppel waar hij mee reisde aan andere reisgenoten vertellen dat hun vriend schrijver was. Thrillerauteur dan nog wel ! 

Eerlijk ? Toen iedereen na de daguitstap naar de kamer ging om zich wat op te frissen (ik dus ook), was het eerste wat ik deed de naam Benny Baudewyns intikken op Google ! 😁   

En wat bleek ? Ik was op stap met een Vlaamse thrillerauteur, die al 13 (ondertussen 14) boeken op zijn actief had en met één van hen, De Emerson Locomotief, zelfs een literaire prijs – de Diamanten Kogel – had gewonnen. En ik, die al zoveel thrillers had gelezen, kende hem niet ?!    Hij nam het me gelukkig niet kwalijk, we hebben er nadien meermaals mee gelachen ook. 

En dat gat in mijn thrillercultuur heb ik ondertussen ook gedicht. Tijdens de strenge lockdown die ik samen met hem in Spanje uitzat, had ik immers alle tijd om zijn hele oeuvre te lezen. En of ik ervan genoten heb ! Spannend, goeie plots, meeslepende personages. Pageturners. Ik was, en ben fan. En nee, dat zeg ik heus niet omdat hij mijn vriend is ! Diegenen onder jullie die zijn boeken al gelezen hebben zullen het zeker beamen, ze zijn top  …

Plots had ik dus ook het voorrecht om alles eens van dichtbij mee te  maken. Want hebben jullie er al eens bij stilgestaan hoe zo’n thriller eigenlijk tot stand komt ? 

Eerlijk gezegd,  ik stelde me nooit die vraag. Mijn grootste probleem was steeds welk boek ik zou kiezen tussen al die uitnodigende titels en covers. Daarna was het lezen en lezen.  Opgaan in het verhaal en nadien beslissen hoe goed het was en of ik alle andere boeken van die auteur wou/zou lezen. Wel, ik kan jullie verzekeren dat ik vanaf nu elk boek met nog meer respect lees, omdat ik weet wat er aan voorafgaat. Wat er allemaal speelt voor we als lezer kunnen genieten van een spannend verhaal. 

Met veel plezier wil ik jullie hier dan ook een inkijk geven op hoe de nieuwe (nog onuitgegeven) thriller van Benny Baudewyns tot stand is gekomen…

Vooreerst dient gezegd dat elke schrijver zijn eigen manier van werken heeft. Sommigen werken met een vooropgesteld plan, Benny nooit. 

HOE EEN NIEUW BOEK BEGINT

Waar haalt hij zijn ideeën?  Vooral uit een gezonde dosis fantasie.

Hij maakt iets mee, ziet en/of hoort iets wat zijn aandacht trekt, en dat kan genoeg zijn om zijn fantasie te triggeren. Daarna blijft het allemaal nog een poosje “rijpen”. Als het na een tijd nog steeds in zijn achterhoofd blijft spelen heeft hij plots een beginscène en weet hij : “Dit is het. Hier wil ik mee aan de slag.” 

Dan haalt hij een werkschrift boven, bedenkt een titel, en kan hij met opzoekingen beginnen. Want een verhaal fantaseren oké, maar alles moet ook kloppen, zoals plaatsen, tijdlijnen, …  

Google wordt dus naarstig gebruikt voor opzoekingen van gebeurtenissen uit het verleden, beschrijvingen van steden, soms ook voor technische weetjes. Google Street View is dan weer een dankbare tool om de juiste plekken te bepalen waar het verhaal zich gaat afspelen, om de omgeving te kunnen beschrijven waarin de personages hun avonturen gaan beleven, of een adres te vinden waar iemand zijn woonplaats zou kunnen hebben. Voor het verhaal dat we hier volgen kwamen zelfs stadskaarten aan te pas, waar met stift terreinen werden afgebakend en notities aangebracht ! 

En oh ja, nog een leuk weetje. Ooit al eens bedacht waar die namen in een boek vandaan komen ? Te gek eigenlijk. Je tikt gewoon (voor dit boek bijvoorbeeld) “Litouwse namen” in, en je komt op een website waar je keuze zat hebt voor de namen van je personages ! 

De resultaten van al die opzoekingen (tijdens het schrijven zelf worden bovenvermelde tools trouwens nog regelmatig gebruikt) belanden dan in dat werkschrift. Maar ook de personages met zowel hun uiterlijke- als karaktertrekken worden nauwkeurig genoteerd. Want ha ja,  je wil toch niet dat je lezer zich midden in het verhaal zou afvragen waarom bijvoorbeeld die eenzaat die kinderen haat, plots zijn leven zou geven om net die kinderen te redden! Constante focus vereist dus ! 

EN DAN, NA ALLE VOORAFGAANDE  OPZOEKINGEN …

Pas dan kan het échte schrijven beginnen 8 Na elk hoofdstuk schrijft Benny plichtsgetrouw een korte inhoud in het tweede deel van zijn werkschrift. En ik heb gemerkt dat dat heel nuttig kan zijn als hij soms zijn verhaal een andere wending wil geven en hij hiervoor een passage moet terugvinden om te herschrijven of aan te passen. 

Een heel belangrijke vereiste om te kunnen schrijven is rust. Geen kabaal, geen muziek, geen geloop rond hem. Ik hou me dan ook in stilte bezig als hij schrijft. Ik volgde bijvoorbeeld (met oortjes !) een videocursus “Hoe maak ik mijn eigen website ?”, waardoor ik nu trouwens kan bloggen en op mijn eigen manier aan het schrijven ben gegaan. Dit geheel terzijde … 😁

Soms lukt dat schrijven van hem goed en vlot, kan hij uren doorgaan met enkel een korte lunchpauze (waarbij hij ondertussen, hoe kan het ook anders, nog met zijn verhaal bezig is). 

Maar sommige dagen lukt het ook helemaal niet. Komt hij amper tot één hoofdstukje of zit hij maar te staren naar dat scherm, tot hij met een zucht de computer afsluit. Dan weet ik dat het tijd is voor een wandeling en/of een ontspannend etentje in één  van de leuke restaurantjes in de buurt om zijn geest wat rust en extra zuurstof te geven.

En zo gaan er dagen, weken, vaak maanden voorbij, want een boek schrijf je immers niet in een sneltempo, zo maar los uit het handje. Aan dit boek heeft Benny bijvoorbeeld in totaal anderhalf jaar gewerkt ! Oh, natuurlijk niet aan één stuk. Hij heeft het een tijdje moeten laten liggen omdat het maar niet meer wou lukken. Een kleine “writer’s block” zeg maar. Een tijdelijk verlies aan inspiratie. Maar plots was de vonk en de inspiratie er terug en kon hij weer verder, ditmaal tot het einde.  

HET VERHAAL IS AF ! MAAR …

Na het schrijven wacht echter nog een laatste klus,  en waarschijnlijk de minst leuke : alles herlezen, er de “kromme” zinnen uithalen en de typfouten verbeteren. 

En hier is dan het resultaat van al al dat schrijven : het manuscript van “Het Buchinsky-incident”, 200.000 woorden rijk. In boekvorm een kanjer van zo’n 900 pagina’s !!

Thriller on the go

REST NOG ÉÉN HEEL BELANGRIJKE STAP :

De uitgever overtuigen ! Niet enkel om deze kolos uit te geven, maar ook en vooral om de inhoud van het verhaal zelf goed te keuren.

Benny vindt zelf dat hij een risico heeft genomen met deze thriller. Zoals het in de ondertitel staat gaat het om “een (soms) fictieve thriller tegen de achtergrond van een (soms) fictieve geschiedenis”. De echte geschiedenis wordt inderdaad soms wat met de haren getrokken. Maar net dat kan leuk om lezen zijn vind ik.  Afwachten dus en duimen. 

Ondertussen hoop ik dat jullie deze blik achter de schermen leuk en interessant vonden.

Jullie mogen hieronder natuurlijk ook altijd een reactie achterlaten. Altijd fijn te weten of jullie dit blogbericht leuk vonden …

TIP : Nog niet ingeschreven op mijn nieuwsbrief ? Doe het nu, door middel van het inschrijfformulier. Je kan me ook volgen op mijn Instagram en FB-pagina (klik hiervoor op de button bovenaan) Zo mis je geen enkel nieuw blogbericht !

                              KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN 

5 gedachten over “Hoe schrijf je een thriller ?”

 1. Karin Selleslagh

  Knap geschreven! Laat die verhalen van jou ook maar komen! Ik kijk al uit naar een volgend!

 2. Van de Voorde Ann

  Ja, knap geschreven van jou.
  Ik heb Benny voor de eerste maal in Spanje gezien , denk 2 jaar geleden op het feest van de Belgen.
  Daar hoorde ik dat hij schrijver was, en heb dan nog een paar maanden mogen wachten tot ik het Tati -syndroom kon bemachtigen.
  Heb dat zeer graag gelezen. Zat goed in elkaar.
  Ga zeker nog boeken van hem lezen.

 3. Heel tof geschreven Nicole (er schuilt ook een goede schrijfster in jou…) Ik las in het verleden eigenlijk weinig of geen thrillers, maar ben dankzij Het Tati-syndroom wel fan geworden !! Heb van dat boek genoten en heb dan uiteraard “Mazzelaar” aangeschaft! Top! Dus ik ook wacht ongeduldig op het volgende boek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.