Er moet me iets van het hart

4 JANUARI 2021 – IN  ‘HET LAATSTE NIEUWS’ GEZIEN

Lazen jullie ook dit artikel in de krant : “Waarom reizen het nieuwe taboe is” ?
Ik wel. En het ligt me al een tijdje op de maag, maar nu, na het lezen van dít artikel, moet het me toch echt eens van het hart.

Oké, ook ik weet het : reizen naar rode zones wordt ten stelligste afgeraden. Maar moet het daarom een taboe worden ? Moeten mensen zich echt schamen omdat ze tóch naar een ander rood land gaan? Reizen wordt dan wel afgeraden, maar tenslotte niet verboden…
En er worden tenslotte in alle landen regels opgelegd. Als je alle voorschriften strikt volgt, ben je dan echt zo’n onmens, zo’n egoïst, zo’n gevaar voor de maatschappij dat je als reiziger momenteel door velen aan de schandpaal dient genageld te worden ?

WAAR ? WAAROM ?

Onder de geviseerde landen worden – opnieuw – vooral de zuiderse landen genoemd. Waarom een reisje naar het even rode Nederland, Luxemburg of pakweg Duitsland blijkbaar minder erg gevonden wordt, is me een raadsel. Speelt de media hier een rol in ? Misschien toch wel een beetje.
Maar dit laatste terzijde. Tijdens de voorbije Kerstvakantie kwam trouwens ook Dubai op het lijstje van de verketterde landen te staan.

Wat men echter meestal vergeet te vermelden, is dat ook in al die andere rode landen,  met reden, eveneens strikte regels gelden, en er streng op gecontroleerd wordt. Dat ondertussen bijna overal een negatieve PCR-test vereist is om het betreffende land binnen te mogen. Dat je ter plaatse vaak langs een temperatuurscan moet eer je ergens binnen mag, dat er mondmaskerplicht en social distancing geldt, je er even vaak je handen dient te ontsmetten dan in België  …

En ja, natuurlijk zullen er ook in het buitenland mensen zijn die zich niet aan de regels houden, en die door de mazen van het ‘controlenet’ zullen glippen. Maar waar dan ook : het blijft gelukkig een minderheid. Net zoals in België een minderheid er geen graten in ziet lockdownfeestjes te blijven organiseren. En wat te denken over de volkstoeloop naar de Hoge Venen van laatst ? Of het op elkaar geprakt zitten in tram of bus ? Het niet respecteren van het thuiswerken ?

EN TOCH :

Wie nu reist moet zich, volgens een deel van de publieke opinie, blijkbaar schamen.
Lijkt het normaal dat een kennis van me, die een PCR test heeft gedaan voor vertrek, en haar PLF heeft ingevuld om een weekje naar een gehuurde, afgelegen villa in Spanje te gaan, me toevertrouwd heeft dat ze aan haar familie en kennissen heeft gezegd dat ze een weekje in een chalet in de Ardennen was ? Omdat dat blijkbaar wél aanvaard wordt ?!
Sorry, maar dat vind ík niet normaal meer hoor !

OOK IK

En ja, ook ik neem in deze coronatijd nog af en toe het vliegtuig (naar en van Spanje). Al probeer ik het zoveel mogelijk te beperken. En nee, ik schaam me er niet voor. Mijn familie, vrienden en kennissen mogen weten waar ik ben. Negatief commentaar hierop kreeg ik (vooralsnog) niet. 
Wie mij kent, weet dat ik altijd heel voorzichtig ben. Dat ik me, waar ik ook ben, heel strikt aan de regels hou. Want niemand, ook ik niet, wil uiteindelijk corona oplopen of doorgeven. 

Een tiental dagen voor Kerst ben ik van Spanje naar België afgereisd. Om Kerstavond met mijn alleenstaande moeder van 89 te ‘vieren’. Ik heb alle regels en instructies gevolgd. Ben niet bij haar (noch ergens anders) geweest alvorens  ik de uitslag van de verplichte PCR-test kende. Die was negatief, zoals ik verwacht had. Net voor Nieuwjaar ging ik terug naar Spanje, alweer volgens de geldende regels.  Met alweer een negatief PCR-resultaat en de QR-code van het PLF op zak om Spanje binnen te mogen.
Tweemaal getest, tweemaal negatief. Het betekent dat ik me strikt aan de regels hou. Waarom zou ik me dan schamen ? 

WAT ALS ?

Zou ik in deze tijden naar Spanje (of naar eender waar) reizen als mijn vriend er niet zou wonen ?
Wellicht niet. MAAR : ik zou het anderen ook niet misgunnen, zolang ze zich aan de regels houden ! 
Ik gun eenieder zijn/haar manier van leven. Ben nooit jaloers of afgunstig geweest omdat anderen misschien meer (kunnen) doen dan ikzelf. 
Het bedroeft me echter dat mensen nu scheef bekeken worden omdat ze zomaar op reis DURVEN gaan in coronatijd. Het bedroeft me dat er veel nijd en boosheid in sommige mensen is geslopen sinds corona in ons leven kwam. Dat er minder en minder verdraagzaamheid lijkt te zijn. Op alle gebied …

Natuurlijk is het balen voor zij die zouden willen reizen, maar dit om diverse redenen (zoals door de verplichte quarantaine bij thuiskomst) niet kunnen. En natuurlijk is het balen omdat je in sommige landen wél naar de kapper of op restaurant kan gaan (zij het onder strikte voorwaarden).
Ook mij bedroeft dat hoor. Omdat ik kennissen heb die hun kapperszaak al een hele tijd gesloten zien. En omdat ik vrienden in de Belgische horeca heb, die het hoofd boven water moeten proberen houden met enkel ’take away’, en die zitten te popelen om ons weer in hun restaurant te kunnen verwelkomen. Ook ik hoop vurig dat deze sectoren snel weer open kunnen. Ook ik wil in België weer met vrienden kunnen gaan tafelen en genieten, en me laten verwennen bij mijn kapster.

ZO …

Het voelt goed hier even mijn hart gelucht te hebben. Zoals je op de ‘Home-pagina‘ van mijn website kan lezen, wil ik over allerlei kunnen bloggen. Niet enkel over een leuke dagtrip of over boeken, maar ook over een gedachtegang, een mening, een gevoel dat ik heb. 

Misschien trap ik met dit stukje sommige mensen tegen de schenen, of op gevoelige tenen. Sorry daarvoor dan. Misschien verlies ik er enkele volgers door. Spijtig dan, maar het zij zo. Ook ik heb uiteindelijk recht op een persoonlijke mening.
En ook ik probeer er gewoon het beste van te maken tot we eindelijk deze hele coronamiserie achter ons kunnen laten, met respect voor eenieder en met de grootste voorzichtigheid.

Dus hopelijk tot later, met een volgend (en leuker) schrijfsel !
Zoals steeds kunnen jullie natuurlijk eventuele reacties hieronder kwijt. 

9 gedachten over “Er moet me iets van het hart”

 1. Martine Patrouille

  Je hebt groot gelijk Nicole… zolang je je aan de regels houdt en niemand kwaad doet…heb je recht op de vrijheid die je geboden wordt. Erger zijn diegenen die wel in België blijven maar hier dan wel Lockdown feesten houden of op andere manieren de regels niet naleven. Geniet ervan !

 2. Mja…ik denk dat niemand moeite zou mogen hebben met mensen die zich aan de regels houden. Helaas vrees ik dat er (te) veel mensen die op dit moment op verlof gaan naar het buitenland er de kantjes van aflopen. Natuurlijk zal het steeds een beperkt aantal zijn in het geheel maar zoals bij zoveel zaken kan een minderheid het verbrodden voor de meerderheid.

 3. Els Van Herp

  Je hebt meer dan gelijk…normaal gaan wij in februari op winterwandelweek in Oostenrijk, we twijfelen nog wat we gaan doen. In quarantaine gaan als we thuiskomen is voor ons geen probleem, maar…ik vrees dat men binnenkort gaat zeggen dat we niet meer MOGEN gaan…en dat zou ik zonde vinden, mij stoort het niet wat andere zeggen en denken, we houden ons aan de regels…geniet maar van je verblijf en van het mooie weer…hier is het brrr koud. xxxje

 4. Super????Vele mensen zijn onverdraagzaam, jaloers enz… geworden en gunnen een ander de zon niet in hun ogen. Voor mijn part doet iedereen zijn goesting. Gaan ze op reis naar rode zone, geen problemen mee als ze zich aan de regels houden. Blijven ze liever thuis, ook goed. Moest iedereen wat meer voor eigen deur vegen was het overal proper. Mvg

 5. Romy Nissens

  Zuiver de waarheid Nicole, jij beslist toch nog wat je kan en mag doen, zolang je de regels naleef is er toch geen enkel probleem hé. Mvg

 6. denk niet dat het zover zal komen dat er een verbod op reizen komt. Zolang de mensen zich aan de regels houden is dat geen probleem. Onnozelaars heb je overal zowel in binnen- als buitenland. Kunnen alleen maar hopen dat de vaccins het monster verslaan en iedereen weer met een gerust hart naar buiten kan komen. Geniet maar van de zuiderse zon en hopelijk binnenkort weer een reisverslagje????

 7. Je partage absolument ton “coup de gueule”, il faut rester vigilant et prudent, mais pas devenir paranoïaque pour autant. Il y a tout autant de risque à rester en Belgique que d’allez à l’étranger en appliquant les mêmes mesures d’hygiène et de distanciation. Les voyageurs et les beaux voyages ont toujours été l’objet de la jalousie de petits esprits qui se sentent frustrés, soit de ne pas avoir les moyens ou la volonté de les réaliser, soit l’étroitesse d’esprit de ne pas allez voir ce qui se passe ailleurs. Personnellement, je n’en ai que faire!

 8. Hey Nicole,
  Heb je dan ook vandaag het artikel van Geert Molenberghs gelezen dat er 80.000 mensen een PLF ingevuld hebben, maar dat er maar 10 % zich laten testen heeft !
  Hiervan blijken er al 3,7 % positief te zijn.
  Ik heb totaal geen probleem met mensen die reizen, maar zoals altijd houdt niet iedereen aan de regels. ( 90 % NIET ! ). Houden ze zich dan ook aan de quarantaine?????
  Ondertussen zijn de dagcijfers weer aan het stijgen, blijven de kinderen met open ramen in de klassen in de kou zitten, zijn alle meerdaagse schoolreizen en uitstappen wel afgelast, en blijven er enorm veel mensen werkloos .

 9. Groot gelijk Nicole en zoals je weet zit tussen het koren ook kaf en spijtig genoeg maakt het kaf dikwijls het meest tamtam. Laat je vooral niet ontmoedigen om je moeder te komen bezoeken want op haar leeftijd kan het vlug veranderen. Tot … ????

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.