Elk dier verdient een gouden mandje

‘Wanneer schrijf je nu eens een blogbericht over katten en honden?’, vroeg een vriendin me een tijdje terug. En toen dacht ik meteen aan het Dierenopvangcentrum Zemst (het DOC).
Ik vond het dan ook een goed idee  er jullie eens mee naartoe te nemen, te vertellen hoe het er in zijn werk gaat. Omdat ik enorm van dieren hou. En omdat ik vind dat het DOC, en vooral de katten en honden die er verblijven, alle mogelijke aandacht en steun verdienen. Want ja, elk dier verdient een kans op een gouden mandje.

FERRY HEIKOOP 

Zemst, Erasmuslaan 31. Daar bevindt het Dierenopvangcentrum zich.
En die zondagochtend had ik er afspraak met Ferry. Deze sympathieke uitbater, een Nederlander die 14 jaar geleden in België is blijven “plakken” 😊, zet zich al jarenlang met hart en ziel in voor het welzijn van dieren.
Eerst bij de VZW Stop Dierenmishandeling. Sinds januari 2018 als uitbater van het Dierenopvangcentrum van Zemst.

Het DOC verzorgt de opvang en herplaatsing van katten en honden. Op 3 jaar tijd zette de uitbater, met behulp van de vele vrijwilligers en sympathisanten, een geweldig asiel neer. 
Ook de (voorlopig) 8 contractgemeenten steunen de werking van het Dierenopvangcentrum.

Het was niet mijn eerste bezoek aan het Dierenopvangcentrum van Zemst. Ik was er al bij tijdens de officiële opening. En ik nam nadien ook deel aan verschillende leuke activiteiten die het DOC organiseerde om wat extra geld in het laatje te krijgen. Er waren onder andere de opendeurdagen, de spaghettiavond, de winter/zomerbar, de lentebrunch en zoveel meer.  (Hopelijk kan dit in de nabije toekomst weer georganiseerd worden)
Dus ja, ik keek toch alweer uit naar een nieuw bezoek…

HOE KOMEN DE DIEREN HIER TERECHT ? 

Het zijn vooral dieren die zwervend op straat gevonden werden die in het asiel terecht komen. 
Maar ook na inbeslagname door de politie van de contractgemeenten (vb. wegens verwaarlozing), worden ze hier opgevangen.
Zo ook wanneer iemand afstand doet van het dier. Omdat hij er niet langer kan/wil voor zorgen. Of na bv het overlijden van, of de opname in een woonzorgcentrum, van het baasje. 

WELKE  WEG VOLGEN DE DIEREN VANAF HUN OPVANG TOT DE ADOPTIE ?

Indien zij niet gechipt zijn, en de eigenaar zich niet binnen de 2 weken meldt (er wordt altijd nog een oproep tot de eigenaar gedaan via FB en de website), worden de dieren klaargemaakt voor adoptie.

Alle gevonden/afgestane katten gaan eerst 15 dagen naar de quarantaineruimte. Safety first !!
Na een laatste onderzoek van de dierenarts mogen ze dan naar de grote ruimte bij de andere katten.

De gevonden kittens verblijven van in het begin bij een gastgezin. Dit tot ze 14-15 weken oud zijn. Zo worden ze voldoende gesocialiseerd binnen een gezin. Daarna komen ook zij vrij voor adoptie.

De opgevangen honden blijven wél in het opvangcentrum. Al mogen ze  regelmatig een weekendje mee naar huis met een vrijwilliger van het DOC. Leuk en ontspannend voor de hond. En zo leert men toch ook weer meer over zijn/haar karakter.

RONDLEIDING

Maar laten we nu maar beginnen aan de echte rondleiding. 😊
Het Dierenopvangcentrum van Zemst omvat 12 hondenverblijven met een grote gezamenlijke buitenren.
 Er is ook ruimte voor 50 katten, die zich eveneens kunnen uitleven in een grote buitenren (of zich kunnen terugtrekken in de kleinere kamers als ze er behoefte aan hebben). Ook het kattenpension biedt de luxe van een buitenren.

Verder zijn er ook nog een quarantaineruimte, een ruimte voor de aidskatten, een dierenartsruimte en een ziekenboeg aanwezig in het opvangcentruim.

 

TIP : klik ook zeker HIER om een YouTube filmpje te bekijken van een rondleiding door het Dierenopvangcentrum Zemst.

DE  HONDEN

De honden en hun verblijven heb ik ditmaal helaas niet kunnen bezoeken. Zij waren net op  ochtendwandeling met de vrijwilligers.  En vermits ondertussen de hondenhokken- en ruimte volledig en grondig worden schoongemaakt … 

OP NAAR DE KATTENVERBLIJVEN DAN MAAR !

Wat me hier meteen weer opviel is hoe kraaknet het er is. Hoe fris het overal ruikt. Met dank aan de vele vrijwilligers die alles tweemaal daags komen schoonmaken !
Opmerkelijk ook hoeveel speeltjes, krabpalen en rustplekken de katten ter beschikking hebben. 

Enkele vrijwilligers waren net aan het spelen en knuffelen met de aanwezige katten. Tweemaal daags komen ze langs om wat kattenliefde te geven, en ze zo te socialiseren. Met hen spelen, hen knuffelen, de dieren laten het zich duidelijk welgevallen.

En wat dachten jullie ? Natuurlijk kon ik het mij niet laten en hurkte ik meteen bij die lieverds neer ! 🤩 Hoe kan je er als dierenvriend dan ook aan weerstaan als ze zo uitnodigend naar je toekomen, beginnen te spinnen als je hen aait, kopjes komen geven ?

Snoopy, Lilo, Calie, Max … Ze hebben elk hun eigen verhaal van hoe ze hier zijn terechtgekomen. Ze hebben elk hun rugzakje. Maar ook zoveel liefde te geef !

Zo ook HOPE, die de vele FB-volgers van het Dierenopvangcentrum goed kennen en met aandacht volgen. Gedumpt in de vrieskou met een gebroken pootje. Nu herstellende van de operatie.
Omdat ze nog niet mocht springen met het schroefje dat in haar pootje werd bevestigd, verbleef ze een tijdje in een eigen kamer, speciaal voor haar spring-klauter-en valproof gemaakt.  
Zoals jullie hieronder merken, liet ze het alvast niet aan haar hartje komen en genoot ze van de vele speeltjes (en de extra aandacht die ze kreeg)
Het goede nieuws is dat het schroefje ondertussen uit haar pootje is verwijderd en Hope weer mag spelen, springen en klauteren in de grote ruimte, bij haar kattenvriendjes …

Als laatste wil ik het toch nog even hebben over Meneer MIAUWMIAUW, de aidskat. Hij veroverde meteen mijn hart. Ik begreep trouwens meteen waaraan hij zijn naam te danken heeft. Van bij de eerste stap die ik in zijn ‘privé-loge’ zette (aidskatten mogen niet bij de anderen), kwam hij zelfverzekerd naar me toe gewandeld. Enthousiast en vrolijk babbelend : ‘miauwmiauw, miauwmiauw, miauwmiauw….’ 🤣
Ook hij genoot duidelijk van de aandacht die ik hem gaf…

Tussen mijn bezoek aan het Dierenopvangcentrum en het publiceren van mijn blogbericht, vernam ik dat Meneer MiauwMiauw ondertussen geadopteerd werd. Wat ben ik blij dat ook deze lieverd zijn gouden mandje heeft gevonden ! 😍

ADOPTIE

Begint het te kriebelen om een vriendje uit het asiel te adopteren ? 
Toch nog even dit. Zoals hierboven al gezegd, blijven de kittens in de gastgezinnen tot ze 14-15 weken oud zijn. Pas DAN worden ze door het DOC ter adoptie op de website en FB-pagina gezet.
En, óók heel belangrijk : er wordt veel aandacht besteed om de juiste adoptant te vinden. De dieren gaan pas mee met de adoptant na een goede screening (aan de hand van een vragenlijst), en een bezoek ter plaatse. Alles in functie het dier de beste kans te bieden goed terecht te komen.
En dat dit prima lukt, blijkt uit de vele foto’s en verhalen die de adoptanten posten op de FB-pagina van het Dierenopvangcentrum. Daaruit blijkt hoe goed de asielhonden-en katten het in hun nieuwe thuis naar hun zin hebben.

Via deze rechtstreekse link  vind je trouwens alle nuttige informatie betreffende adoptie, en tevens de dieren die momenteel beschikbaar zijn (dit met een volledige profielbeschrijving)

DIERENOPVANGCENTRUM ZEMST STEUNEN

Want dat kan je natuurlijk ook. Op de website van het Dierenopvangcentrum  (www.dierenopvangcentrumzemst.be), of via deze link, vind je de verschillende mogelijkheden om dit te doen. Je kan er onder andere voedselpakketten kopen, giften of gerichte donaties doen…
En wat dacht je ervan om een dierenliefhebber eens te trakteren op een 1/2 dagje meedraaien in het Opvangcentrum ? Ook dát kan. Via een cadeaucheque. Geef toe, dát is pas een origineel cadeau !

Uit mijn gesprek met Ferry maakte ik op dat het DOC toch het meest gebaat is met lidmaatschap. Je kan net als ik steunend lid worden, en/of meedoen aan de ‘teaming‘. Voor 1 EURO per maand ben je al mee (meer mag ook natuurlijk !).
De bedoeling is zoveel mogelijk mensen aan te sluiten. Een laag maandelijks bedrag wordt zo uiteindelijk een mooi terugkerend maandelijks inkomen om tegemoet te komen aan de toch wel hoge kosten om een Dierenopvangcentrum te runnen (en nu het kittenseizoen weer begonnen is, is dit zeker een welgekomen hulp)

En geef toe, wat is nu 1,2,3,4 … euro per maand ? Eens een broodje minder afhalen voor de lunch. Of een kopje koffie minder drinken bij een uitstap. Dat voel je toch niet ? En je verricht er een mooie daad van dierenliefde mee … 

TOT SLOT

Hopelijk heb je genoten van dit bezoek aan het Dierenopvangcentrum. Misschien heb ik je kunnen overtuigen na te denken over adoptie, of wil ook jij nu je steentje bijdragen voor de goede werking van het DOC ? 
Dan is mijn doel bereikt. Want alle katten en honden die hier terecht komen, verdienen de beste zorgen en de beste kansen om hun gouden mandje te vinden …

TIP : Wil je graag op de hoogte blijven van mijn nieuwe blogberichten ? Schrijf je dan zeker in op mijn nieuwsbrief. En/of volg me op mijn Instagram en FB-pagina door op de buttons bovenaan te klikken

                                   KLIK HIER OM TERUG NAAR MIJN HOMEPAGE TE GAAN.

11 gedachten over “Elk dier verdient een gouden mandje”

 1. Van Herp Els

  Gelukkig bestaat dit…alleen heel spijtig dat dit “nodig” is..maar chapeau voor al die dierenvrienden!

 2. Martine Patrouille

  Wat tof van je dat je hierover hebt geschreven! En wat heb je het allemaal weer mooi verwoord…het leest als een trein. Dikke knuff ????

 3. Hey Nicole,

  Weer een leuk verslag … Een geluk dat die lieverds een goede opvang vinden maar teveel van die lieve vrienden komen daar voor de foute reden terecht! Hopelijk gaat men eens beseffen dat dieren geen speeltje zijn dat je weggooit als je het beu bent. Heb zelf een poes die we hier met de beste zorgen omringen en een goede oppas krijgt wanneer we naar Spanje gaan. Dit is natuurlijk het laatste 1.5 jaar niet nodig geweest en onze Rosie heeft daar zeker niet om getreurd !
  Kijk uit naar het volgende…
  Anita

 4. Beau reportage Nicole ! Également sensible au bien-être animal et membre sympathisant de Help Animals Bxl , j’admire les bénévoles qui prennent soin et donnent de l’affection aux animaux en attendant de retrouver un nouveau foyer .

 5. Reportage très intéressant, chapeau aux bénévoles, le refuge semble être un vrai paradis pour nos amis à 4 pattes et bravo à la journaliste.

 6. Vantilt Leentje

  Mooi geschreven Nicole. Hopelijk geeft jouw verslag het opvangcentrum een extra duwtje in de rug. Alle bijdragen gaan helpen. Hoe klein ook. Al deze lieve dieren verdienen terug een fijne en gelukkige nieuwe thuis . Geen enkel diertje zou mogen zonder liefde van een goed baasje moeten door het leven gaan !

  1. Je hebt blijkbaar de schrijfkriebels goed te pakken. Heel mooie reportage die ik met veel genoegen gelezen heb. Wil het nu juist lukken dat de uitbater van de krantenwinkel op zoek is naar een kitten????heb hem onmiddellijk het adres doorgegeven en hij ging een kijkje nemen. Hopelijk adopteert hij 1 van die lieverds want ik ben ervan overtuigd dat die met heel liefde en zorg opgevangen en verzorgd zal worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.